KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2017 Q1

Felpörögtek az építkezések – de lesz ennyi kivitelező?

Az utóbbi időben a válság éveihez képest bőven ellátták munkával a hazai építőipart a különböző szektorok megrendelői, legalábbis ez derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentéséből. Az ínséges időkben leépített kapacitásokért most több szektor is versenyez. A 2017 első negyedévéről készített összeállítás szerint 458,4 milliárd forintnyi beruházás indult el az év első három hónapjában, ugyanakkor például 2016 első negyedévében összegük nem érte el a 230 milliárd forintot, vagyis a megkezdett építőipari munkák összértéke megduplázódott az adatbázisban szereplő projektek alapján, az első negyedéves új beruházások értéke közelíti a 2016-os teljes második féléves eredményt.(1.ábra) A jelentős növekedésben nagy szerepet játszott a lakásépítési beruházások felfutása, illetve egyes kiemelt infrastrukturálisprojektekvalamint stadion-fejlesztések

1.ábra.
A megkezdett kivitelezési munkák értékének alakulása és megoszlása építőipari ágak szerint (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. I. negyedév)
A magasépítést a lakásépítések lökték meg
A magasépítési projektek esetében 16 százalékkal növekedett az új kivitelezési munkák összértéke 2017 első negyedévére a tavalyi év azonos időszakához képest. Bár több szegmensben is visszaesés volt tapasztalható, az új lakásépítési beruházások volumene 2016 első három hónapjához képest 150 százalékkal emelkedett, így összesen 82 milliárd forint értékben indultak el projektek az idei év első negyedévében.
Nem csak a lakásépítések köthetnek azonban le sok kapacitást az építőiparban, a szintén felszálló ágban lévő irodapiacon is számos épület felhúzásavagy felújítása vette kezdetét, itt azonban az építési volumen megugrása nem most kezdődött, már a tavalyi évben is érzékelhető volt. Az idei év első három hónapjában 53 projekt indult el, ami ugyan kevesebb mint az egy évvel korábban szintén az év ezen szakaszában megkezdett 88 beruházás, az idei építőipari megrendelések azonban jelentősen nagyobbak, várhatóan közel 36 milliárd forintból valósulhatnak meg, miközben 2016-ban az első három hónapban 28 milliárd forint értékben indultak fejlesztések az irodapiacon.
A magasépítések terén a harmadik legjelentősebb szegmensnek számító ipari épületek és raktárak esetében ugyanakkor nem tapasztalható az iroda vagy lakáspiacra jellemző élénkülés, 2007 óta először meghaladta az új irodaépítési kivitelezési munkák volumene az ipari épületek és raktárak elkezdett beruházásainak értékét. Az összegük 28,5 milliárd forintot tett csak ki 2017 első negyedévében.
A magasépítéssel verseng a mélyépítés
Az építőipari megrendelések növekedésében a legnagyobb szerepe a mélyépítési beruházások felfutásának volt. Az év első 3 hónapjában 254,6 milliárd forintra duzzadt az elkezdett beruházások állománya, míg a tavalyi év azonos időszakában körülbelül ennek ötöde volt az induló projektek összértéke. A jelentős bővülésben azonban egy-két kiemelt beruházás elindulása játszotta elsősorban a nagy szerepet, például megkezdődött a Puskás Stadion fejlesztése, vagy a vasútfejlesztések között elindult a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal építése.
Az megkezdett építési beruházásokBudapest környékére koncentrálnak
A 2017 első három hónapjában elindított beruházások, ahogy a korábbiakban, most is erőteljes területi különbségeket mutatnak. A beruházások jelentős része, 75 százaléka a Közép-Magyarország régióban kezdődött el. (2.ábra) Itt volt tapasztalható a legnagyobb növekedés is, 2016 azonos időszakához képest az új kivitelezési munkák-értéke megnégyszereződöttaz adatbázisban szereplő projektek alapján. Az év első három hónapjában a főváros környékén több beruházás indult, mint 2012 és 2015 között az egyes években összesen, illetve az indított beruházások volumene a tavalyi év teljes volumenének 60 százalékát is meghaladta. Ebben azonban szerepet játszott, hogy a korábbiakban már említett nagy beruházások pont Magyarország ezen részén indultak el.

2.ábra.
A megkezdett kivitelezési munkák területi megoszlása Magyarország egyes régiói között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. I. negyedév)

Rohamtempóban épülnek a lakások
Az újlakásépítési beruházásokjelentős növekedése mutatja, hogy a tavaly év eleji áfacsökkentést követően nagy erőkkel meginduló tervezés után az elképzelések jelentős része kivitelezési fázisba lépett. A számokból az is látszik, hogy az elkezdett projektek nagysága növekedést mutatott, a projektek száma ugyanis csökkent, miközben az összértékük nőtt.
Az idei első negyedévben 93 lakásépítési projekt vehette kezdetét, az új építések illetve a nagyértékű felújítások összesen közel 82 milliárd forintból valósulhatnak meg. 2016 eleje óta így összesen közel 560 négy lakásosnál többet tartalmazó lakásépítési vagy felújítási projekt indulhatott el, melyből 411-et az újépítések tettek ki.Mint a 3. ábra jól mutatja, az új kivitelezési munkák értéke már 2013 óta növekedést mutatott, de még 2015-ben is messze elmaradt a 2008 előtti szintektől. Az áttörést a tavalyi évi áfacsökkentés hozta meg, mikor a megkezdett beruházások összértéke közelítette a 2008-as szintet. (nominálisan). A befejezett projektek volumene is növekszik ugyan, de még nagyon sok építkezés folyamatban van, amit az új beruházások és befejezett projektek értéke közötti különbség jól mutat.

3.ábra.
Az adott időszakban elkezdett és a befejezett lakásprojektek összértéke 2000 és 2017 első negyedéve között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. I. negyedév)
A lakásprojektek jelentős része a Közép-Magyarországi régióban indult, 2016-ban a terület részesedése 57 százalékos volt a megkezdett beruházások esetében, míg 2017 első három hónapjában még tovább nőtt a különbség az ország egyes részeit illetően. A legkisebb volumen az Észak-Magyarország régiót jellemezte 2016-ban és 2017 első negyedévében is.

4.ábra.
A megkezdett lakásépítési projektek megoszlása Magyarországon (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. I. negyedév)
Sport és egészségügy célúberuházások
A Puskás Ferenc stadion építése, illetve az egyéb stadion beruházások kapcsán a sportberuházások az egyik nagyon jelentős tétellé léptek elő az építőipari megrendelések között. Csak a Puskás Stadion 140 milliárd forinttal növelte a megkezdett beruházások összértékét az idei első negyedévben. De szintén az első negyedévben kezdődött meg az Illovszky Rudolf Stadion építése valamint a Magyar Futball Akadémia Centrum felhúzása is, melyek összértéke meghaladja a 16 milliárd forintot. A 2015 óta megkezdett jelentősebb, az 5.ábrán be is mutatott sport és szabadidős projektek összértéke 261,5 Mrd forintot tett vagy tesz ki, vagyis az összes új kivitelezési munka 8,5 százalékát.

5.ábra.
A megkezdett egyéb mély- illetve magasépítési kivitelezési munkák értéke és a jelentősebb projektek nevei 2015 és 2017 első negyedéve között (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. I. negyedév)
2012 és 2015 között számos kórház rekonstrukció vagy építés zajlott Magyarországon, a legtöbb projekt 2015-ben fejeződött be. 2016-ban már jóval kisebb volumenben indultak el fejlesztések, illetve a befejezett projektek összértéke is csökkent. Az idei év első negyedévében ugyan valamivel magasabb volt az elkezdett építések volumene, de a 2014 – 2015 negyedéveit jellemző összegektől messze elmaradt, és ugyancsak ez jellemzi a befejezett projekteket is.Összesen 9 milliárd forint értékben adtak át beruházásokat, melyből azonban a Semmelweis Egyetem Korányi projekt Központi Betegellátó Épületének kivitelezési költsége közel 8 milliárd forintot tett ki.A jelenleg is folyó legnagyobb egészségügyi beruházás a Duna Medical Center építése, mely 7,75 milliárd forintból valósulhat meg, és átadása jövőre várható.

6.ábra.
A befejezett projektek és a megkezdett kivitelezések volumene az egészségügyi célú épületek esetében (Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés 2017. I. negyedév)

Az EBI Építésaktivitási Jelentésről
A kutatás célja: A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.
A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.
 Az teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkrólaz ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.


Létrehozás időpontja: 2017-05-15 11:43:09
Utolsó módosítás időpontja: 2017-05-19 08:20:35
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10947
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44072