Aktuális
Elhunyt Radványi György DLA, Ybl-díjas építészművész

Elhunyt Radványi György DLA, Ybl-díjas építészművész

Szomorúan tudatjuk, hogy június 26-án elhunyt Radványi György DLA, Ybl-díjas építészművész
(Ózd, 1949. augusztus 4. – Budapest, 2020. június 26.)
Ybl Miklós-díjas magyar építőművész, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező tagja.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatta felsőfokú tanulmányait, ahol a Középülettervezési Tanszéken a legendás Hofer Miklós tanítványaként diplomázott. A diplomamunkája egy főiskolai sportcsarnok tervezése volt. 1973-ban szerzett építészmérnöki diplomát, amelyet az Építéstudományi Egyesület és a Magyar Építészek Szövetségének diplomadíjával jutalmaztak. Diplomaszerzése után elnyert ösztöndíjával fél évet tanult a világ akkortájt egyik legnevesebb építészeti műhelyében, az Unité Pédagogique d'Architecture de Marseille-Luminy építész iskolában, a Paul Quintrand professzor alapította GAMSAU kutatócsoportjában, ahol a hetvenes évek kiemelkedő francia építészei formálták látásmódját. 1998-ban DLA fokozatot szerzett.
A Műegyetem Középülettervezési Tanszék címzetes egyetemi tanáraként, illetve Sátoraljaújhely és Füzér főépítészeként dolgozott (főépítészi vizsga 2011.). Az Országos Doktori Tanács regisztrált oktatója.
Szakmai tapasztalatait, közösségszervező képességét, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét önzetlenül mindenkor a fiatal építészek javára fordította.
2018 óta a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának levelező tagja.

Alkotói életműve

Alkotói életműve Sátoraljaújhely és Széphalom általa tervezett épületeiben teljesedik ki, melyek közül is különleges értéket képvisel a Kazinczy emlékhely kertjében megépült Magyar Nyelv Múzeuma.
Sátoraljaújhely és Füzér főépítészeként végzett tevékenysége messze túlmutat az általános tennivalókon, sokkal inkább afféle sajátos kultúrmisszió, a helyi közösség szolgálata. Munkái közül kiemelkedik a balatonarácsi Műteremház, a Pécsi Galéria és Kisgaléria, a nagylóki Harangtorony, a szolnoki Kossuth tér, a nagykanizsai Madonna szobor talapzata, a Magas-hegyi Falmászó Központ, a várpalotai Thury-vár, és a sátoraljaújhelyi Bortemplom, a számos családi ház, iroda, óvoda, étterem, orvosi rendelő és intézmény mellett.

Díjak, elismerések

1988-ban Az Év Lakóháza elismerés.
1998-ban Ybl Miklós-díjjal tüntették ki.
2008-ban Sátoraljaújhely díszpolgára lett, 2010-ben pedig Möller István Jubileumi emlékéremmel jutalmazták munkásságát.
2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának díjával ismerték el építészi munkásságát.


Épületek
 - A Magyar Nyelv Múzeuma (Széphalom, 2008),
 - Szent Imre rk. plébániatemplom felújítása (Nagykanizsa, 2009),
 - Madonna szobor talapzat (Nagykanizsa, Piarista Gimnázium udvara, 2010),
 - Thury-vár felújítása és látogatóbarát fejlesztése (Várpalota, 2011).

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Radv%C3%A1nyi_Gy%C3%B6rgy