KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Építészeti Fórumok az építészek szerepéről és a folyamatban lévő jogszabályváltozásokról

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter valamint az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság ismét szakmai konzultációt hirdetett az építész kamara szakmagyakorlói számára.

A 2015 őszén lezajlott "országjárás" folytatásaként 2016 tavaszán a Miniszterelnökség újabb helyszíneken tart tájékoztatókat, ismertetéseket az építésügy átalakításáról az érdeklődőknek, ahol az előadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük nyílik a minisztériumi vezetők számára szakmai kérdések felvetésre, és az esetleges problémák megfogalmazására.

A 2016. május 12-i kecskeméti  eseményt követően 2016. május 19-én Székesfehérváron  lezajlott fórumon a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára Füleky Zsolt részletesen tájékoztatta a résztvevőket az építésügyet érintő folyamatban lévő jogszabályváltozásokról. Ennek során elsőként a legfeljebb 300 m2 összes alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez kapcsolódóan részletesen ismertette az építési törvény e hónapban hatályba lépett változásait és az ezzel kapcsolatban tervezett kormányrendeleti szintű módosításokat. Ezt követően beszélt az Országgyűlésnek a héten benyújtott új Településképi törvénytervezet céljáról és tartalmáról, végül ismertette a területrendezési tervezés megújításával kapcsolatos elképzeléseket.

A részletes ismertetőt követően Lázár János miniszter úr  beszélt az építészet, az épített környezet minőségének jelentőségéről, kiemelve, hogy a lakóhely, a szűkebb és tágabban vett lakókörnyezet minősége nem csak az egyén, a település, de országos szinten is jelentős értéket képvisel.

A hallgatói kérdések főként a kötelező tervezői művezetés valamint a kötelező tervezői felelősségbiztosítás kérdéskörét járták körbe, de jelentős érdeklődésre tartott számot az egyszerű bejelentéshez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalma, valamit az új törvénytervezet szerint rövidesen részletes szabályozásra kerülő településképi önkormányzati rendelet célja, tartalma is. A hozzászólók javaslatokat fogalmaztak meg az egyszerű bejelentés körének kibővítésére (pl. bővítés, kisebb szerkezeti beavatkozással járó munkák, garázsépítés), míg a Miniszterelnökség ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja az esetkör kibővítésének lehetőségét.

A minisztérium illetékesei a megujuloepiteszet@me.gov.hu e-mail címen várják a szakmagyakorlók és az érdeklődők építésüggyel és annak átalakításával kapcsolatos észrevételeit, javaslatait, valamint szakmai tapasztalatait.

2016. május 20.

MÉK

 


Létrehozás időpontja: 2016-05-20 15:44:52
Utolsó módosítás időpontja: 2016-05-20 15:49:48
Beküldő: Kurcz Judit
Megtekintések száma: 12943
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43486