KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Épületek energetikai, hőtechnikai teljesítménye és energetikai követelmények

Az épületek energiahatékonyságáról szóló Európai Uniós irányelvnek való megfelelés érdekében a hazai épületenergetikai rendeletek is fokozatosan változnak, szigorodnak. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról és tanúsításáról, a követelményértékekről szóló hatályos rendeletek és módosítások között nem egyszerű eligazodni még a szakembereknek sem, nemhogy a témában általában kevésbé jártas építtetőknek.

Az épületek energetikai teljesítményét, energiamérlegét nagyon sok tényező befolyásolja: igen összetett, sokrétű szempontok függvénye, amelynek egyik fontos, igen jelentős jellemzője a hőenergia veszteség. Esettanulmányok és különféle mérések alapján elmondható, hogy az egyes épülettípusok esetében a hőenergia-veszteség közel hasonló arányban oszlik meg. A külső térelhatároló födém és a külső fal együttes részesedése a teljes hőveszteség 50-60%-át teszi ki, így belátható, hogy ezen felületszerkezetek jelentős befolyással vannak a teljes épület energetikai mutatóira. A nem megfelelően hőszigetelt tető- és falszerkezettel rendelkező épületnek nagyok a tényleges hőveszteségei, amelynek következményeként gyakori a párakicsapódás lehetősége, a nedves belső felületek kialakulása. Ezek a veszélyforrások, kockázati tényezők mindenképpen károsan befolyásolják az épületek rendeltetését, felhasználást, legyen szó akár emberi tartózkodásról, ipari termelésről, vagy éppen mezőgazdasági tevékenységről, mint az állattartás, terménytárolás, vagy élelmiszer-feldolgozás.

Szendvicspanel – ideális hőszigetelt tető és falburkolati megoldások

A kétoldali fémfegyverzettel és közöttük elhelyezkedő hőszigetelő maggal rendelkező, előregyártott szendvicspanelek kiváló megoldást nyújtanak a külső térelhatároló épületszerkezetek gyors, gazdaságos és műszakilag optimális kivitelezésére. A fejlett gyártástechnológia alapján, homogén magas minőségben előállított szendvicspanelek ötvözik a nagyszilárdságú és tartós acéllemezek, valamint a jó hőtechnikai jellemzőkkel és kis testsűrűséggel rendelkező kitöltő magok előnyeit. A szendvicspanelek ennek köszönhetően számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, mint a magas teherbírás, melynek segítségével könnyedén lehet áthidalni nagy fesztávolságokat, vagy a kitűnő hőszigetelő képesség, amellyel könnyedén lehet teljesíteni a vonatkozó előírásokat. Továbbá fontos kiemelni a rendkívül gyors, időjárástól független szerelést, kivitelezést.

A panelek hőszigetelő magjaként a funkciótól és a vonatkozó előírásoktól és elvárásoktól függően különböző töltettípusok állnak rendelkezésre. Az egyes típusoknak mind-mind megvannak az előnyös, kedvező műszaki tulajdonságai. Míg egy habosított hőszigeteléssel rendelkező szendvicspanel jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik, addig egy kőzetgyapotos, vagy üveggyapotos töltetű panel a tűzállóság, vagy az akusztika területén mutat kiemelkedő teljesítményt.

Komplett csarnoképületek hőszigetelt szendvicspaneles burkolattal

Természetesen egy épület esetén nem csak a burkolati termékek minősége és műszaki jellemzői azok, amik meghatározzák a teljes csarnok energetikáját vagy egyéb paramétereit. A végső megoldásnál ugyanolyan súllyal szerepel a megfelelő vázszerkezet, vagy a rendszerbe illeszkedő kiegészítők, és legalább ugyanilyen, ha nem fontosabb a kivitelezés színvonala is, hiszen a legmagasabb minőséget képviselő termékek sem tudják ellátni szerepüket, ha a kivitelezés során azok nem rendeltetésszerűen kerülnek beépítésre.

A Metecno csoport 1961 óta globális szinten a szendvicspanel-gyártás piacvezető vállalata. A világ 15 országában működtet gyártóegységeket, és éves szinten 20 millió m2 tető és falburkolatot állít elő. A Swedsteel-Metecno a csoport tagjaként könnyűszerkezetes acél építőipari termékeket és rendszereket kínál magas minőségben, széleskörű műszaki támogatással.


Létrehozás időpontja: 2015-10-02 15:56:51
Utolsó módosítás időpontja: 2015-10-02 15:56:51
Cimkék: Swedsteel, Metecno; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 13117
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43058