KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

FIABCI World Prix d’Excellence Awards

Két arany- és öt ezüstéremet nyertek az idei FIABCI World Prix d’Excellence Awards-ról a magyar ingatlanfejlesztő cégek.

A Heritage kategóriában a Budai Vigadó - Hagyományok Háza végzett az első helyen, a második helyet ugyanebben a kategóriában a Gül Baba Türbéje nyerte el, és elnyerte a Public Infrastructures /Amenities Category első díját is.

Ezüst érmes a Hotel kategóriában a nyíregyházi Pangea Hotel, az Office kategóriában a Promenade Gardens és Váci Greens Irodaházak, továbbá a Sustainable Development kategóriában az Bp. I. kerületi Ecodome Irodaház a végzett a második helyen.

Az 1951-ben alapított Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) évente kiírja a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatát, amelyen a legsikeresebb ingatlanfejlesztési projekteket jutalmazzák. A világ egyik legrangosabb nemzetközi versenyéről van szó, amelynek fennállása alatt öt kontinens harminchét országának ingatlanfejlesztőit díjazták. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 szakembere vett részt, valamennyien az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát képviselték.

A jelölt ingatlanokat négyféle szempontból vizsgálták: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, az építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett figyelembe vették az értékesítés és bérbeadás eredményességét, az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát és a környezetvédelmi szempontokat is. 

A magyar díjazottak:

Budai Vigadó - Hagyományok háza - Heritage kategória - I. helyezett

1900 januárjában a budai polgárság fényes bállal vette birtokba régóta várt közéleti és művelődési központját. A Kallina Mór és Árkay Aladár által tervezett épület nagyjából fél évszázadon át szolgálta a Duna jobb partjának lakóit, majd a II. világháború után állami tulajdonba kerülve, a háborús sérüléseit csak részben helyreállítva a Népművészeti Intézet székhelye lett. 2001-től a Hagyományok Házaként működik. Az épület eredeti homlokzatát 2006–2007 folyamán állították helyre az Archikon Kft., Nagy Csaba és Bagó Bernadett tervei alapján, a műemléki szakértő és a szobrok rekonstrukciójának tervezője dr. Déry Attila volt. A teljes felújítás 2015–2018 között zajlott le, ugyancsak az Archikon tervezői közreműködésével, a kivitelezési munkákat az ÉPKAR Zrt. valósította meg.
 

Gül Baba Türbéje - Public Infrastructures/Amenities Category kategória, I. helyezett, és Heritage kategória - II. helyezett

Gül Baba, a Rózsák atyja harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára. Sírjának és környezetének komplex felújítása magában foglalta a közel 500 éves türbe épületét, de a projekt keretében a környező parkot és három utcát is felújítottak.

Építész Mányi István ( Mányi Stúdió Kft.), és Andor Anikó, a beruházás tájépítésze, – többek között a Gül Baba Türbe komplex táj- és környezetrendezési tervéért 2019-ben az „Év Tájépítésze” díjat nyerte el.A kivitelezési munkákat a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezte.

Pangea Hotel - Heritage kategória - II. helyezett

35 hektáros tölgyerdőben helyezkedik el a Nyíregyházi Állatpark szállodája, a Pangea Hotel. A díj indoklásában kiemelték, hogy az állatpark sokat tesz azért, hogy a zöld gondolkodást és tudást terjessze, és ennek szolgálatában áll a díjazott öko-hotel is. Magyarországon az egyetlen "állatkerti" szálloda, amely a családok elszállásolása mellett képzési és konferencia központként is funkcionál, megjelenésével pedig teljesen beleolvad a környezetébe. A Pangea Hotelt 2018-ban adták át, tervezője a Gav-Art Stúdió Kft. volt (építész: Gáva Attila), kivitelezője pedig a Ke-Víz ’21 Zrt.
 

Promenade Gardens - Office kategória - II. helyezett

A Promenade Gardens váci úti irodaépületét 2018 májusában adták át, számos hazai és nemzetközi elismeréssel bírt eddig is. A 25 000 m² modern épületet Fekete Antal, a Finta Stúdió munkatársa tervezte. A fejlesztő Horizon Development a két legjelentősebb zöld minősítési rendszer (LEED Gold, BREEAM Very Good) követelményei szerint építette meg az irodakomplexumot.

Váci Greens - Office kategória - II. helyezett

A környezettudatos, hat épületből álló Váci Greens 130 ezer négyzetméteren kínál irodákat, belső kerttel és sétálóutcával. A FIABCI zsűri indoklása szerint az "A +” kategóriájú projekt a legjobb építészeti terveket a legmodernebb és környezetbarát építési technológiákkal ötvözi (BREEAM Excellent), de a speciális szükségleteket igénylő emberekre is gondoltak (Access4You). Az Atenor fejlesztőcég eddigi legnagyobb magyarországi projektje. Az épületeket a TIBA Építész Stúdió és a Vikár és Lukács Építészstúdió tervezték.

Ecodome Irodaház - Sustainable Development kategória - II. helyezett

A mintegy 5000 négyzetméteren elterülő Ecodome Irodaház az I. kerületben található és ötvözi a fenntarthatóságot, az egészséges (zöld) munkakörnyezetet és a bérlők számára kedvező üzemeltetési költséget. Az irodaház tervét a platina szintű LEED környezetvédelmi tanúsítvány előírásai szerint készítették, a terveket a Szabó Sándor és a DVM DESIGN Kft. készítették, a kivitelezés felelőse a SWIETELSKY Magyarország Kft. volt, az ingatlanfejlesztő pedig a RedWood Real Estate Holding.

forrás: http://fiabcimagyarorszag.hu/
            Gönczi László
            A FIABCI Magyar Tagozatának elnöke
            A FIABCI World Prix d’Excellence Bizottság alelnöke


Létrehozás időpontja: 2020-07-23 19:09:01
Utolsó módosítás időpontja: 2020-07-23 19:10:25
Cimkék: fiabci, world, prix, award, díj; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7930
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46124