KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Ikonikus üvegváza épületre formázva

A South Bank szívében álló 170 méter magas One Blackfairs épülete London egyik legjellegzetesebb fejlesztésévé vált. De hogyan kapcsolódik ez a híres üvegszobrász és tervező Timo Sarpeneva „Lansetti II” nevű üvegvázájához? Kiderül Christian Male, a SimpsonHaugh tervezésért felelős vezetőjének és Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetőjének válaszaiból.

A 170 méter magas One Blackfairs torony a londoni South Bankban található. Az épület egyik különlegessége a fényviszonyok függvényében változó, dinamikus alakja, valamint az, hogy nem más ihlette meg a SimpsonHaugh építészeit és a St George fejlesztőit, mint a híres üvegszobrász és tervező, Timo Sarpeneva 1950- ben készült
Lansetti II vázája. A megvalósításhoz pedig a Guardian Glass üvegeire és szakértelmére is nagy szükség volt.

Az eredeti formához hűen

A kivitelezés egyik fontos szempontja volt a páratlan szobrászati alkotás formájának megőrzése, amellyel tovább gazdagíthatja London ikonikus városképét.  „A külső héjazat megvalósítása nem mindennapi kihívást jelentett. A külső üvegpanelek harmadának íveltnek kellett lennie, sőt, némelyiküknek duplán is. Ennek megtervezése és kivitelezése pedig a Guardian Glass szakértelmének legjobb bizonyítéka.” - mondta Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője. A főtorony 50 emeletes, melyben 274 lakást alakítottak ki, az aljában pedig egy butikhotel, üzletek és szabadidős tér kapott helyet.

„Mindvégig a lehető legsemlegesebb, letisztult látvány megvalósítására törekedtünk, éppen ezért fontos volt, hogy csak a legminimálisabb vastartalommal rendelkező üveget használjuk – azaz egyáltalán ne legyen semmilyen színe. Ezen kívül szerettük volna, ha megjelenését tekintve a kettősség jellemzi az épületet: időnként legyen átlátszó, mert így láthatóvá válnak a belső héjazat színezett üvegei és a lakások; ugyanakkor időnként az üveg váljon láthatóvá, ezzel kiemelve az elegáns külső formát.”– mondta Christian Male a SimpsonHaugh partner építésze. – ‘’Úgy gondoljuk, hogy a gazdag vizuális élmény a siker legjobb bizonyítéka, valódi különlegességét pedig a hátsó oldalukon színezett üvegpanelek adják. ‘’

Építsünk  „tornyot a toronyban”

A megvalósításához két egymástól független homlokzattal létre kellett hozni egy „tornyot a toronyban”. A belső torony,
a „héjazat”, a lakások blokkját adja, így eleget tud tenni az esztétikai és hatékonysági követelményeknek. Az épület
a formáját pedig a több mint 5000 Guardian Glass-panelből álló, gyönyörűen ívelt és lekerekített külső héjazatnak,
a „külső toronynak” köszönheti, ami az eredeti vázát idéző elegáns formavilágot biztosítja.

A tervezési szakaszban a Guardian Glass a SimpsonHaugh vállalattal és az üveghomlokzatot készítő kivitelezőkkel is szorosan együttműködött. Több mint 30 különböző típusú üveget vettek számba mire megtalálták a megfelelő kombinációt. „A külső üvegpanelek harmada ívelt, némelyiküknek duplán is, ezért a görbületnek nagyon precízen kellett követni a számításokat. Az üvegekkel kapcsolatban pedig a minél tisztább szín, a minimális fényvisszaverő képesség és a magas átlátszóság volt a követelmény.” - mondta Richard Mayall. – „Az alacsony vastartalmú üveg
és a bevonat kombinációja nagyon tiszta megjelenést biztosít, amely időnként rendkívüli módon tükröződő is”
– tette hozzá Christian Male.

Műszaki megoldások az üvegtevezésben

A torony aljában lévő kirakatok hatalmas, látványos üvegezett területei és az előcsarnok egyaránt szakértői megoldásért kiáltottak. A fényátengedés és az átlátszóság, a hő elleni védelem és a hőszigetelés elengedhetetlen követelmény az
5 cm vastagságú dupla üvegezés ellenbére is. Mindez a hővédő bevonatos üveg és magas átlátszóságú, semleges, alacsony vastartalmú üveg kombinációjára volt szükség.

A választás ezért is esett a toronyhoz a Guardian SunGuard® HD Silver 70 bevonatú és Guardian UltraClear alacsony vastartalmú üvegére, ami két 6 mm-es, bevonatos üveglapból álló laminált monolitikus üveg (a lamináláskor mindkét bevonata a PVB-vel érintkezik). A torony előcsarnokához és a bolti kirakatokhoz Guardian SunGuard® SN 51/28 naphővédő bevonatos üveget használtak Guardian UltraClear alacsony vastartalmú alapüvegen. 

A hotel külső részének a lehető legjobban kellett hasonlítania a toronyhoz. Ezért az egyenes és ívelt bevonatos üvegpanelekhez egyaránt magas hatékonyságú, naphővédő bevonatos üveget használtak. Ehhez a megoldást a Guardian SunGuard HP Neutral 60/40 jelentette a bevonatos síküvegpanelekhez, és a SunGuard HP Neutral 50/32 az ívelt szakaszokhoz – mindkettő Guardian UltraClear alacsony vastartalmú üvegen.

A hotelhez a SimpsonHaugh fritt mintákat és szigetelt árnyéküvegpaneleket is használt, hogy mélységérzetet adjon, és a torony burkolatához hasonlóvá tegye azt.

További információk, inspiráció: https://guardian-glass-double-skin-az-energiahatekony-uveghomlokzat


Létrehozás időpontja: 2022-08-30 12:05:26
Utolsó módosítás időpontja: 2022-09-01 16:33:39
Cimkék: one, blackfairs, london, üveg,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 3760; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47202