KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Leier Durisol zajárnyékoló fal: a zajszennyezéstől mentes, biztonságos közlekedés garanciája

Napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent a közlekedés, illetve az ipari tevékenységekből adódó zajszint minimalizálása. A zajszennyezés számos egészségügyi panaszt okozhat: az alvászavaroktól a csökkenő koncentrációs képességen át egészen a halláskárosodásig. Ez a megannyi kellemetlenséggel járó jelenség tehát mindnyájunkat érinti, teljes egészében ugyan nem kiküszöbölhető, de a megfelelő eszközökkel kordában tartható.
A megfelelő eszköz pedig a Leier cégcsoport Durisol zajárnyékoló fala, amely időtálló és hatékony megoldást nyújt a zajszennyezés ellen, méghozzá a biztonságos közlekedés jegyében.

Durisol zajvédő fal
A Durisol márkanév több mint 40 éve világszerte ismert, speciális, préselt technológiával előállított fabeton építőanyagot takar. Az ásványosított faaprítékot hasznosító falazóelemek 13 cm-es, vasalattal erősített betonmaggal rendelkeznek, ezáltal a termékcsalád akusztikai tulajdonságai a piacon egyedülálló értékekkel képviseltetik magukat: 13dB-17dB zajt is képesek elnyelni az elemek, és több mint 30dB léghang-gátlást biztosítanak. A fal blokkelemei légáteresztőek, anyagukban színezettek, utóbbi tulajdonságuk nem csupán esztétikai szempont, hanem a tartósság igényének is eleget tesz. A panelek nem igényelnek folyamatos karbantartást, ugyanakkor lényeges követelmény velük szemben a gyors és költséghatékony helyreállíthatóság. A Durisol zajvédő fal a piac egyéb termékeihez képest újat hoz megépítésének gazdaságosságával is: a korábbi gyakorlatnak megfelelő, alig 4 méteres oszloptávot akár 5-6 méteresre nyújtva, a felhasznált oszlopok 20 %-át megspórolva készülhetnek el a falak. Ez utóbbi nagyon is jelentős szempont, hiszen a zajárnyékoló falak legnagyobb költségű eleme a kisebb oszlopszám által lényegesen csökken. Az előre gyártott rendszer lehetővé teszi az elemek gyors összeépítését, egy több száz méteres fal felhúzása pedig kis munkaerő-szükséglettel és egy megfelelő munkagép segítségével néhány óra alatt kivitelezhető.

Kiemelt biztonság
A Leier Hungária Kft. Durisol termékcsaládja – a hazai gyártók körében egyedülálló módon – az ÉMI másodlagos biztonsági vizsgálatán kiemelkedő besorolást kapott. A Durisol falpanelt a törmelékhullás-vizsgálaton a legmagasabb, 4. osztályba sorolta az akkreditációs cég. A kiváló minősítés azt a garanciát hordozza magában, hogy egy esetleges becsapódás esetén a falról egyetlen darab sem esik le, így nem teremt balesetveszélyes szituációt a közlekedésben résztvevők számára.
Különösen fontos számunkra az ÉMI besorolása, hiszen elsőként a Leier Hungária Kft. büszkélkedhet ezzel az eredménnyel hazánkban. A vizsgálat során a Durisol zajárnyékoló falpanelt befogva és megfelelően rögzítve, egy 400 kg-os próbatest nagysebességű ütközésével illusztrálták a várható igénybevételt. A falpanel maradéktalanul megfelelt a kritériumoknak. A hazai piac hamar felismerte ennek a vizsgálatnak az értékét, fontosságát, és már a tavalyi évben az M0 déli szakaszán több híd esetében is Leier Durisol falakat építettek” – hangsúlyozta az elismeréssel kapcsolatban Nepp Dániel, a Leier Hungária Kft. mélyépítés, környezettechnika és Durisol üzletágának termékmenedzsere.

Magyarországi beruházások
A termékek folyamatos bevezetése újabb és újabb beruházásokat hozott magával, az eredmények pedig önmagukért beszélnek.
Az Enese-Csorna elkerülő beruházáshoz kapcsolódóan Kóny település környezetében épült minőségi zajárnyékoló fal 5 méter magasan, és 370 méter hosszan.  A projekt keretében több mint 1500 m2 Durisol került beépítésre: a natúr és vörös jelző színek illeszkednek a környezethez, az íves kialakítás pedig az elkerülő úthoz igazodik.

Székesfehérvárott az állami beruházásokon túl az önálló kezdeményezéseket a Magyar Közútkezelő is támogatta, majd saját projektjeként zajárnyékoló falakat húzatott fel az utak mentén. A Durisol márkájú rendszer kiválóan vizsgázott: nem csak funkcióiban teljesítette a követelményeket, hanem a lakosság elvárásainak is maximálisan eleget tett.
2013-ban a B78-és B76-os jelű falat a 7-es számú főút Székesfehérvárt nyugatról elkerülő út mentén, 4827 négyzetméternyi Durisol termékkel, 1354 m hosszú szakaszon, az előző év folyamán pedig a B78B és J02-es jelű falat a 7-es és a 8-as számú főút Székesfehérvárt nyugatról elkerülő útján 4646 négyzetméternyi Durisol termékkel építették be, 962 m hosszú szakaszon.

Az elmúlt két év során tehát összesen 2316 m hosszú zajárnyékoló fal felhúzásával, illetve 9473 négyzetméternyi beépített Durisol termékkel járult hozzá a Leier cégcsoport a forgalmas országutak teljes körű védelméhez.

A Leier Durisol termékcsaládja piacra lépését követően az egész magyarországi iparágra ösztönző hatással volt, hiszen a piac egyes szereplőit is fejlesztésre késztette. Az európai uniós pályázatok alkalmával a Leier termékeit használva garantált, hogy minden minőségi kritériumnak megfelel a tervezet.” – mondta el Márton Tibor, az Aquacon Bt. ügyvezetője, aki lassan 20 éve foglalkozik zajárnyékoló falak tervezésével, és előszeretettel alkalmazza a Leier termékét.


Létrehozás időpontja: 2015-06-03 18:23:26
Utolsó módosítás időpontja: 2015-06-03 18:23:26
Cimkék: Leier; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 9791
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42855