KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK Elnökségi (online) ülés - 2021. 12. 03.

A MÉK Elnöksége idén utoljára, december 3-án - az eredeti tervektől eltérően - végül ismét a virtuális térben találkozott a FEB és a tagozati elnökökkel együtt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a megújult elnökség a novemberi alakuló ülést követően a tőle joggal elvárt aktivitással látott munkához, kitűzendő az új célokat, meghatározandó a következő ciklus munkatervét és munkarendjét.

Hajnóczi Péter tájékoztatta a MÉK Elnökségét a Vas Megyei Építész Kamara ünnepi rendezvényéről.

A MÉK Elnöksége áttekintette a jogszabályfigyelés, az ezzel kapcsolatos magyarázatok készítésének, a jogi tanácsadásnak a kérdéseit. Az Elnökség egyetértett abban, hogy ez a kérdés egy neuralgikus pontja a Kamara szolgáltatásainak, szükséges a jogszabályfigyelés, a jogszabály magyarázatok gyorsabb, naprakészebb biztosítása, ennek meg kell teremteni minden szükséges feltételét, és a rendszert megfelelő színvonalon működtetni kell.

A MÉK Elnöksége megtárgyalta a Magyar Építész Kamara képviseletének kérdését a Magyar Szabványügyi Testületben, az Építésügyi műszaki szabványfigyelésnek, az Építésügyi műszaki szabályozási bizottsággal kapcsolatos feladatok ellátásának, és a műszaki irányelvek kamarai véleményezésének koordinálására vonatkozó feladatokat, amely munkát a továbbiakban Fáy Piros és Babinszky Tünde felügyeli, illetve látja el.

Az Elnökség döntése értelmében továbbra is dr. Illés Istvánné gondozza a Közbeszerzési kiírásokat, az Elnökség részéről a közbeszerzési kérdések felelőseiként megjelölt Schultz Péter és Babinszky Tünde felveszi vele a kapcsolatot.

A MÉK Elnöksége áttekintette a meghívóhoz csatolt MÉK tisztségviselők feladatmegosztását és határozott minden érintett feladat és terület felelőséről a 2021-2025-ös ciklusra vonatkozóan.

A MÉK Elnöksége határozatot hozott a MÉK Kft ügyvezetésével és felügyelő bizottságával kapcsolatban, a Diploma-azonosító szakértői testület összetételével, a Jogosultsági vizsga szakértői testület összetételével, a MÉK évkönyv és közlöny szerkesztői munkájával, a szerkesztőség összetételével, a MÉK Külügyi munkacsoportjának összetételével, valamint az „Építész vezető tervező szakmai cím” adományozási döntés-előkészítő testület összetételével kapcsolatban.

Hajnóczi Péter tájékoztatta az Elnökséget, hogy a 2022. április 1-től életbe lépő új jogszabályok miatt új szabályzatot kell alkotni, melyet a küldöttgyűlésnek eddig a határidőig el kell fogadnia. Ennek megfelelően a 2021. évi pénzügyi beszámoló alapján a 2022. évi költségvetési terv módosításának is el kell készülnie a fenti időpontig. A MÉK Elnöksége határozott arról, hogy a következő küldöttgyűlést 2022. 03. 31-re tűzi ki.

A MÉK Elnöksége pontosította a veszélyhelyzet kapcsán hozott 39/2020. (11.20.) határozatát a szakmagyakorlók vizsgakötelezettségével kapcsolatban. A „lejárt” vizsgakötelezettségnek a veszélyhelyzet visszavonását követő 60. napig lehet továbbra is eleget tenni azonban csak abban az esetben, ha egészségügyi, vagy egyéb objektív okkal tudja igazolni, hogy kötelezettségét miért nem tudta a szakmagyakorló teljesíteni.

A MÉK Elnöksége áttekintette a „Bölcsődei Mintaterv Katalógus helyszínekre történő adaptációk” kérdését és határozatot hozott arról, hogy a témában soron kívüli egyeztetést kezdeményez Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkárral és Kovácsné Bárány Ildikó, bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztossal, mivel a Kamara az RRF-1.1.2-2021 azonosítószámú „Bölcsődei nevelés fejlesztése” c. projekttel kapcsolatban sem megkereséssel, sem semmiféle információval nem rendelkezett, annak előkészítését illetően.

A MÉK Elnöksége a Továbbképzési szakértői testület összetételéről is döntött, a továbbiakban dr. Makovényi Ferenc a testület elnöke, a testület tagjai dr. Gáts Andrea, Schulcz Péter és Dulácska Zsolt lett.

A MÉK Elnöksége egyetértett abban, hogy önállóan, önálló tematikával, haladéktalanul kell megkezdeni a Kamara BIM-mel kapcsolatos képzését, és ki kell dolgozni a generál tervezésre vonatkozó képzési tematikát.

Az Elnökség 2022. január 7-én tartja következő ülését, várhatóan online formában.

Az Elnökség 2021. évi határozatai innen érhetők el: https://mek.hu/index.php?link=A_MEK_Elnoksegenek_2021_evi_hatarozatai


Létrehozás időpontja: 2021-12-11 10:49:07
Utolsó módosítás időpontja: 2021-12-11 13:57:17
Cimkék: elnokseg, online, ules; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 6033
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46826