KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Megjelent az Építész Közlöny idei 3. száma!

A MÉK hírek rovatban beszámolunk a MÉK által létrehozott szakmai programok hozzájárulási alapja pályázatának 1. fordulójáról. A beérkezett pályázatokat és azok elbírálását alapvetően befolyásolja a járványhelyzet, mivel a rendezvények megtartása a kijárási korlátozások miatt jelenleg bizonytalan, éppen ezért első körben jellemzően kiadványok, díjak támogatására került sor. A rendezvények támogatásáról a járvány helyzet alakulásának függvényében dönt a MÉK elnöksége.

A MÉK elnökségének határozatai mellett összefoglalót olvashatunk a veszélyhelyzettel kapcsolatban a Kamara életét, működését befolyásoló intézkedésekről, Elnöki szabályokról, a MÉK elnökségének ajánlásairól, melyek kiterjednek a MÉK és a Területi Kamarák napi működésére, az etikai eljárások folytatására, a veszélyhelyzet idején esedékessé váló küldöttgyűlések, taggyűlések lebonyolítási rendjére, a szükséges egészségvédelmi intézkedés meghozatalára.

Ugyancsak ebben a rovatban olvashatunk összefoglalót a MÉK online felméréséről, melyet a szakmagyakorlók megkérdezésével készített annak érdekében, hogy pontos információkkal rendelkezzen arról, hogy a megkérdezettek mit tapasztalnak a gyakorlatban, mik a kilátásaik és milyen intézkedéseket tartanának szükségesnek a járvány helyzetben. A felmérés alapján a MÉK elnöksége megfogalmazta a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítésére vonatkozó javaslatait, amelyet elküldött mind a Miniszterelnöknek, mind a Miniszterelnökségnek, mind pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, és amelyek ebben a cikkben is olvashatóak.

Jelen Közlöny Fókusztémája a tájépítészet. Ennek kapcsán olvashatunk cikket Schuchmann Péter tollából, aki bemutatja a Táj - és Kertépítészeti Tagozat munkáját, a tájépítész szakma jelenlegi kihívásait.

Ugyancsak ebben a rovatban olvashatunk interjút Bardóczi Sándorral, Budapest Főtájépítészével. Az interjúban Bardóczi Sándor beszél arról, hogy mi vezette a pozíció elvállalásáig, mit vállalt ezzel. A cikk foglalkozik a Fővárost érintő kisebb-nagyobb tájépítészeti problémáival, megkérdezi a szakembert a jövőbeli terveiről, a működési határairól. Mindenképpen izgalmas olvasmány, különösen pedig akkor válik érdekessé, ha néhány év múlva visszatekintünk majd arra, hogy mi tudott megvalósulni a tervekből, elképzelésekből.

Építészeti közélet rovatunkban megemlékezünk Prof. Hajnóczi Gyula születésének 100. évfordulójáról. Dr. Mezős Tamás cikke felidézi a Professzor Úr munkásságát, amely mindannyiunk számára például szolgálhat az építészettörténet terén. Ez az évforduló jó alkalom arra, hogy mindenki, akinek szerencséje volt Őt ismerni, felidézhesse a saját élményét, személyes történetét Hajnóczi Tanár Úrral.

Sajnos ez a rovat ebben a számban is búcsúzással folytatódik. 3 olyan kiemelkedő építésztől, belsőépítésztől kellett elbúcsúznunk a közelmúltban, akik mind a szakmában, mind az oktatásban, mind pedig az építészeti közéletben meghatározó szerepet játszottak. O. Ecker Judit búcsúzik Turányi Gábortól, Vámossy Ferenctől és Fekete Györgytől. Komoly szaktudású, jó emberek voltak, emlékük megmarad!

Építészeti körkép rovatunkban bemutatjuk Andor Anikó Ybl díjas táj- és kertépítész  egyik kiemelkedő munkáját, a Gül Baba türbe belsőkert és közpark kialakítását, amellyel a tervező elnyerte a 2019. év Tájépítésze díjat. Gratulálunk hozzá, és mindenkinek ajánljuk, hogy a cikk olvasását követően keresse fel ezt a szemet-lelket gyönyörködtető kertet!

A Stúdió-Műhely rovatban egy fiatal tájépítész csapatot mutatunk be, az Objekt Tájépítész Irodát. Az iroda friss, izgalmas munkáinak képei mellett betekintést nyerhetünk mindabba, amit magukról, munkáikról, a társadalom viszonyáról a tájépítészet irányában, valamint a tájépítészek helyzetéről, jövőképéről gondolnak.

Lankadatlan energiával biztatunk Mindenkit, hogy vegye ki a részét abból a közös feladatból, aminek célja, hogy az építészetet, az épített környezetet visszahozzuk a társadalmi közbeszédbe! Továbbra is szeretnénk bemutatni mindent, ami érték az építészetben, az épített környezetben, amivel pozitív példát állíthatunk minden a szépre fogékony olvasó számára. Ehhez a munkához várjuk minden érdeklődő, támogató csatlakozását, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke.

 

Tutervai Mátyás

MÉK alelnök - főszerkesztő


Létrehozás időpontja: 2020-05-26 15:22:59
Utolsó módosítás időpontja: 2020-05-26 15:24:54
Cimkék: Építész Közlöny Műhely 2020/270; Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 10055
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46046