KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Megjelent az Építész Közlöny idei 4. száma!

A MÉK hírek rovatban beszámolunk a KATA szabályok módosítása kapcsán a MÉK és az MMK közös sajtónyilatkozatáról, illetve az ezzel kapcsolatban a Köztársasági Elnök Hivatalával folytatott egyeztetésről. Ugyancsak beszámolunk a Közbeszerzési Hatóság új elnökének, dr. Kovács Lászlónak a MÉK-ben tett látogatásáról.

A MÉK elnökségének határozatai mellett összefoglalót olvashatunk a tantermi kötelező továbbképzésekről.

Ismételten közöljük a MÉK által létrehozott szakmai programok hozzájárulási alapjának pályázati felhívását, hiszen közeledik a 2. forduló benyújtási határideje. Beszámolunk az építészeti díjakra vonatkozó aktuális felhívásokról, bíztatva Mindenkit arra, hogy vegyen részt a különböző megmérettetéseken. Ebben a rovatban olvashatunk a Mesteriskola XXVI. ciklusának pályázatáról is.

Jelen Közlöny némileg könnyedebb Fókusztémája a Bor - Mámor - Építészet. Ennek kapcsán olvashatunk egy tartalmas cikket Bálint Imre tollából, aki építészként és borászként ír mindarról, amit borról, építészetről gondol.

Ugyancsak ebben a rovatban olvashatunk egy izgalmas írást dr. Laposa Józseftől, akiről a szakmabeliek tudják, hogy tapasztalt, nagy tudású tájrendező mérnök, városépítési-városgazdasági szakmérnök, de a szakmán kívüli közvélemény leginkább a Laposa Borászat alapítójaként ismeri. A cikk egyszerre szól az író életútjáról, a szőlőhöz, borhoz való viszonyáról, és a borászattal kapcsolatos építészeti, táji, szabályozási kérdésekről egyaránt.

Hogy a téma címében szereplő mindhárom fogalomról szó essen, apró szerkesztőségi szösszenet erejéig megemlékezünk a mámorról is, a cikk végén egy röpke játékra invitálva az olvasókat, melynek nyereménye 1-1 üveg finom bor lesz.

Kulturális Híradó rovatunkban Turi Attila most megjelent könyvéről szólunk, amely az építész eddigi meglehetősen termékeny életútját, munkásságát mutatja be, izgalmas, magas színvonalú épületekkel, tartalmas gondolatokkal.

Építészeti körkép rovatunkban bemutatjuk a BORD Építész Stúdiót és a Stúdió borászatokkal kapcsolatos munkáit. Inspiráló, építészeti gondolatokban gazdag épületekkel ismerkedhetünk meg, most még csak papíron, de a kíváncsi olvasókat arra bíztatjuk, hogy nézzék meg élőben is az épületeket, legyen az a még épülő Sauska Borászat, vagy az Etyeki Kúria, vagy éppen a Holdvölgy borászat.

Ugyanebben a rovatban ismerhetjük meg Borok, színek, formák címmel a Kristinus Borbirtokot a vezető tervező, Horváth Gábor kalauzolásával.

A Stúdió-Műhely rovatban egy olyan építész irodát mutatunk be, akiket változatos, karakteres, igazán mai épületeiről ismerhetünk, és akik ugyancsak kipróbálták már magukat a borokkal kapcsolatos projektekben is. Érdekes olvasmány, az irodáról, az építészeti hitvallásukról, felfogásukról, az építészetről magáról, és persze a borról is.

Végezetül arra bíztatunk mindenkit, ne tétovázzon bejárni az ebben a számban szereplő és nem szereplő magyar borászatokat, gyönyörködjön az épületekben, a kulturált és mértékletes alkoholfogyasztást szem előtt tartva kóstolja meg mindenhol a bort, amiről az épület szól, amely az épületben megszületik, és vigye jó hírét az építészeknek, borászoknak egyaránt. Terjessze a szűkebb és tágabb környezetében azt, amit tapasztalt, hogy minél többen beszéljenek az épített környezet értékeiről...és persze a jó magyar borról!

 

Tutervai Mátyás
MÉK alelnök - főszerkesztő

Honlapunkon itt olvasható!


Létrehozás időpontja: 2020-07-30 13:27:32
Utolsó módosítás időpontja: 2020-08-14 10:33:17
Cimkék: építész, közlöny, 4; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 10425
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46134