KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Nézzünk az üveghomlokzat mögé!

Lássuk hogyan oldották meg Európa három különböző pontján, különböző éghajlati viszonyok és használati igények között, üveggel borított irodaépületek esetén– a megfelelő üvegkombinációt a homlokzaton felhasználva - a látvány és funkció összhangját.

Az igény komplex: a megfelelő esztétika és kellő mennyiségű természetes fény biztosítása mellett az energetikai kérdések, a gondos téli/nyári hővédelem elengedhetetlen. Emellett nem mondhatunk le az irodaépületektől elvárt további kényelmi- és funkcionális igények kielégítéséről sem.

Hogyan oldották ezt meg Hollandiában, Franciaországban és Csehországban? Nézzünk egy-egy példát!

Kényelem

Az európai projektek egyik franciaországi példája Le Cristallin, azaz kristály elnevezésű, zöld környezetben álló, teljeskörűen felújított, 10 900 négyzetméter alapterületű impozáns irodaépület. A projekt többek között elnyerte a HQE® (Haute Qualité Environnementale) környezetvédelmi tanúsítványt. A tervezés során a fő szempontok között volt a bőséges természetes fény biztosításával is hozzájárulni a kényelmes munkakörnyezet megteremtéséhez.
Ki gondolná, hogy a szabályos külső vonalak milyen rugalmas térrendezést rejtenek!
Az Atelier Zündel Cristea iroda építészei, a homlokzat paneljeinek egységes rácsszerkezete ellenére tágas, a fényre, a kényelemre, és átlátszóságra fókuszáló szabad tereket terveztek. Az épületet a külső fegyelem, belső kényelem jellemzi.
Ebben fontos szerepet játszott az irodaépület kéthéjú homlokzata és az ahhoz választott Guardian SunGuard® High Durable (HD) Silver 70 napvédő bevonatos üveg, amely a tartósság mellett az épület gyémántszerű megjelenését eredményezte. A választott Guardian üvegezésének jellemzői könnyedén illeszkedtek az építésziroda elképzelésihez: a Guardian SunGuard® High Durable (HD) Silver 7 rendkívül tartós bevonata magas, 70%-os fényáteresztést és 72%-os naptényezőt biztosít.

Forma

Találkozási és közösségi pontként működi az ING délkelet amszterdami pavilon épülete, amelynek fa sziluettet formáló tartószerkezete és a külső megjelenését erősen meghatározó üveghomlokzata egyaránt megkülönbözteti a környezetében álló épületektől - az épületrengetegben igazán vonzza a tekintetet. A látványos homlokzati megoldás remekül illik a környék rohamosan fejlődő üzleti világának hangulatához. A különleges tetőszerkezet a homorú formából adódóan is kihívást jelentett az épület teljes, üvegezett homlokzatának kialakításában. A kiválasztott üvegnek számos elvárást kellett teljesítenie: olyanoknak, mint kiváló napvédelem, nagy fényáteresztés mellett semleges megjelenés. A Guardian SunGuard® SuperNeutral (SN 70/37) napvédő bevonatos üveg semleges, áttetsző megjelenése, mérsékelt tükröződése és egyenletes színe melletti kiemelkedő hőszigetelési tulajdonsága nyerte meg az Amszterdamban, az ING kampusz közepén található többfunkciós tér tervezőit.

Funkció

Nem hétköznapi funkciója lett a csehországi projekt egyik különlegessége. Az épületben ugyanis az orvosbiológia és asztrofizika területét érintő lézerkutatások folynak, amely funkciójához, a benne folyó munka innovatív jellegéhez, modern, ám természetes megjelenéséhez a tervezők az üveg intelligens használatát elengedhetetlennek tartották. Mindez adja a homlokzat és az ablakok, a látványos átrium napfényszabályozó képességét. A prágai intézmény kapcsán is a Guardian SunGuard® SuperNeutral® (SN) 70/37 bevonatú Guardian ExtraClear úsztatott üvege bizonyult a megfelelő választásnak. Az épületben zajló munka jellegéből adódóan kifejezetten fontos volt, hogy elegendő természetes fény jusson mindenhova: ezt a Guardian úsztatott üvegének 70%-os fényáteresztő funkciója biztosítja.
A három blokkból álló intézményi komplexumban ma háromszázan dolgoznak.

És mi a helyzet, ha lakóépületek homlokzatát borítja üveg?
https://pr2.buildmarketing.hu/

Inspiráció a nagyvilágból Guardian üveggel:
https://www.guardianglass.com


Létrehozás időpontja: 2023-08-17 11:31:48
Utolsó módosítás időpontja: 2023-08-24 13:54:55
Cimkék: üveghomlokzat,európa, hqe,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 826; Információ: Támogatott tartalom
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47647