KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Példaértékű épületek a Balatonnál - rendezvénysorozat

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel közösen 2021-ben már negyedik alkalommal hirdette meg az „Év Balatoni Háza” építészeti díjpályázatot. A pályázat a Miniszterelnökség támogatásával zajlott, célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése jó példákon keresztül építészekkel és laikusokkal egyaránt. A pályázat három kategóriában hirdet nyertest: lakóépület, középület és gazdasági épület, de ezen kívül különdíjak is gazdára találnak.

A BKÜ területén épült, 2013. január 01. után használatba vett épületekkel nevezhetnek az építész tervezők.

A Balatoni Szövetség - a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásával- hat rendezvényből álló rendezvénysorozatot indított 2022. július 21. kezdettel.

A sorozat keretében szervezett találkozókon megtekinthetők lesznek az Év Balatoni Háza (ÉBH) 2021 építészeti pályázat díjazott épületei: kapcsolódó építészeti előadás mellett az épület tervezője ismerteti a tervezési folyamatot, a közös gondolkozást az építtetővel és a kivitelezővel, majd a helyszínen tervezői épületlátogatásra -épületbemutatásra is sor kerül.

A rendezvényeken megtekinthető az ÉBH 2021 díjazott épületeit bemutató mini kiállítás.

Várjuk az építészeket, a téma iránt érdeklődő helyieket, az itt pihenő nyaralókat és mindenkit, aki szeretne megismerkedni azokkal az épületekkel, illetve tervezőikkel, aki jó példát mutatnak a kortárs balatoni építészetről.

A rendezvénysorozat helyszínei és időpontjai:

  1. Csopak, 2022. július 21.

Az Év Balatoni Lakóháza 2021.

Lakóház és Kávézó Csopak, Kossuth Lajos u. 101.

Tervező: Ujj Mészáros Krisztina

A rendezvényen szakmai előadást tart Deák Krisztina, aki a bíráló Bizottság elnökének képviseletében segített a zsűri munkáját, az Élhető hagyomány címmel, valamint az épület tervezője ismerteti a tervezési folyamatot és az elkészült épületet.

  1. Pécsely, 2022. szeptember 02.

Az Év Balatoni Gazdasági Épülete 2021.

Balogh Pincészet / Borászat      Pécsely

Tervező: Cserháti-Czene Andrea

Cserháti-Czene Andrea tervező mesél a tervezési folyamatról, az épületről és az együttműködésről az építtetőkkel. Időszerű kérdést érint Dr. Laposa József szakmai előadása: Megállítható-e a szőlőterületek beépítése?

Dr. Laposa József nevéhez, szakmai munkásságához köthető többek közt a 2000-ben elfogadott Balaton-törvény, így az egyik legavatottabb szakember véleményét ismerhetjük meg.

  1. Balatonfenyves, 2022. szeptember 15.

Az Év Balatoni Középülete 2021.

Gyermektábor, Balatonfenyves, Balaton utca 4.

Tervező: Dénes György

A tervező bemutatja az épületet, a koncepciót és a tervezés folyamatát, valamint a megszületett eredményt.

Aktuális kérdéseket érint Molnár Árpád építésznek, a bíráló bizottság tagjának, előadása: BALATONI HÁZ - Áldás vagy átok? (Avagy egy balatoni kistelepülés főépítészének gondolatai az épített környezet alakításáról egy kiemeltnek titulált régióban.

  1. Hévíz, 2022. szeptember 29.

Zala Megyei Építész Kamara különdíja 2021.

Carbona társasház Hévíz, Attila u. 1.

Tervező: Bánfalvi Koppány

A tervező ismerteti a koncepciót, a tervezési folyamatot és az elkészült épületet. Lengl Zoltán, Zala megyei állami főépítész, a bíráló bizottság tagjának, szakmai előadása a mai zalai építészetről.

  1. Balatonfüred, 2022. október 13.

A Balatoni Szövetség különdíja 2021.

Lóczy-barlang Látogató Központ Balatonfüred, Öreghegyi utca

Tervező: Mezei László

Az építész tervező mesél az előzményekről, a tervezésről, illetve a környezet és az épület kapcsolatáról. Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója tart szakmai előadás. Az előadás aktualitását nem csak a különdíj adja, hanem az is, hogy 2020-ban a középület kategória nyertese lett a szintén Balaton-felvidéki Nemzeti Park beruházásában megvalósuló Kis-Balaton Látogatóközpont (Keszthely-Fenékpuszta)

  1. Balatonboglár, 2022. október 20.

A Magyar Építész Kamara különdíja 2021.

Kultúrház felújítása és bővítése – Balatonboglár, Árpád u. 15.-17.

Tervezők: Pór Péter, okl. építészmérnök és Tápler-Kapinya Tünde, belsőépítész tervező

A tervezők ismertetik az előzményeket, a tervezés folyamatát é eredményét.

L. Miha Emőke építész, a bíráló bizottság tagja szakmai előadásában Kotsis Iván munkásságának balatoni vonatkozásaira tér ki.


Létrehozás időpontja: 2022-08-03 14:00:53
Utolsó módosítás időpontja: 2022-08-04 11:48:08
Cimkék: balaton, konferencia, rendezvénysorozat; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 5384
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47182