KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Stadionok: tervpályázattal vagy anélkül

Münchenben 1997-ben merült fel az igény egy új stadion megvalósítására. Több éves előkészítő munka és a helyi lakosság megkérdezése után dőlt el, hogy nem az 1972-es olimpiai stadion átalakításába és fejlesztésébe fognak bele, hanem egy teljesen új épületet valósítanak meg. A tervező kiválasztásához 2001-ben írtak ki egy több fordulós, meghívásos, nemzetközi tervpályázatot.

A győztes a többek között Pritzker díjjal is elismert svájci Herzog & de Meuron építésziroda lett, az ő terveik szerint valósult meg az – elképzelés után 8 évvel, 2005 májusában megnyitott – immár Allianz Arena nevet viselő stadion. Az épület kiemelkedő építészeti értékeinek köszönhetően hamarosan München és egyben Németország szimbólumává, számos építészeti elismerés birtokosává vált. Ezen sikerekhez mind az alapos előkészítés, a társadalmi párbeszéd és támogatottság, valamint a tervezők nemzetközi pályázat útján történő kiválasztása is nélkülözhetetlen volt.
Magyarországon az elmúlt években több tucat stadion fejlesztése kezdődött meg, melyek közül számos esetben több milliárdos beruházásról van szó, az összköltség valószínűleg meghaladja a 150 milliárd forintot. A különböző konstrukciókban zajló tervezések egyik közös, a szakma szempontjából sajnálatos jellemzője: egyetlen egy esetben sem tervpályázaton választották ki a tervezőket. A közvélemény is csak egy-egy sajtótájékoztató útján értesül a már tervezés alatt álló fejlesztésekről.
A Magyar Építész Kamara Elnökségének véleménye szerint a tervpályázatok útján történő tervezői kiválasztás nem csak az építészeti minőség, hanem a társadalmi elfogadottság, a gazdaságos fenntarthatóság, valamint a közpénzek átlátható felhasználásának fontos záloga is. Ennek fényében különösen veszélyesnek tartjuk azt a kialakuló tendenciát, mely a jelentős közberuházások esetében különböző indokokra hivatkozva elkerüli a tervezők, tervek nyílt versenyeztetését, a minőség alapú kiválasztást és a társadalmi konszenzust.

a MÉK Elnöksége

Forrás: me online

Megjegyzés: örömteli tény azonban a ma érkezett hír: aláírták a Millenáris Velodrom tervezési szerződését

Vígh László, a Nemzeti Sportközpontok vezetője aláírta a Millenáris Velodrom tervezési szerződését Váncza Lászlóval, a győztes pályaművet benyújtó iroda vezetőjével

Forrás: NSK sajtó


Létrehozás időpontja: 2014-07-10 13:44:45
Utolsó módosítás időpontja: 2014-07-10 13:58:32

Megtekintések száma: 22723
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42123