KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

VIII. Építész KÉSZ Regatta 2015

Ebben az évben immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Építészregatta, a szakma vitorlás versenye. A hagyományteremtő jelleggel létrehozott rendezvénnyel az alapítók egy olyan a múltban gyökerező, de a jövőbe mutató eseményt kívántak létrehozni, amely méltó társasági eseménye az építésztársadalomnak, célja egy új polgári élet és értékrend megteremtése.

Tudjuk jól, hogy a vitorlázás nem áll távol az építészettől; a múltban ugyan úgy mint a jelenben számos kolléga hódul ennek a gyönyörű technikai sportnak, mások mellett Alvar Aalto, Norman Foster, Renzo Piano, vagy éppen John Pawson tervezett már hajót.

Idén a tavaly ősszel létrehozott Visegrádi 4-ek Alapítvány volt a főszervező, így a 2008-ban megtartott első Regattához hasonlóan csatlakoztak hozzánk ebben az évben a szlovák, a cseh és a lengyel Építész Szövetségek elnökei, volt elnökei, hogy jelenlétükkel emeljék a rendezvény rangját, egyúttal elhelyezzék azt a nemzetközi térben.

A szombat reggeli kormányosi értekezletet követően összesen 20 hajó futott ki a BL Yachtclub kikötőjéből, hogy nekivágjon a Keszthelyig tartó túraversenynek. A végig gyönyörű verőfényes időben de változó erősségű szélben hamar szétzilálódott a mezőny, a versenyhajók messze a többiek elé kerültek, kialakult egy masszív középmezőny, akiket a lelkes leszakadók követtek. A társaság végül a keszthelyi Phoenix kikötőben találkozott és gyűlt össze ismét, miután minden induló hajó a szintidőn belül befutott. Innen a Festetics-Helikon kastély barokk báltermébe „vonatozott” át a teljes mezőny, hogy a nap zárásaként egy gálaest keretében fejezze be az építészregatta az évi eseményeit. Ennek keretében a névadó főtámogató a KÉSZ Csoport támogatásából egy háromfogásos vacsora és a díjátadó gála vette kezdetét, amelynek része volt a külföldi vendégek által elmondott köszöntők, Keszthely város alpolgármesterének ünnepi beszéde, az alapító Kálmán Ernő üdvözlő szavai, illetve a kivetítőn az aznapi verseny fotóinak közös megtekintése.

A remekül sikerült eseményen több ismert kolléga (Noll Tamás, a MÉK korábbi elnöke, Kálmán Ernő, a MÉSZ korábbi elnöke, Göde András a MOME tanára, Kovács Csaba a MOME tanára, Stocker György) mellett idén először vettek részt a BME Hallgatói Önkormányzatának képviselői, akik személyes jelenlétükkel a már következő generációt képviselik.

Köszönet a támogatóknak, hogy segítségükkel lehetővé tették a rendezvény megvalósítását, és köszönet a résztvevők növekvő számának, hogy jelenlétükkel az esemény mellett szavaztak.

Találkozunk a kilencedik építészregattán!!!

Borsay Attila

Bővebb információk: http://epiteszregatta.hu/

Az eredmény:

1. PICABO                YS – 1                       Dr. Kovács János
2. SOPHEN              YS – 2                       Stocker György
3. ORPHEUS           YS – 1                       Herkó Dezső


Létrehozás időpontja: 2015-09-23 18:13:35
Utolsó módosítás időpontja: 2015-09-23 18:13:35
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 12182
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43026