KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Vakolható üveggyapot-homlokzatok – szigetelés a természet erejével

Napról napra nagyobb hangsúlyt kap az épületenergetikai követelmények fokozódása. Ám nemcsak ez, hanem a józan ész is azt diktálja, hogy fordítsunk végre kellő figyelmet épületeink külső falszerkezeteinek megfelelő hőszigetelésére.

Energiapazarló homlokzatok

Egy családi ház esetében a külső falakon át kialakuló hőveszteség elérheti akár a 35%-ot is, amely érték az épület teljes hőveszteségéből meglehetősen tetemes részarányt képvisel. Nem söpörhető félre tehát a tény, hogy az épületek külső falait megfelelő vastagságú hőszigeteléssel kell ellátni annak érdekében, hogy se bolygónk légkörét ne terheljük az elpocsékolt energiával, se az üzemeltető pénzárcáját annak finanszírozásával.

A szigetelőanyag elhelyezése szempontjából beszélhetünk átszellőztetett, magszigetelt, könnyűszerkezetes külső falszerkezetről is, de egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a vakolható szigeteléssel, azaz más néven vékonyvakolatos kialakítású külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal.

Egy jól megválasztott szigetelőanyag nyáron igen komoly hővédelmi funkciót tud betölteni az épület belső tereinek felmelegedés-túlmelegedés elleni védelmében, ám nemcsak hőtechnikailag gyakorolhat kedvező hatást az épületre. Amennyiben hangelnyelő tulajdonságai is megfelelőek, úgy mintegy grátiszként az épület külső falszerkezetének léghanggátlását is képes eredményesen növelni.

Épületek homlokzati szigetelései tekintetében elengedhetetlen, hogy összhangban legyünk a mindenkor érvényes – és szintén egyre szigorúbb feltételeket szabó – Országos Tűzvédelmi Szabályzatban leírtakkal: amelyben egyre jobban előtérbe kerül a nem éghető anyagok alkalmazásának előírása számos alkalmazási területen.

Új TECTONIC-technológia

A más gyártóktól már jól ismert vakolható és átszellőztetett kőzetgyapot-megoldások hangszigetelő tulajdonsággal is kiegészített alternatívájaként az URSA új technológiával egyedülálló minőséget hívott életre üveggyapot-alapanyagból a magyar és az európai piacokra.

Az URSA TECTONIC-termékcsoport nemcsak fenntartható, de olyan, mintha egyenesen maga a természet tektonikus ereje ihlette volna.

A termék struktúráját közelről megnézve nem kell sokat találgatni, vajon mi lehetett az alkotó szakembergárda alapgondolata az új URSA TECTONIC márkanevű termékek létrehozásakor. Az ásványgyapottáblák keresztmetszetében látható szálszerkezet pont olyan, mint a tektonikus gyűrődések mintája, amelyet a Föld belső erői hoznak létre a felszín alatt, játszi könnyedséggel mozgatva a talajlemezeket. A speciális TECTONICtechnológiával történő gyártás során hasonló „mintázattal” egymásra torlasztva az üveggyapotszálakat, készültek az URSA TECTONIC-szigetelőtáblák. A hidrofóbizált felületű (vakolat hordására kialakított), nem éghető „tektonikus” ásványgyapotlapok egyedülálló szigetelési teljesítményüket épületek vakolt homlokzati szigeteléseként beépítve éppen a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik.

Miből lesz a cserebogár? Fontos kiemelni, hogy az új, vakolható URSA-büszkeség – minden elvárás vagy látszat ellenére – nem kőzetgyapot-alapú! Egy másfajta ásványgyapotból: üveggyapotból készült, forradalmian új technológiával.

Miért olyan fontos kihangsúlyozni az alapanyagot? Elsősorban azért, mert ezek a kiváló (0,035 W/mK) deklarált hővezetési tényezővel rendelkező üveggyapottáblák nemcsak kiváló hőszigetelők, de – éppen összetételük okán – remek hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. A rendezetlen üvegszálszerkezetnek köszönhetően a szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú igény függőlegesen felrögzített szigetelőtáblák esetében. A nagy testsűrűségű ásványgyapot-táblák nyomószilárdsága nagyon jó: könnyed eleganciával hordozzák az installálásukhoz szükséges ragasztót, tolerálják a dübelezést és elbírják a vakolatot. Mivel alaktartásuk kiváló és hő hatására sem zsugorodnak, rendkívül előnyös tulajdonságuk, hogy érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk.

A nyitott szálszerkezetű, páraáteresztő URSA FP BASIC-táblák lélegeznek a ház homlokzatán. Egészségbarát és környezetbarát mivoltuk valóban elsődleges választássá teszi őket ezen az alkalmazási területen.

Alkalmazástechnológia

Az URSA TECTONIC-termékcsalád első gyermeke, az URSA FP BASIC vakolható homlokzati hőszigetelés akkor teljesít a legoptimálisabban épületek külső falának szigeteléseként, ha a megfelelő komplett rétegrenddel kerül installálásra.

Az URSA FP BASIC-termék nemcsak a külső falak – homlokzatok – szigetelésére nyújt kiváló minőségű megoldást, hanem olyan teremgarázsok és mélygarázsok mennyezetének esetében is, ahol bármilyen okból vakolható sima vagy strukturált felületű megjelenésre tart igényt a megrendelő.

Amire érdemes odafigyelni

Az ásványgyapotlapok hátoldalára a pont-perem módszer* együttes alkalmazásával kell a cementbázisú ragasztót felhordani. (* Perem = a táblák hátsó felületének széle, végig. Pontmódszer: a táblák vízszintes hossztengelyében 3 pontban felhordott ragasztópogácsa.) A ragasztóval ellátott táblákat egyenletesen kell rányomni a szigetelendő külső falfelületre, és az is fontos, hogy a táblák felhelyezése után a ragasztó a táblafelület minimum 40%-án szétterüljön. A teherhordó falszerkezet esetében fontos a légtömörség biztosítása: ezt bizonyos falazóelemek esetében a kétoldali (külső és belső) dörzsvakolattal tudjuk biztosítani.

A hőszigetelő táblákat egymás mellé szoros illesztésben, a sorokat egymás mellett kötésben (eltolva), a sarkokat pedig fogazva kell kialakítani és a kereszthézagok kialakítását kerülni kell. Ügyelni kell a táblák közti hézagok szoros illesztésére a későbbi átmenő vonal menti hőhidak kialakulásának megelőzése miatt. A fal felületére felragasztott ásványgyapottáblákat mechanikai rögzítéssel is el kell látni a dübelkiosztási terv szerint, melyet sokféle tényező határoz meg, köztük az épület homlokzatának pontos méretei, a beépített szerkezeti dilatációk, az épület magassága stb.

(Egy általános javaslat az ábrán: a hőszigetelő anyagot a sarkainál, a T-kialakítású toldásoknál és a táblák középső tengelyvonalában kell rögzíteni.)

Akkor kapunk ideális felületet, ha a táblák külső felületére a glettvas sima oldalával felhordjuk, majd a fogas részével áthúzzuk a tapaszréteget (10 mm-es javasolt). Ez fogadja az URSA üvegszövethálót, melyet minimum 10–15 cm átlapolással kell a tapaszba ágyazni úgy, hogy alatta 2/3 tapaszréteg legyen, kívülről pedig 1/3 tapaszréteg fedje. A tapasz felületét a hálón át sima glettvas segítségével el kell simítani. A tapaszréteg teljes száradása után következik az alapozóréteg felhordása, majd a vékonyvakolat felhúzása és a felületi struktúra kialakítása.

A homlokzat maradéktalan szigeteléséhez hozzátartozik a lábazat szigetelése is, amelyre szintén kínál hosszú távon megelégedésünkre teljesítő megoldást az URSA: az XPS PLUS nevezetű, fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű, zárt cellás, extrudált polisztirol hőszigetelő táblát érdemes alkalmazni, melyet ajánlatos a járda szintjétől minimum 30, de még jobb, ha 50 cm-es magasságig felvezetni.

A csoda igazából a bolygó belsejéből ered. Az URSA TECTONIC ásványgyapot-szigetelések jól, jóra használva, hosszú távú biztonságos komfortot biztosítanak számunkra épületeinkben.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

ábrához magyarázat:
1. Teherhordó falszerkezet (tégla)
2. Külső dörzsvakolat (0,5 cm)
3. Ragasztóréteg (0,5 cm)
4. URSA FP BASIC ásványgyapot hőszigetelő és hangelnyelő tábla (12–16 cm vastagságban), dübeles mechanikai rögzítéssel
5. Tapaszba ágyazott URSA üvegszövetháló
6. Alapozóréteg
7. Homlokzati vékonyvakolat (0,4 cm) (Egyéb kiegészítő elemek, pl.: lábazati fém indítóprofil)


Létrehozás időpontja: 2022-03-20 10:56:17
Utolsó módosítás időpontja: 2022-03-20 11:12:30
Cimkék: ursa, üveggyapot; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 4216
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46955