KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Változások a MÉK Szakmai továbbképzési szabályzat Függelékében

A MÉK Elnöksége áttekintette a MÉK Szakmai továbbképzési szabályzatának Függelékét, melyben részletezve vannak a szakmai továbbképzések értékelésének szempontjai és 19/2022. (07.01.) sz. határozatával jóváhagyta a TSZT által javasolt változtatásokat, azzal hogy a függelék 2022. szeptember 1. napján lép hatályba és az ezt követően indult eljárásokban alkalmazandó

Utoljára 2019-ben történt olyan változtatás a Függelékben, mely némileg módosította a továbbképzés elismerésének feltételeit. Az elmúlt három év tapasztalatai, a COVID által megváltozott környezet is indokolja újra átgondolni a szabályzat Függelékét.

Fontosabb változások az eddigiekhez képest:

 • A távoktatás elterjedése miatt a Testület azokat a távoktatásokat akkreditálja csak, ahol lehetőséget kap annak tartalmi ellenőrzésére. Ugyanakkor a távoktatást csak úgy veszi figyelembe, amennyiben a távoktatás során ellenőrző kérdések megválaszolásával tudják az ismeretek megszerzést igazolni.
 • Negatívan fogjuk elbírálni azon előadásokat, melyek célja elsődlegesen a gyártók figyelemfelkeltő tevékenységének ítélhető meg.
 • Pozitívan fogjuk elbírálni azon tevékenységeket, melyeknél a kamarai szakmai közélet megerősítése, a kamarai tagok személyes találkozásának előmozdítása, a kölcsönös tájékoztatás megvalósul.
 • Szigorítani fogunk az ellenőrzésen, és amennyiben az ellenőrzés megállapítja, hogy a valóságnak nem megfelelő  az adatszolgáltatás, a képzésnek az előzetes programtól való eltérése jelentős , illetve a képzés szakmai színvonala csökken,  ez esetben a MÉK Továbbképzési Szakértői Testület két évre az akkreditációból a szervezetet kizárja.
 • Egyéni szakmai kirándulásokat egyenlőre értékelni fogunk, amennyiben részletes írásos egyéni beszámolót adnak be. Amennyiben csoportok vesznek részt szakmai kiránduláson, annak értékelése csak úgy történhet, ha a kirándulás szervezője a program bemutatásával előzetes elbírálást kapott a TSZT- től. A TSZT a program szakmai jellegét, megfelelő felkészültségű előadó részvételével való átadását és a továbbképzés számára releváns voltát értékeli.
 • Tervtanácshoz beadott tervekre adható továbbképzési pontokat a minimálisra csökkentettük. Az Elnökség véleménye szerint az, hogy valaki a munkáját elvégzi, az a szakmai minimum, és alapvetően nem tekinthető továbbképzési tevékenységnek.
 • Ugyanakkor a tervtanács tagjai féléves tevékenységük alapján - amennyiben legalább három tervtanácson részt vesznek - 2 továbbképzési pontra jogosultak - a tervtanács elnöke / főépítész által kiadott igazolás alapján.  Mostanáig ez nem számított továbbképzésnek, de az Elnökség véleménye szerint a tervtanácson való rendszeres részvétel során olyan ismeretekkel gazdagodik a szakmagyakorló, mely a további fejlődése számára releváns.
 • Az online képzések ezentúl nem korlátlan számban tarthatók meg az adott év során, hanem egy elbírálás az adott naptári évben három képzési időpont jelent. További időpontokat újra kell akkreditálni.
 • A TSZT meghatározta a szakirodalmi tevékenységre adható pontértékeket is, ez eddig hiányzott a Függelékből.
 • A TSZT finomított néhány továbbképzésre adható pontszámon annak figyelembevételével, hogy a továbbképzések arányos időráfordítása megvalósuljon.
 • Olyan irányban változtatunk, a pontszámainkkal arra ösztönözzük a képzések szervezőit, hogy a szakmagyakorlók minél több képzést tudjanak helyben elvégezni és a képzések minél kevesebb anyagi terhet jelentsenek számukra.

A TSZT minden hónap 1. napján zárja a beérkezett kérvények elbírálását, a hónap 10. napjáig elbírálja és a pontértékeket meghatározza. Ezen időszakon kívül külön kérelemre sem történik pontérték megállapítás, kérjük ennek figyelembevételét a pályázatok benyújtásakor. A korábbi évekhez hasonlóan a nyári ügyviteli szünethez igazodva a július 1-ét követően beérkezett kérelmek szeptember 1. és 10. között kerülnek elbírálásra.

Az elfogadott függelék innen érhető el: https://mek.hu/index.php?link=szakmai_tovabbkepzesi_szabalyzat

dr. Makovényi Ferenc

MÉK Elnökségi tag, a TSZT vezetője


Létrehozás időpontja: 2022-08-18 13:46:26
Utolsó módosítás időpontja: 2022-08-18 13:48:03
Cimkék: változások, mék, szakmai, továbbképzés, szabályzat,; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 5830
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47195