KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Városháza Park: Budapest új, nyitott zöld főtere - tervpályázat

Tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat az V. kerületi Városháza park megújítására, a beérkező pályaműveket jövő tavaszra bírálják el – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Kerpel-Fronius Gábor, a zsűri leendő elnöke, hétfőn budapesti sajtótájékoztatójukon.

„Fontos ígéretünk volt a főpolgármesteri kampányban, hogy megújítjuk a Városháza Parkot, hogy olyan közösségi térré válhasson, ahol a budapestiek jól érezhetik magukat. Ez hamarosan meg is valósulhat, október 26-án ugyanis a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság elfogadta a Városháza Park tervpályázat meghirdetéséről szóló előterjesztést.

A tervpályázatok előírásaként szerepel az 50 százalékos zöldfelületi arány teljesítése, ezzel 8.000 m² új zöldfelületet hozunk létre a város szívében, amelyet parkosítunk, fásítunk, hogy enyhítsük a nyári kánikulák hatásait, a csapadékvizet pedig helyben hasznosítjuk a környezettudatosság jegyében. Reményeink szerint a megújult Városháza kulturális és közösségi programjaival várja majd a fővárosiakat, a létrejövő park pedig igazi zöld főtérként kiváló találkozóhely lehet” – jelentette be a főpolgármester.

A főpolgármester elmondta, nyitott városházát képzelnek el, ezért szeretnék az épületet kulturális és közcélokra megnyitni.

Ezzel párhuzamosan zajlik a Merlin Színháznak korábban helyet adó, a Gerlóczy utcában található volt trafóház, valamint a városháza hátsó homlokzatának felújítása is. A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában tervezik elhelyezni a Budapest Galériát.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, jövő áprilisban hirdetik ki a tervpályázaton eredményét, a pályaművek díjazására és megvételére bruttó 12 millió forint áll rendelkezésre. Szeretnék, hogy a létrejövő park otthonul szolgáljon majd azoknak, akik a környéket használják, lakják.

A nyílt tervpályázat bírálóbizottságában a főváros képviselői mellett helyet kaptak az állami szervek, a szakmai szervezetek, az V. kerület képviselői is. A testületbe civilek is jelentkezhetnek majd egy nyilvános pályázat útján – közölte a főpolgármester-helyettes.

Kerpel-Fronius Gábor kérdésre válaszolva közölte, a Merlin Színház volt épületének vegyes funkciót szánnak: olyan kialakítást terveznek, amely konferenciákra, közösségi tevékenységekre és kulturális eseményekre is alkalmas.

A varoshazapark.budapest.hu oldalon közzétett ütemezés szerint a tervpályázatot 2021. november 24-én hirdetik meg, a pályaműveket 2022. március 21-ig lehet beadni.

Eredményhirdetés 2022. április 29-én lesz.

 

További információk: https://varoshazapark.budapest.hu


Létrehozás időpontja: 2021-11-09 12:56:10
Utolsó módosítás időpontja: 2021-11-09 12:57:07
Cimkék: városháza, park, tervpályázat,; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 5951
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46770