KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

XV. ÉPÍTÉSZEK ÉS A ZENE VILÁGNAPJA

2022. október 5. szerda 17 óra

helyszín: 1013 Budapest Ybl Miklós tér 6.

A Zene Világnapját október 1-jén, 1975 óta ünnepeljük, Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására.

Az Építészek Világnapját október első hétfőjén, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) kinyilvánítása alapján 1998 óta ünnepeljük.

Goethe a straßburgi székesegyház előtt állva misztikus elragadtatásában mondta: „…Baukunst als eine erstarrte Musik…” ~ az építészet megfagyott muzsika, megdermedt,megkövült muzsika…

Püthagorasz görög filozófus tanítása szerint a szám a látható és a láthatatlan világ közötti határjelenség, kidolgozta a hangtávolságok számszerű rendszerét.

A püthagorasz-i hagyomány szerint, ha el tudjuk magunkban hallgattatni a világ zsivaját, a kozmikus létezésre figyelve, néha, pillanatokra, hallani vélhetjük a szférák zenéjét: ahogy a számok énekelnek…

Másik görög filozófus, Platón, az európai esztétika korszaknyitó nagy alakja szerint a hangviszonyok mögött a szám és a mérték alapelve áll.

A platón-i meghatározás szerint, a művészet feladata elsősorban a szépség megjelenítése. A zene lélekre gyakorolt hatását kiemelve mondta „a zene nem végződhet másutt, mint a szép szeretetében”.

A szép szeretete, igény a szférák zenéjének, a számok énekének hallgatására, Kodály intelmének megfelelően – „A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése” - hozta létre 16 évvel ezelőtt az Építészek és a Zene Világnapja rendezvényünket.

Egyedül az Ybl Egyesület ünnepli együtt az építőművészeket, az építőművészetet és a zeneművészetet.                                    

 /szmoditsj /


IN MEMORIAM TÖRÖK PÉTER

„a kertépítészet Pilinszkyje” Ybl Miklós -, Prima Primissa-, Pro Architectura -, Europa Nostra –díjas tájépítész már az égi kertek művelője

„A szép szeretete, igény a szférák zenéjének”, kiváltképp az operai szférák zenéjének - jellemezte Pétert is, szeretettel hívunk mindenkit, aki becsülte, tisztelte: nézzük a vele-róla szóló videókat, idézzük mondásait, beszélgessünk róla,

MEGNYITJA

Feledy Balázs művészettörténész

KÖZREMŰKÖDIK
YBL5ÖS kamarazenekar

Pesti Monika gordonkaművész
az YBL5ÖS kamaraegyüttes vezetője
építész, Ybl Egyesület tagja

Nemes Mónika Lívia magánénekes
építész, Ybl Egyesület tagja

korlátozott férőhely miatt regisztráció elvárt:
yblegyesulet@yblegyesulet.hu
határideje: szeptember 30.


Létrehozás időpontja: 2022-09-26 18:27:42
Utolsó módosítás időpontja: 2022-09-26 18:30:30
Cimkék: építészek, zene, világnapja, török, péter, memoriam; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 3345
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=47248