KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Elhunyt Novák István építész (1938-2013)

2013. február 3-án, életének 75. évében váratlanul elhunyt Novák István DLA, Ybl- és Prima Primissima díjas építész, Szeged volt főépítésze, a város díszpolgára, Makó, Orosháza és Szarvas főépítésze.

Szeged megyei jogú város POLGÁRMESTERI Kabinet sajtóközleménye
                                                             
Szeged város vezetése és Botka László polgármester mély megrendüléssel fogadta, hogy  Novák István, Ybl– és Prima Primissima díjas építész, Szeged díszpolgára, a város volt főépítésze 2013. február harmadikán elhunyt.
„Személyében nemcsak az építész szakma, az építőművészet kiválóságát, számos szakmai díj, elismerés birtokosát, de olyan embert veszítettünk, aki minden munkájában a közösség érdekeit tartotta szem előtt. Büszke volt rá, hogy épületei – legyenek bár iskolák, templomok vagy akár üzletházak  – soha nem csak elsődleges funkciójuknak felelnek meg, hanem valódi közösségi, sőt közösségformáló  terekké válnak, olyan helyekké, ahol az emberek egymásra találnak, beszélgetnek, ahol megfogan a gondolat, otthonra talál a művészet, a kultúra és közösségi élménnyé válik  a szórakozás” – fogalmazott a polgármester.
A város számára megnyugtató, hogy azt a történelmi belvárost, amit Novák István Szeged „szalonjának” nevezett,  és amelyet külsőségeiben is annak szeretett volna látni,  még életében régi pompájában sikerült helyreállítani.
Novák István hitte és vallotta, hogy  „sikeres város nélkül nincs sikeres főépítész”.
E mondatával köszönjük meg életművét és őrizzük kegyelettel emlékét.
Szeged város saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkedik.

Szeged, 2013. február 4.
Vécsey Ágnes, sajtófőnök  


HIÁNY    
Novák István - építész DLA (1938-2013)    


Budapest-Szentes-Szeged-(Szarvas-Makó-Orosháza)-Szeged.     

Váratlanul eltávozott a Szegeden élő Ybl díjas építész. Aki számos más díjat, országos ismertséget szerzett; aki a Kárpát-medencében, ezen belül különösen az Alföldön, ezen belül különösen a saját városának tartott Szegeden számos figyelemre méltó középületeket alkotott; akinek kapcsolatépítő képessége vitathatatlan volt; aki főépítészként város és épület léptékben egyaránt tudott gondolkodni, alkotni; akinek nevéhez fűződik társművészek menedzselése, művészi alkotásaik megjelenítése épületbelsőkben, homlokzatokon, városi tereken; aki mindenki nyelvén értett, politikus városi vezetőƚől a hivatali munkatársakon keresztül a kollégaként becsült szaktervezőkön, rajzolókon át , a portásig bezárólag; aki mindenkivel megtalálta a hangot. Mindez tudatosan az alkotásnak, a PRODUKTUMNAK, mint elérendő célnak volt alárendelve. Ezek a tulajdonságok így együtt, az ő alkotó személyiségében együvé váltak. Ritka jelenség ez; biztos, hogy nagyon-nagyon sokan - kollégák, tisztelők, barátok - sokáig HIÁNYKÉNT élik meg váratlan eltávozását.

A Csongrád Megyei Építész Kamara megválasztott vezetősége a tagtársak nevében is búcsúzik Novák István kollégától.


Létrehozás időpontja: 2013-02-05 15:56:07
Utolsó módosítás időpontja: 2014-01-29 16:05:54

Megtekintések száma: 17588
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41082