KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Tervezői felelősség a tűzvédelemben - Könnyűszerkezetes burkolati termékek tűzvédelme

A könnyűszerkezetes burkolatok - lemeztermékekre és szendvicspanelekre vonatkozó -tűzvédelme az utóbbi években több okból is a figyelem középpontjába került. Emellett minden, a termék paramétereihez kapcsolódó kérdés egyre nagyobb érdeklődésre tarthat számot a termékteljesítmények igazolását középpontba állító rendelet július 1-i életbe lépésével.

A PIR hab megjelenése „tűzválasztó” volt a szendvicspanelek tűzgátló tulajdonságainak fejlődésében. A PUR hab töltetű szendvicspaneleknél kialakult tűzesetek 80%-a totálkárral végződött.

 

Ennek egyik oka a szendvicspanelek PUR habszigetelő magjának 415 °C gyulladási hőmérséklete, melynél az acélfegyverzetek deformálódása lehetővé teszi a tűz akadálytalan terjedését.

Emiatt is szükségessé vált egy új habösszetétel kifejlesztése, melynek eredménye a PIR hab megjelenése volt. A PIR hab felületén az égés során védőréteg keletkezik, amely elzárja a felületet az oxigéntől, így az égés kioltja önmagát. Emellett kötelezővé vált a szendvicspanelekre vonatkozó Európai Szabvány alkalmazása is.
A Hoesch Építőelemek Kft. Európa egyik legszélesebb termékpalettájával rendelkezik lemezek és szendvicspanelek területén. Tűzvédelemi kérdések esetén rendelkezésre áll a felelős tervezéshez nélkülözhetetlen dokumentáció is. A cég több mint 15 éves magyarországi működése során kiemelten fontosnak tekintette a szakemberek korrekt és pontos tájékoztatását termékeiről. Különösen igaz ez egy olyan területen, mint a tűzvédelem, hiszen a tervezői felelősség egyre fontosabbá váló része a termékteljesítmények pontos ismerete a tűzvédelemmel kapcsolatosan is.A Hoesch PIR és ásványgyapot töltésű szendvicspaneleket egyaránt kínál, amelyek között a speciális igényeket kielégítő változatok is megtalálhatóak. A szendvicspanelek tűzvédelmi szempontból is különböző igények kielégítésére alkalmasak: ennek megfelelően választhatóak az A2-től a B-ig terjedő tűzvédelmi osztályba tartozó termékek, melyek tűzállósági határértéke így 15-től egészen 120 percig terjed.

A termékek ismerete mellett kívánatos a kellő tájékozottság a megfelelőségi igazolások, tanúsítások terén is. A termékekkel szembeni követelmények meghatározása nemzeti hatáskörbe tartozik, amiket Magyarországon az OTSZ tartalmaz. A lemeztermékek esetében az ÉME tér ki a profilok minősítésére, tartalmazva a tűzvédelmi teljesítményeket is. A teljesítményeket rétegrendre határozza meg.
A Hoesch lemeztermékekre vonatkozóan az ÉME öt rétegrendet vizsgál tetőre, és egy rétegrendet falszerkezetre. Az eredmények táblázata meghatározza a maximális fesztávot, figyelembe véve a tűzzel egyidejűleg számításba veendő többlet-hóterhelés (0,2 kN/m2) értékét. Az Európai Unió jelentős lépéseket tett a minősítésekhez szükséges vizsgálati módszerek pontos meghatározása területén, és ehhez kapcsolódóan kidolgozta a termékek tűzvédelmi osztályba sorolását. A szendvicspanelekre vonatkozó EN 14509 szabvány precízen és részletesen adja meg a minősítés lépéseit, a vizsgálati módszereket. A szabvány harmonizálását követően alkalmazása a szendvicspanelek minősítésére 2010. októberétől kötelező.
A Hoesch PIR keményhab szigetelésű szendvicspanelei az ún. „3” megfelelőség igazolási módozatba tartoznak, melynek kritériuma, hogy a cég a habot a BAYER vegyi üzeméből kapott komponensekből, az általuk adott receptúra alapján készítse el.
A Hoesch termékek minősítési dokumentációja ezért 3 részből áll:

Gyártói Megfelelőségi Nyilatkozat, melyben a gyártó felelősen nyilatkozik arról, hogy terméke a szabványnak megfelelő paraméterekkel készült.

A CE adatlap, mely az első típusvizsgálat eredményeinek táblázata, ezek között találjuk a tűzvédelmi teljesítmény értékeit is.

Csomagkártya a becsomagolt termékeken, mely a fenti két dokumentum kivonatolt adatait, valamint a gyártásra vonatkozó információkat tartalmazza.
Ez utóbbi 3 részből álló igazolást váltja fel az ún. Teljesítményigazolás, ami a szabvány szerinti paramétereket tartalmazza a termékre vonatkozóan. Annak kiállítása a gyártást követően történik.

A Hoesch Építőelemek Kft. termékeiről, megoldásairól további információ kérhető Töltszéki Szilvia építőmérnöktől: (30) 337-2668, szilvia.toltszeki@hoesch-bau.com

 


Létrehozás időpontja: 2013-11-05 20:50:34
Utolsó módosítás időpontja: 2013-11-13 21:32:27

Megtekintések száma: 9839
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41541