KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

PLESZTÓNI ÖRÖKRE ELTÁVOZOTT&

Elhunyt PLESZ ANTAL DLA H.C., az építész szakma egyik legnagyobb hatású MESTERE, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Középterv, Iparterv, Lakóterv, Tipustervező Intézet volt építész tervezője, a Zalaterv  volt főmérnöke, a miskolci Északterv volt főépítésze, a Miskolci Építész Műhely elindítója, a MÁVTI mérnök főtanácsosa, Széchenyi-, Ybl-, Steindl Imre-, Kotsis Iván díjak, és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetés birtokosa, Sásd díszpolgára, Miskolc város Pro Urbe díjasa, s a Miskolci Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Plesz Antal következetesen vallotta, hogy „az építészet az emberépítéssel kezdődik”. 

Egész életében követte hitvallását, s így vált több generációt nevelő, nagyhatású mesterré, önálló, független, egyszemélyes intézménnyé. Átfogó, mély, filozofikus gondolkodása, szárnyaló fantáziája, bölcs humora, az emberek iránti mély empátiája és szeretete, rendkívüli érzékenysége szuggesztív erővel párosult. Megalkuvásmentes, szuverén életet élt. Igazi ember és értelmiségi volt. Sokunknak második apja, másoknak visszatérő szellemi forrás, a tájékozódás és feltöltődés pontja  volt élete utolsó napjaiban is. Fiatal és idős értelmiségiek - hivatásuktól függetlenül, tisztelték és szerették szellemét és jellemét. Sokan tartozunk Neki, s osztozunk családja felesége, lányai, unokái fájdalmában. Január 12-én hunyt el Budapesten a Margit kórházban, 84. évében. Utolsó, ismételgetett mondata: „Nyissátok ki a kaput!”. Most, hatalmas űrt hagyva maga után, átlépett a Kapun…..
Isten veled MESTER, nyugodj örök békében.

Ui. Plesz Mestertől 2014. január 23-án 14-18 óra között a Magyar Építészek Házának Kós Károly termében, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a tanítványok szervezésében, a család jelenlétében, csendesen, szavak nélkül vettünk búcsút. Átéltük több építész generáció fájó, közös veszteségét, hogy a nagy közösségépítész Makovecz Imre után, a nagy emberépítész Plesz Antal is távozott.
Sokan voltunk, mert sokan szerették és tisztelték a MESTERT. Köszönjük mindenkinek együttérző jelenlétét, külön Sáros László elnök úr segítségét, Osskó Juditnak, hogy elhunyt Mesterünk életéről készült utolsó filmjét rendelkezésre bocsátotta. Köszönjük az emlékkönyvbe írt, és megküldött búcsúszavakat, melyeket összegyűjtünk, s megjelentetünk. E célból további emlékező írásokat is várunk.
Plesz Antal egy mexikói költő szavaival búcsúzott tőlünk:


„Szerettem, szerettek,
Nap csókolta arcom.
 Nem vagy adósom élet,
Váljunk el, nem haragszom.”
Temetése szűk családi körben történik.

Bodonyi Csaba DLA
 


Létrehozás időpontja: 2014-02-05 08:34:06
Utolsó módosítás időpontja: 2014-02-05 08:35:23

Megtekintések száma: 16216
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41707