KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

BETON workshopon Budapesten.


A workhop első rendezvénye, a BETONkaland április 12-én (szombaton) lesz a Rögtön Jövök! Projekt Galériában. Az ingyenes, szakmai előadások nyitottak a téma iránt érdeklődők számára.

BETONkaland – a BETON2014 nyitórendezvénye

Az idei BETON workshop a hagyományoknak megfelelően szemlélettágító, izgalmas előadásokkal indul. A rendezvény célja, hogy a hallgatók a beton kulcsszó révén aktuális és jövőbe mutató témákkal találkozzanak. A program ingyenes.

Időpont: 2014. április 12. szombat 9.00-16.00
Helyszín: Rögtön Jövök! Projekt Galéria (1052 Budapest, Kossuth Lajos u. 14-16)

Meghívó: https://www.facebook.com/events/735365306497953/

Napirend:

11.00 - 11.30
Reinhardt János (Építőkémia Magyarország Kft.):  A 3D nyomtatás mint új lehetőség a betontechnikában

11.30 - 12.00
Vadász Orsolya (Sporaarchitects): Metróállomás-építészet (M4)

12.00 - 12.30
Lányi György (betontechnológus): Beton két szemszögből - érzelem és szakértelem

12.30 - 13.30
Boldog Anita (http://www.abconcretedesign.com/): Beton szívvel lélekkel - az .ab termékeiről

13.30 - 14.30
Orbán József (PTE / Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar): A nanotechnológia és a beton: "Hőszigetelés, környezetvédelem, betontechnológia"

14.30 - 14.50
Marádi Attila (környezetmérnök): Úszóbeton-pontonok

14.50 - 15.15
Csókai Viktor (vegyész): Papírbeton

15.15 - 15.45
Csurgai Ferenc (képzőművész): Beton a szobrászatban, szobrászat a betonban


A BETON szexi: megduplázódott a diákok száma

Öt felsőoktatási intézmény mintegy száz diákja vesz részt az idei, immár negyedik BETON workshopon Budapesten. A fiatalok április 12-től készítenek ékszereket, bútorokat és köztéri alkotásokat betonból a Szövetség ’39 Művészeti Bázis tervezőinek irányításával, akik decemberben a CALTROPe nevű élő gátrendszerrel értek el átütő nemzetközi sikert.

A Szövetség’39 Művészeti Bázis szervezésében ebben az évben negyedszer indult el a BETON kurzus és workshop, amelyre elsősorban építész, forma- és terméktervező, valamint szobrászhallgatók jelentkeztek. A fiatalok februártól először elméletben, áprilistól május közepéig pedig gyakorlatban ismerkednek a betonnal. A beton a közhiedelemmel ellentétben könnyen kezelhető anyag, és számos, a hagyományostól eltérő felhasználási módja van, sőt a kurzus vezetői szerint a beton még szexi is. Az elmúlt három évben DEPÓ Betonworkshop néven ismert képzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indult, de más felsőoktatási intézmények hallgatói számára is nyitott. A kurzus egyre népszerűbbé vált, így évről évre egyre több fiatal jelentkezett rá. A tavalyihoz képest a résztvevők száma idén megduplázódott, így most a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a KREA Kortárs Művészeti Iskola és a Pécsi Tudományegyetem mintegy száz hallgatója tervez és készít különböző alkotásokat betonból. A BETON kurzus és workshop idei hívószava a „hibrid”, és ezen belül a diákok választhatnak, hogy ékszert, bútort vagy valamilyen köztéri beavatkozást készítenek. A fiatalok 3-5 fős csapatokban dolgoznak április 12-27. között a VALYO (Város és Folyó) Csoport műhelyében, az Igor Metropol épületében. A diákok májusban mutatják be alkotásaikat a közönségnek, de a kurzus ideje alatt ingyenes foglalkozásokat is tartanak majd.  

A BETON kurzus és a workshop célja, hogy a különböző intézményekből érkező hallgatók önálló ötleteket valósítsanak meg, és közösen tapasztalják meg a terv, az anyag, a csapatmunka, a projektvezetés, a városi jelenlét és az építészeti szerepvállalás együttes kihívásait. A tavalyi workshopon a diákcsapatok egyebek mellett helyrehoztak egy megrongálódott padot, befejezték egy díszkút újjáépítését, valamint balesetveszélyes kátyúkat töltöttek fel játékos módon. Mivel a program fontos eleme a tudásmegosztás, a korábbi évek résztvevői most már mentorként osztják meg tapasztalataikat az új diákokkal. A teljes mértékben non-profit workshop hazai cégek és szakemberek támogatásából, a szervezők és a diákok lelkesedéséből jött létre. A fiatalokat idén külső konzulensként már 14 aktív, fiatal alkotó- és tervezőművész, valamint építész segíti, akik szintén elkötelezettségből csatlakoztak a programhoz. A BETON szervezője idén a Szövetség’39 Művészeti Bázis, amely elsősorban komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. A budapesti alkotócsoport decemberben 529 pályázó közül nyerte el a francia Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti pályázatának egyik fődíját. A CALTROPe projekt egy részben betonból, részben élő növényekből álló, csipkeszerű gátszerkezet, amely a legveszélyeztetettebb folyótorkolatokban akadályozná meg a tengerszint-emelkedéssel járó területvesztést.

A BETON workshop támogatói: Molnár Beton Kft., Holcim Kft., MC-Bauchemie Kft., Mapei Kft., Avers Kft.,Építőkémia Magyarország Kft., Nexus-Terv Mérnöki Menedzser Iroda Kft., Sika Hungária Kft., Magyar Doka Zsalutechnika Kft., Bútorg Kft., Austrotherm Kft., Bosch, Fischer Hungária, Szilor Kft., MES Kft., MKI Plexi, Keimfarben, Kooperoo.co, Építéstechnika Kft., MÜKISZOLG Ltd./Reokorr, Domoterc Kft., Rath Hungária, Budapest Kerámia, Színmix Dekor, Rimi Monitoring Kft., Rögtön Jövök! Projekt Galéria, Igor Metropol Nonprofit Kulturális Egyesület, Pasta Manufaktura, Lapp-fa Kft., Dósafa Bútor Kft., JAF Holz Ungarn Kft.

A BETON szakmai partnerei:  Giacotti Concrete Art Gyártó és Forgalmazó Kft., Ékezet Galéria, Sipos Balázs üvegtervező - High M Manufacture, Pallós Endre formakészítő, Pataky Attila üvegműves mester,
Mészáros Zsuzska építész, rajztanár, a DesignPed program vezetője.

Szakmai konzulensek: Baróthy Anna, Bozsó Melinda és Csernák Janka tervezőművészek - Szövetség’39, Nagy Nándor és Szabó Bulcsú építészek -BLOKK Építész Műhely, Besnyői Rita ékszertervező- építész, Buczkó Bence és Szabó Edit formatervezők, Csomor Dániel, Kukucska Gergely, Pongor Soma, Szabó Péter és Sztranyák Gergely építészek, Soós Károly intermédia művész

További részletek:

https://www.facebook.com/betonworkshop
http://betonworkshop.blogspot.hu/
www.szovetseg39.hu

Bővebb információ:
Tölgyi Kriszta
sajtóreferens
30/9 159 002
tolgyikriszta@gmail.com

Elérhetőségek:


Bozsó Melinda, Szövetség’39 tervező, szervező +36 30 313 43 10
Mucsi Emese, BETON koordinátor +36 70 382 69 52
posta@szovetseg39.hu

Az archív fotókat készítette: Edita Mažutavičiūtė

Képek


Létrehozás időpontja: 2014-04-11 13:13:35
Utolsó módosítás időpontja: 2014-04-24 22:22:12

Megtekintések száma: 14172
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41859