KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Erős kezdet az európai kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon

Magyarországra az első félévben közel annyi tőke érkezhet, mint 2013 egészében

Javuló befektetési bizalom és hitelezési feltételek, illetve a felzárkózó piacok opportunista befektetőinek érzékelhetően növekvő aktivitása erős évkezdéshez vezetett az európai kereskedelmi piacon 2014-ben. – derül ki a CBRE legfrissebb kutatási adataiból.

2014 első negyedévében mintegy 37,9 milliárd eurónyi befektetés érkezett Európába, ami 18 százalékos emelkedést jelent 2013 hasonló időszakához képest. A legnagyobb bővülést Ausztria (+183%), Írország (+179%) és Finnország (103%) produkálta, de számos központi piacon is jelentős volt a növekedés 2013-hoz képest: Svédországban 68, Németországban 47, Franciaországban 37 százalékos volt a növekedés.

„Ahogy nemrég az éves ingatlanbefektetési reggelinken is elhangzott, a befektetők széles tábora aktív ma Európában, a legerősebb aktivitás pedig az értéktöbbletet biztosító ingatlanok piacán érzékelhető. Az opportunista befektetők, főleg az Egyesült Államokból a gazdasági fellendülés küszöbén álló ír és spanyol piacokat célozzák meg, hogy kihasználják a jövőben várható hozamcsökkenést. Az észak-amerikai befektetőkhöz a Spanyolországba tavaly érkezett befektetések közel fele köthető, és 2013 volt az első év a válság kitörése óta, hogy jelentős amerikai tőke érkezett Írországba. A tendencia folytatódott 2014 első hónapjaiban is azzal kiegészülve, hogy Spanyolországban jelentős ingatlanokat vásároltak kínai és közel-keleti befektetők is.” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE budapesti befektetési vezetője.

A Közép- és Kelet Európa kereskedelmi ingatlanpiacára érkező tőke mennyisége 35 százalékot esett 2013 első negyedévéhez képest, főleg az orosz piac összezsugorodása miatt, ahol a befektetések 2012 első negyedéve óta a legalacsonyabb szintre estek vissza. Lengyelország, a másik kulcspiac 41 százalékos növekedést mutat 2013 első negyedévéhez képest. A Magyarországra érkezett 52 millió euró jelentősen kevesebb, mint az egy évvel korábbi adat, ám Tim O’Sullivan a jelenlegi tárgyalások alapján úgy becsüli, hogy az első félévben 250 millió eurónál is több tőke érkezhet a magyar ingatlanpiacra, szemben a tavalyi teljes évben regisztrált 272 millió euróval.A kelet- és közép európai régió befektetései iránti étvágy továbbra is fennmarad, és bár 2014 első negyedévében néhány országban visszaesés mutatkozott, az év egészében fellendülés várható.” – tette hozzá Mike Atwell, a CBRE kelet- és közép-európai befektetési vezetője, aki szerint az Oroszországban tapasztalható hanyatlás egybeesik az Ukrajnában kitört feszültségekkel, bár a lassulás elsődlegesen annak köszönhető, hogy 2013 első negyedéve különösen erős volt Oroszországban, ahol néhány nagy tranzakciót ütöttek nyélbe tavaly és az orosz befektetők idén is aktívak lesznek.

„Csehországban, Magyarországon és Romániában is növekvő aktivitást és új érdeklődést is érzékelünk olyan befektetők részéről, akik most sokkal szívesebben keresgélnek ezeken a piacokon, mint korábban.” – tette hozzá Mike Atwell.

Forrás CBRE www.cbre.huLétrehozás időpontja: 2014-04-28 16:15:06
Utolsó módosítás időpontja: 2014-04-28 16:17:01

Megtekintések száma: 12157
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41908