Média
MÉK hírek

Szakmai hozzájárulási alap 2024 - az első forduló eredménye

A MÉK Elnöksége 16/2024. (04.05.) sz. határozatával döntött a Szakmai hozzájárulási alap 2024 első fordulójában beérkezett kérelmekről.

Az elnökség minden esetben mérlegelte, hogy a szakmai program minél tágabban és átfogóbban szólítsa meg a tagságot és figyelembe vette a területi kamara létszámát és az azzal összefüggő költségvetési lehetőségeit. 

MÉK hírek

Köztestületek Háza

2024. július 2-án kedden a Magyar Művészeti Akadémia épületében megállapodást írt alá a létrehozandó Köztestületek Házával kapcsolatban Lánszki Regő államtitkár, az Építési és Közlekedési Minisztérium képviseletében,  Turi Attila elnök a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében, Richly Gábor András főtitkár a Magyar Művészeti Akadémia Titkársága képviseletében, Wagner Ernő elnök a Magyar Mérnöki Kamara képviseletében, Tutervai Mátyás alelnök a Magyar Építész Kamara képviseletében, Eltér István elnök a Budapesti Építész Kamara képviseletében és Szőllősy Gábor elnök a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara képviseletében.

MÉK hírek

Elindult a magyar kortárs építészet honlapja

A www.maimagyarepiteszet.hu/www.architecturehungary.hu címen, 2024.06.18. óta próbaüzemben elérhető honlap egyedülálló és hiánypótló vállalkozás: egy helyen gyűjti, mutatja be és teszi kutathatóvá a kortárs magyar építészet kimagasló alkotásainak a válogatását. Az első ütem a 2010 és 2020 közötti időszakot öleli fel, alapja kizárólag a Magyar Építész Kamara 2021-ben kiadott Magyar Építészet 2010-2020 c. könyv.

MÉK hírek

Ügyfélfogadási információk és ügyviteli szünet 2024 nyarán a MÉK-ben

Tisztelt Érdeklődő!

A Magyar Építész Kamara 2024. augusztus 5. (hétfő) és 2024. augusztus 23. (péntek) között ügyviteli szünetet tart!

MÉK hírek

Felhívás kizárólag MV, ME, TÉ jogosultsággal rendelkezők részére

A magyar építészetről szól 2023. évi C. törvény (Méptv.) 24. § (1) bekezdése alapján 2024. október 1. napját követően felelős műszaki vezetői, építési műszaki ellenőri, energetikai tanúsítói tevékenységet is csak az folytathat, aki kamarai tagsággal rendelkezik. A Méptv. 227. § (1) bekezdése úgy fogalmaz, hogy a hatálybalépést követő 90. nap után „– a területi kamara nyilvántartásba vételről szóló döntéséig – korábban nem, de e törvény szerint kamarai tagsághoz kötött tevékenységet csak az folytathat, aki kérte a kamarai nyilvántartásba vételét.”

MÉK hírek

Arch-E munkaértekezlet Budapesten

Az Arch-E Európai Uniós projekt nemzetközi résztvevői 2 napos munkaértekezletüket tartották a MÉK meghívására Budapesten, az Építészek Házában június 6-7-én.

MÉK hírek

Regisztráció a Főépítészi Tagozat alakuló ülésére augusztus 4-ig

Tisztelt Főépítészek!

A Magyar Építész Kamara 2024. szeptember 17-én délután tartja meg a Főépítészi Tagozat alakuló ülését (a pontos helyszín és időpont a későbbiekben kerül közzétételre), amelyen

  • elfogadásra kerül a MÉK Elnöksége által előzetesen jóváhagyott ügyrend, továbbá
  • megválasztásra kerülnek: elnök (1 fő), vezetőségi tagok (3 fő) és póttagok (3 fő), tagfelvételi bizottsági tagok (4 fő), küldöttek (4 fő) és pótküldöttek (2 fő)
MÉK hírek

SzeptemberFeszt - 2024.09.26.

A világ változik, de a SzeptemberFeszt örök!

MÉK hírek

Főépítészek és a Főépítészi Tagozat

2024. október 1. napjától:
•    kötelező kamarai tagság minden állami és önkormányzati főépítész számára
•    kötelező kérelmezni a főépítészi nyilvántartásba vételt, amely egy közhiteles hatósági nyilvántartás lesz

MÉK hírek

Rövid összefoglaló a május 24-i MÉK Küldöttgyűlésről

Ismét a Kopaszi-gát Öbölház rendezvényközpontja adott helyt a MÉK tavaszi küldöttgyűlésének, amely rendhagyó módon kezdődött: a Magyar Építész Kamara Elnöksége Dér Andrea irodavezetőnek a kamaráért végzett 25 éves kiemelkedő és áldozatos munkája elismerésért Kamarai Érmet adományozott.

MÉK hírek

MÉK Küldöttgyűlés - 2024.05.24. - Küldöttgyűlési anyagok közzététele

Tisztelt Küldött!

Ezúton meghívom a Magyar Építész Kamara küldöttgyűlésére.

A küldöttgyűlés helyszíne: ÖbölHáz Rendezvényközpont (1117 Budapest, Kopaszi gát 1.)

Időpontja: 2024. május 24. péntek, 9.45
(Regisztráció: 9.00 órától)

Határozatképtelenség esetén a küldöttgyűlés azonos napirenddel 2024. május 24., péntek 10.00 órára kerül összehívásra.

MÉK hírek

Lánszki Regő államtitkár levele az Építészek Háza kapcsán

Tisztelt Elnök urak, az építész szakma érdekképviseleti szerveinek vezetőségei!
Tisztelt építészek, kollégák!
 
Az idei év elején az új Magyar Építészeti Központ és Múzeum, valamint az Ötpacsirta utca 5. szám alatt található volt Almásy kúria jelene és jövője kapcsán elindult egy szakmai gondolkozás és egyeztetés. A megbeszéléseket az újonnan épülő, a hazai építész szakma jövőbeli fizikai erőterét biztosító Múzeum és Központ megfelelő kialakításának igénye, valamint a jelenlegi helyzetben érintett Szövetség, Kamarák és kapcsolódó intézmények Ötpacsirta utcai elhelyezési problémái indították el.