2024.05.30

MÉK HÍRLEVÉL

MÉK HIRLEVÉL - 2024/22. hét

Rövid összefoglaló a május 24-i MÉK Küldöttgyűlésről

Rövid összefoglaló a május 24-i MÉK Küldöttgyűlésről

Főépítészek és a Főépítészi Tagozat

Főépítészek és a Főépítészi Tagozat

2024. október 1. napjától:
•    kötelező kamarai tagság minden állami és...

Bővebben...
Szerzők feltüntetése és nyilvánosságra hozatal

Szerzők feltüntetése és nyilvánosságra hozatal

Több területi építész kamarától kaptunk arról visszajelzést, hogy utóbbi időben különböző...

Bővebben...

További híreink

Az Év Belsőépítésze 2022-2023 - pályázati felhívás

A Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata és Laki Péter alapító pályázatot hirdet „Az Év Belsőépítésze – 2022-2023 díjra.

A Laki Péter által alapított díjat a Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata adományozza kiemelkedően magas vagy különös tervezői értékekkel rendelkező belsőépítészeti munkáért.

Bővebben...

Építészeti hetek Barcelonában az egész városban

2024. május 14-től – június 28-ig
Tekintse meg a teljes programot a www.barcelona.cat/setmanesarquitectura oldalon, és válasszon ki mindent, ami érdekli!

Bővebben...

WÉBER ANTAL-DÍJ 2024

Nyolcadik alkalommal került átadásra a Pest vármegyei Építész Kamara általa alapított Wéber Antal-díj. A magyar műépítész nevét viselő díjjal a kiemelkedő alkotói tevékenységet folytató pest vármegyei kamarai tagsággal rendelkező szakmagyakorló munkáját kívánja elismerni a Kamara. Wéber Antal a XIX. századi magyar építészet meghatározó építész egyénisége, Ybl Miklós pályatársa. Neoreneszánsz építészete a reneszánsz mélyen átgondolt újraértelmezése. Magántanítóként, majd az építészeti közélet jeles tagjaként komoly figyelemmel fordult a felnövekvő szakmai generációk felé. Munkásságát a minőség és a szakmai közéletben végzett áldozatos tevékenysége emelte ki a korabeli átlagból.

Bővebben...

Nemzetközi, nyílt, két fordulós tervpályázatot hirdetettek Helsinki új Építészeti és Design múzeum

Nemzetközi, nyílt, két fordulós tervpályázatot hirdetettek Helsinki új Építészeti és Design múzeum tervezésére a finn főváros megújuló, gyalogosbarát déli kikötőjében, UNESCO-világörökségi területen.
1. forduló beadási határidő augusztus 29.
2. forduló 2024. december.

 

Bővebben...

Sepsiszentgyörgy - Új Erdélyi Művészeti Központ, nyílt építészeti ötletpályázat

Az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint Kiíró, nyílt építészeti ötletpályázatot hirdet a Sepsiszentgyörgy - „Új Erdélyi Művészeti Központ” tervezésére vonatkozóan Sepsiszentgyörgy Város Önkormányzatával együttműködésben. A Kiíró jelen ötletpályázat keretében olyan korszerű, fenntartható városok
szellemiségének megfelelő épületegyüttesére vár építészeti javaslatokat, amely a legmagasabb színvonalon képes kiszolgálni az előírt funkciókat és teljesíteni a régió igényeit.

Bővebben...

Szigetszentmiklósi Református Általános Iskola nyílt, titkos építészeti tervpályázata

Kiíró: Dunamelléki Református Egyházkerület

Egy új 16 osztályos általános iskola (hozzá tartozó C típusú tornateremmel) épület megvalósítása Szigetszentmiklóson a Bucka városrészben 1-8 évfolyammal a tervezési program által megfogalmazott igények, követelmények, funkciók szerinti kialakítással, amely teljesíti a szakmai előírásokat. Intézménybe felvehető tényleges létszám: 480 fő (16x30 fő).

Bővebben...

Kaesz otthonok 1925 -1960 - kiállítás

AZ ART DECÓTÓL A MODERNIZMUSIG – EGY MŰVÉSZHÁZASPÁR OTTHONAI

KAESZ GYULA ÉS LUKÁTS KATÓ HÉTKÖZNAPJAI ELEVENEDNEK MEG A WALTER RÓZSI-VILLÁBAN

Kaesz otthonok 1925–1960 címmel 2024. május 15-től látogatható a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) intézménye, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) és az Iparművészeti Múzeum közös, új állandó kiállítása a Bajza utcai Walter Rózsi-villában.

Bővebben...

Robotokat, 3D-s kamerákat és lézert is bevetnek a kerámia tetőcserép gyártásához Csornán

Az 1,2 milliárd forintos fejlesztéssel világszinten is kiemelkedően automatizálta gyártósorát a Wienerberger

Folytatja magyarországi gyárainak fejlesztését a Wienerberger, melynek keretében idén tavasszal befejeződött a csornai kerámia tetőcserép gyár modernizálása. Az elemek rakodását – világviszonylatban is kiemelkedő módon – már teljes egészében robotok végzik, így jelentősen gyorsult a termelés. A kifogástalan minőség érdekében a kétlépcsős minőségellenőrzést 3D-s kamerák, ultra érzékeny mikrofonok és a lézeres „Ré szeme” végzi. A gyár a több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás eredményeképp teljesen megfelel az Ipar 4.0 követelményeinek, továbbá megújult a 20 éve folyamatosan működő égetőkemence is.

Bővebben...

Üveggyapot, ahogy eddig nem ismertük

Bizonyos termékek nagyon sok fejlesztési potenciállal rendelkeznek. Ezek közé tartozik az üveggyapot, amely az elmúlt években az URSA technológiai fejlesztéseknek köszönhetően, a szálszerkezet módosítása révén olyan műszaki tartalmakat tudott elérni többek között nyomószilárdság és dinamikai merevség tekintetében, amelyet eddig csak más anyagból készülő ásványgyapot termékek tudtak. Eközben megőrizte kiemelkedő hőszigetelő képességét, alakvisszanyerő erejét, így a beépítés közben is jelentősen alacsony tud maradni a termék sérülésének, összenyomódásának veszélye. Mindezt az eddig megszokott terméksúlyokhoz képest 30–40%-kal kisebb értékkel. Ennyivel könnyebb a beépítés, a szállítás, ami így kevésbé terheli az építéshelyszíni élőmunkát és az anyagmozgatást.

Bővebben...

Megjelent az Architectum legfrissebb száma! Töltse le vagy igényelje postán a Wienerberger nemzetközi építészeti magazinját!

Az Architectum kiadvány rendszeresen bemutatja az építészeti világ legfrissebb nemzetközi trendjeit, legizgalmasabb projektjeit és legkiemelkedőbb alkotásait.

Bővebben...

Álláshirdetések

További álláshirdetések megtekintése

Képzések - jogi, szakmai

További képzéseink megtekintése

© 2024 Magyar Építész Kamara | 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2. | MÉK HIRLEVÉL - 2024/22. hét

Feliratkozás / Adatfrissítés | Leiratkozás | Kapcsolatfelvétel