Aktuális
A főépítészi nyilvántartás és a Főépítészi Tagozat

A főépítészi nyilvántartás és a Főépítészi Tagozat

A magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény (Méptv.) alapján 2024. október 1. napját követően az aktív főépítészeknek kérelmezniük kell a főépítészi nyilvántartásba vételüket, továbbá az aktív kamarai tagság is kötelező innentől számukra. (A jogalkotó szeptember 17-i tájékoztatása alapján a tervezetben szereplő átmeneti rendelkezések szerint ezen feltételeknek december 31-ig kell majd megfelelniük.)

A főépítészi nyilvántartást a Méptv. és a főépítészi rendelet előírásai alapján, azok hatálybalépésével összhangban október 1. napját követően tudják majd a területi építész kamarák vezetni. Ehhez elengedhetetlen azonban a főépítészi rendelet módosításának kihirdetése, mivel az erre vonatkozó részletszabályokat ez fogja tartalmazni! Várhatóan a jogszabály átmeneti rendelkezésekkel kerül kihirdetésre, a jogszabályok megjelenését követően tudnak mind a területi építész kamarák, mind a Magyar Építész Kamara pontos felvilágosítást adni az eljárás menetére vonatkozóan!

Kiemelendő, hogy a Méptv. által előírt főépítészi nyilvántartás független a Főépítészi Tagozat megalakulásától és működésétől is! A tagozati tagság önkéntes, ez a főépítészek számára nem lesz kötelező októbertől. A tagozati tagfelvétel kérelemre történik majd a Főépítészi Tagozat szeptember 17-i megalakulását követően, amelyet a MÉK Titkársága adminisztrál. (Az alakuló ülésen kizárólag azon kamarai tagok szavazhatnak és vehetnek részt, akik előzetesen regisztráltak és megfelelnek a MÉK Alapszabályában rögzített feltételeknek.) Aki nem regisztrált az alakuló ülésre, az természetesen a későbbiekben kérelmezheti majd a tagozati tagságot. A tagozatba történő felvételre vonatkozó tudnivalókról a honlapunkon és hírlevelünkben adunk majd tájékoztatást. Javaslom, hogy iratkozzanak fel a MÉK hírlevelére (https://mek.hu/newsletter-subscribe) ahol a főépítészekkel kapcsolatos információkról is tájékoztatást adunk!

Budapest, 2024. szeptember 13.

Kovács Zsófia
MÉK főtitkár