Aktuális
Miniszteri tájékoztató az Ötpacsirta utcában

Miniszteri tájékoztató az Ötpacsirta utcában

2024.09.16-án az Ötpacsirta utcába látogatott az ÉKM képviseletében Lázár János Építési és Közlekedési miniszter, Lánszki Regő államtitkár, Gombos Márk és Perényi Lóránt helyettes államtitkárok, hogy tájékoztatást adjanak a jogalkotás aktualitásairól, illetve megvitassák a még nyitott kérdéseket, különös tekintettel az Építészeti törvényhez kapcsolódó végrehajtási kormányrendeletek megalkotása vonatkozásában. A találkozóra meghívást kaptak a MÉK Elnökségén túl a tagozatok és a területi kamarák elnökei is, elősegítve ezáltal a közvetlen információ áramlást és biztosítva az egyes Területi Kamarák véleményének közvetlen kommunikálását.

A konstruktív megbeszélés során a résztvevők áttekintették a Kamara által több körben véleményezett jogszabálytervezetek mai állását, örömmel konstatálva, hogy több vitás kérdésben sikerült a mindenki számára elfogadható megoldás irányába elmozdulni, és a még nyitott, vitatott témákban ütköztetni a véleményeket.

A Kamara jelezte az aggályait a középfokú végzettségű felelős műszaki vezetők tervezett kamarai tagságára vonatkozóan, mellyel kapcsolatban miniszter úr egyetértett a felvetéssel, és ígéretet kaptunk a problémát megoldó, megfelelő jogi keretek kialakítására azzal, hogy az érintettek esetében is biztosítható legyen a munkaminőség ellenőrzése, a felelősségre vonás lehetősége.

A tervezői felelősségbiztosítással kapcsolatban az ÉKM képviselői ismertették az általuk javasolt koncepció lényegét és célját. A Kamara jelezte az ezzel kapcsolatos problémákat, mivel a tervezet nem veszi figyelembe a tervezési piac működését, az építtetők, a tervező cégek és a szakmagyakorlók viszonyrendszerét. A megfelelő jogi szabályozás kialakítása további egyeztetés igényel az érintettek között. Az ÉKM képviselői egyetértettek azzal, hogy nem lehet a Kamara feladata a felelősségbiztosítást megalapozó tervezői árbevételek, jövedelmek vizsgálata.

Az elektronikus aláírás alkalmazásának kötelezettségével kapcsolatban az ÉKM képviselői jelezték, hogy a véleményük szerint már jelenleg is működő ingyenes rendszer használható erre a célra. Ennek tényleges lehetőségét ellenőrizni fogják.

A használatbavételi eljárás során kiadandó tervezői nyilatkozat vonatkozásában a Kamara jelezte, hogy ehhez egyrészt elengedhetetlen a kötelező tervezői művezetés szabályozására vonatkozó jogszabály megjelenése, életbelépése, másrészt, hogy a tervezőnek a nyilatkozatát a kivitelezői nyilatkozat és a megvalósulási terv ismeretében kelljen kiadnia. A miniszter ígéretének megfelelően ennek lehetőségét a jogalkotó megvizsgálja.

A résztvevők megvitatták a jogszabálytervezetekben is megjelenő beruházás lebonyolító, költségszakértő és tervellenőr tevékenységének szabályozási kérdéseit, melyeket a Kamarának szabályzatokban kell rögzítenie. A jogalkotó megvizsgálja az ezzel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalának jogi feltételeit a GDPR előírások fényében.

A folyamatban lévő jogszabály alkotási munka áttekintését követően egyéb, az építészeket, építészetet érintő kérdéseket vetettek fel a résztvevők, részben a településtervezést, a főépítészi és a tervtanácsi rendszer vonatkozásában.

A Lázár János részéről is eredményesnek minősített találkozó végén az érintettek azzal váltak el egymástól, hogy a nyitott kérdések vonatkozásában folytatják a további egyeztetéseket.

2024. szeptember 19.

Fotó: Bornemissza Péter