Aktuális
Rekordszámú jelölés érkezett a Prima Primissima díjra

Rekordszámú jelölés érkezett a Prima Primissima díjra

Idén a korábbiaknál is nehezebb dolga volt a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának, mert rekordszámú jelölés érkezett hozzájuk a rangos, immár harmadik évtizedébe lépő elismerésre. A több mint 900 jelölést mérlegelve kiválasztották azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és a vele járó, ettől az évtől jelentősen megemelt pénzdíjat 2024. december 6-án a Művészetek Palotájában tartandó gálán.

A 2003-ban alapított Prima díj célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség szellemi eredményeit, hogy elősegítse a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlődését egy hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. A díjat gondozó alapítványhoz érkező jelölésekből minden évben kategóriánként három, összesen 30 nevet választ ki a hattagú kuratórium. Ők már biztosan Prima díjat kapnak, majd az év végi gálán derül ki, hogy közülük kik lesznek a legjobbak a legjobbak között, vagyis a Prima Primissima díjasok. A tíz kategória: magyar irodalom; magyar színház-, film- és táncművészet; magyar képző- és iparművészet; magyar tudomány; magyar oktatás és köznevelés; magyar építészet; magyar ismeretterjesztés és média; magyar sport; magyar népművészet és közművelődés; magyar zeneművészet.

„Rendkívül nagy öröm, hogy ilyen sok jelölés érkezett, hiszen ez azt jelenti, hogy mások is úgy gondolják, ez a díj a szakmai teljesítmény valódi elismerése, hogy olyan emberek kapják, akik minden tekintetben igazi példaképek lehetnek. Az egyéni eredmények, életutak elismerése mellett az is célunk, hogy a Primák és Prima Primissimák emberi tartása, értékrendje, kitartása minél többeket ösztönözzön arra, hogy megtalálják az utat a saját sikerükhöz. Biztos vagyok benne, hogy az idei díjazottak is sokakat inspirálnak majd. Annak érdekében, hogy a díjak továbbra is méltó módon támogassák a kiemelkedő, példaértékű eredmények, életművek létrejöttét, idén megemeltük a díjakkal járó pénzösszegeket” – emelte ki Dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

A Prima díjazottak 2024-ben Magyar építészet kategóriában:

Andor Anikó, táj- és kertépítész, c. egyetemi tanár
A Kertészeti Egyetem kerttervező diplomája után a BME Építészmérnöki Karán városrendezési szakmérnökként végzett. Pályáját a Lakótervben kezdte, majd megalapította a LAND-A műtermet. Országosan ismert parkokban, városképet meghatározó tereken és műemléki környezetben megépült terveiben közös „az összhang és egymásra hatás, építészet és térépítészet között”.
Erőssége a műszaki, építészettörténeti, kertépítészeti tudás szintézise, látványba komponálása. Ezt igazolják munkái, pl. Gül baba türbe függőkert, Kőbányai Szt. László tér Lechner szobrának környezete, Graphisoft park, Dunabogdány katolikus emlékkert, Hódmezővásárhely városközpont.
Az Ybl-díjas táj- és kertépítész 30 éve több egyetem meghívott előadója.

Földes László, építész
Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte, majd a Helsinki Egyetemen folytatta. Finnországban a Järvinen-Airas építészirodában iskolák, óvodák és lakóházak tervezésében vett részt. Turányi Gábor hívására hazatért, közös munkájuk a Visegrádi Erdei Iskola Pro Architectura díjban részesült.
1994-ben saját építészirodát alapított. Munkái között olyan épületek sorakoznak, mint a Toldy Gimnázium Tornaterme, a Kemenes Vulkánpark, a Sauflon Innovációs Központ és az M12 Irodaház, amelyet az épületbe szőtt növényvilág tesz élővé. Munkásságát 2006-ban Ybl Miklós-díjjal ismerték el. Legújabb lakóházával idén elnyerte az „Év Háza 2024” díjat.

Vadász Bence DLA, építész
A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett. Építészcsaládba született, nagyapja és édesapja is építész. Vadász György építészirodájának vezetését 2000-ben vette át. A családi örökséget tovább vitte mégis új utakra indult. Vallja, hogy az építészet a művészeteknek esszenciája. Az Ybl- és Pro Architectura díjas építész nevéhez olyan épületek fűződnek, mint a Meininger Hotel, az Országgyűlés – Szabad Györgyről elnevezett – irodaháza, a Morgan Stanley Irodaház, a Margit ház, a Láng Sport- és Szabadidőközpont épületegyüttese, a budavári „koldus Kapu” vagy a Béke úton felépült „Fecskeház”. Több mint 25 éve vesz részt az egyetemi és főiskolai oktatásban.
Eddig nyolc verseskötete is megjelent. Az MMA rendes tagja.

https://www.primaprimissima.hu/rekordszamu-jeloles-erkezett-a-prima-primissima-dijra