KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Adaptív város 2.: Nyugati Grund - 2014. február 5-6.


Nyilvános esemény a Nyugati Pályaudvar melletti terület átmeneti hasznosításáról
A Lakatlan (KÉK - Kortárs Építészeti Központ) kétnapos programsorozatot szervez

A Lakatlan (KÉK - Kortárs Építészeti Központ) 2014. február 5-6-án kétnapos programsorozatot szervez a Nyugati Pályaudvar melletti üres terület átmeneti hasznosításáról. A szervezők területbejárás, közösségi ötletelés és nyilvános beszélgetés keretében adnak lehetőséget a terület köztes hasznosításával kapcsolatos tervek, elképzelések megismerésére, a lakossági és szakmai párbeszédre.

A Nyugati pályaudvar, Podmaniczky utca és Ferdinánd híd által határolt terület és a rajta található épületek évek óta állnak kihasználatlanul. A hosszútávú fejlesztések elindításáig tartó átmeneti időszak lehetőséget adhat a területben rejlő adottságok megismerésére és közösségi, helyi értékteremtésre.

Mind a fővárosi, mind a kerületi önkormányzat, mind pedig civil szervezetek támogatják azt az elképzelést, hogy a terület egy 5-6 éves, köztes időszakra különböző közösségi, szabadidős funkciókat befogadva, hiánypótló módon hasznosuljon. A közösségi igényekre reagáló köztes hasznosítás elindíthatja azt a folyamatot, mely során a terület megtalálja helyét és szerepét, mind a Nyugati térhez való szerves kapcsolódás vonatkozásában, mind pedig a városlakók mentális térképén.

Az eseményen megismerhetjük a terület átmeneti hasznosításában érdekelt szereplők elképzeléseit és lehetőség nyílik a nyilvános, közösségi ötletelésre, az ötletek megvitatására is:

Milyen funkciókat látnánk szívesen a tervezett szabadidős parkban? Milyen lehetőségek és rizikók rejlenek a terület átmeneti hasznosításában? Miként nevezzük az eddig névtelen területet?

PROGRAM

//// 1. NAP: 2014. február 5. (szerda) 14:00-16:00

Helyszín: Eiffel tér / Nyugati Grund

// Séta a Nyugati Grund területén (Regisztráció!)

A nyilvános sétán lehetőség nyílik a terület és a Podmaniczky utca menti épületek bejárására.

A séta ingyenes és regisztrációhoz kötött. Jelentkezés hamarosan!

// Közösségi ötletgyűjtés a helyszínen

A bejárás mellett rövid, interaktív ötletgyűjtést tervezünk, amelynek során a résztvevők megismerhetnék a kerület már létező, nyilvános tervét és kifejthetnék ötleteiket, elképzeléseiket az átmeneti szabadidős negyed funkcióival és egy lehetséges jövőbeli elnevezéssel kapcsolatban.

//// 2. NAP: 2014. február 6. (csütörtök) 18:00-20:00


Helyszín: Rögtön jövök! Projekt Galéria

1052 Budapest Kossuth Lajos u. 14-16.

Nyilvános beszélgetés a Nyugati Grund átmeneti hasznosításáról
// 18.00-18.45 Előadások

Finta Sándor Budapest Főépítésze beszél az átmeneti hasznosítás szerepéről az új Integrált Településfejlesztési Stratégiában, különösképp a Nyugati pályaudvar melletti terület vonatkozásában.

Matus István Terézváros Főépítésze mutatja be a Terézvárosi Önkormányzat terveit az átmeneti, szabadidős, rekreációs hasznosításra vonatkozóan.

Szőllőssy Balázs a KÉK LAKATLAN_Töltsd újra! programjának civil pályázója beszél a terület komplex fejlesztési lehetőségeiről.

// 18.45-20.00 Kerekasztal beszélgetés

A séta ingyenes és regisztrációhoz kötött. Regisztráció hamarosan itt: http://lakatlan.kek.org.hu/esemenyek/

Támogató: Norvég Civil Támogatási Alap

Az esemény médiapartnere: Urbanista Blog
A program az Adaptív város workshop sorozat második alkalmaként a KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében, Budapest Főváros Önkormányzatával és a Rögtön jövök! programmal együttműködésben jön létre.

Kapcsolat:

Schanz Judit (KÉK - Kortárs Építészeti Központ)

M: +36 30 522 5994
M: judit.schanz@kek.org.hu

Képek





Létrehozás időpontja: 2014-01-29 10:35:59
Utolsó módosítás időpontja: 2014-02-13 10:20:58

Megtekintések száma: 14785
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41694