KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Városi közösségi tér a Semsey-kastélyban

Egy műemlék megújulása korszerű hőszigeteléssel
A rekonstrukció alatt nem csupán megszépült, de az alkalmazott korszerű ásványgyapot hőszigeteléssel energiahatékonnyá is vált a 2013 decemberében átadott Semsey-kastély, amely Balmazújváros egyik legjelentősebb műemléképületét közösségi épületté alakította.

Ez a város életében fontos beruházás jól példázza az környezetkímélő Ecose technológiával készült szigetelés  alkalmazási lehetőségének sokszínűségét, amely ezúttal múltunk egyik örökségének megmentésével forrt össze.



2013 decemberétől Balmazújváros közösségét méltó állapotban szolgálhatja a város szívében található, megszépült Semsey-kastély. A rekonstrukció 2012 szeptemberében ünnepélyes alapkőletétellel vette kezdetét. Az egy éven keresztül tartó felújítás során az épület kívül-belül megújult, és azóta új szerepet tölt be a település életében. A klasszicista stílusú kúriában a város közösségi életét formálva és turisztikai forgalmat fokozva többfunkciós rendezvényterem, internet kávézó, képtárt és a múlt értékeit őrző Semsey Andor Múzeum kapott helyet. 
Az épület homlokzatán látható négy ión oszlop fölött, a hangsúlyos rizaliton nyugvó timpanon közepén kőkoszorúban áll a Semsey család címere, jelezve, hogy a kastély és a Semsey család történelme szorosan összefügg. Semsey András az 1800-as évek elején építtette a kastélyt, amelyet éveken keresztül üdülőkastélyként használtak. Az 1959-től műemléknek nyilvánított épületet a második világháborút követően államosították. Ezt követően a kúria többféle funkciót is betöltött, de az utóbbi évtizedekben épülete már üresen állt, állaga pedig egyre inkább romlott.
A felújítási terveket a hajdúnánási Pallér Építész Iroda készítette, a generálkivitelezői feladatokat pedig a debreceni D&D Builder Kft. látta el. A teljes körű felújítás során a padlásfödém hőszigetelést kapott, amely a Knauf Insulation Kft. FactPlus® FCB 039 típusú ásványgyapotából készült. A Knauf Insulation Kft. legmagasabb tűzvédelmi minősítéssel rendelkező szigetelőanyaga 15 cm vastagságban került  az 1534 m2-es födémfelületre. A könnyű kőzetgyapot lemezzel szemben a FactPlus® ásványgyapot könnyebben kezelhető, kevésbé szúr, kiporzása minimális. A csak természetes anyagot tartalmazó hőszigetelő anyag a helyszínen, kitömörödéssel éri el végleges térfogatát, így szállítása, beépítése sokkal egyszerűbb és hatékonyabb. További előnye, hogy kőzetgyapothoz képest kevésbé terheli a födémet. A közel öt méter magasságú belső helyiségekben a különösen nagy rugalmassággal bíró FactPlus® FCB 039 típusú hőszigetelő anyag biztosítja a hővezetési ellenállás növelését. A földszinten ún. kolostor vagy zárda boltozat, az emeleten pedig sík mennyezet zárja a tereket, ahol a korszerű hőszigetelés csökkenti az energiaigényt is.  Az épület szimmetriatengelyében állt a mostani főbejárat, amelyet a II. világháborút követően nyitottak meg egy ablak helyén. A rekonstrukció során az utcafront felől visszaállították az ablakot , a bejárati ajtót pedig visszahelyezték az udvar felől nyíló eredeti ajtó helyére. A Semsey-kastély felújítása példázza a Knauf Insulation Kft. termékeinek sokszínű alkalmazhatóságát. Nemcsak lakóházak, ipari épületek vagy csarnokok hőszigetelésére kiválóak, hanem műemlék épületek esetén is.
Omladozó falak, kitört ablakok, roskadozó szerkezet. „Talán el sem tudtuk másképp képzelni, elhittük, hogy ez így természetes.” – mesélték Balmazújváros lakói az évtizedekig méltatlan állapotban álló Semsey-kastélyról.  A Semsey család hagyatékát őrző építmény a balmazújvárosi önkormányzat által elnyert Európai Uniós pályázatnak köszönhetően mára kívülről, belülről megújulhatott, és újra az alföldi kisváros ékeként tündökölhet.

www.knaufinsulation.hu
www.nalamszigetelnek.hu
 


Létrehozás időpontja: 2014-02-24 21:44:55
Utolsó módosítás időpontja: 2014-03-07 11:49:02

Megtekintések száma: 15824
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41743