KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Rendhagyó építészkonferencia ökoépületekről, MÉK 3 pont

Kedves Kolléga!

Az építész kollégák kénytelenek lesznek mielőbb megtanulni az ökologikus építés alapjait, hiszen az április 7-től hatályos legújabb (20/2014. (III. 7.) BM) rendelet értelmében előbb-utóbb minden épülettel szemben olyan szigorú energetikai követelmények lesznek, amiknek a ma ökologikusnak nevezett épületek felelnek meg. Támogatott és közpénzből épülő házaknál már jövő év január elsejétől alkalmazni kell a szigorúbb előírásokat (és három év múlva már minden épületre, majd további szigorítás jön). Ideje tehát, hogy megnézzük, a gyakorlatban hogyan lehet megfelelni a környezettudatosság követelményeinek! Ezért is áll három már befejezés előtt álló projekt az idei Öko-logikus Építészet sorozat középpontjában. A három beruházást újszerű formában fogjuk tárgyalni: a tervezők dinamikus, Prezivel készült, látványos bemutatóját alkalmazástechnikusok, szakértők hozzászólásai, villámelőadásai fogják színesíteni – kiemelve, ellenpontozva, hangsúlyozva az egyes kérdéseket.

Elsőként Radványi Gábor építész, a HuGBC alelnöke a Corvin Negyed kapcsán az urbanisztikai szintű kérdéseket tárgyalja, hiszen társadalmi szintű kérdéseket inkább urbanisztikai, mint épületléptékben lehet megoldani. A LEED, BREEAM környezettudatos minősítési rendszerek is figyelembe veszik a városi kapcsolódásokat a közlekedéstől a hulladékkezelésig – érdekes az irodaházak, kereskedelmi épületetek, lakóházak tanulsága a város közepén.

Épül és befejezéshez közel áll az ország első 100 lakásos passzívháza – ennek építéséről, a felvetődött dilemmákról, az elvek gyakorlattal való ütközéséről tart prezentációt Nagy Csaba a tervező Archikon képviseletében. Százas nagyságrendnél sok anyagi, műszaki, technikai kérdés jóval élesebben vetődik fel, mint egy-egy családi ház tervezése kapcsán.

A legtöbb meglévő épület energetikai felújítása, passzív- vagy akár aktívházzá alakítása igen sürgető feladat lenne. De vajon egyáltalán átalakíthatók-e évtizedekkel korábbi, nem éppen öko-felfogásban készült házak aktívház-szintre? Ifj. dr. Kistelegdi István egy pécsi, szintén épülőben lévő családi ház felújítását, passzívházzá alakítását ismerteti a részletekbe menően, bemutatva a megközelítés mikéntjét, a tervezési metódust is.

Valamennyi előadói blokkot a konkrét műszaki megoldásokat, konkrét termékeket, technológiákat elemző-bemutató alkalmazástechnikai hozzászólások egészítik ki, melyekben gyártó cégek szakértői segítenek az egyes kérdések minél alaposabb megvilágításában. Lesz szó hőszigetelési kérdésekről, csomópontképzésről, napelemekről és tetőkről, árnyékolásról, ablakokról és hőszivattyúkról, szellőzési kérdésekről, kémények energiatudatosságáról, álmennyezetek környezettudatosságáról, minősítéséről, szoftverekről és még sok más érdekességről.

Akkreditáció: MÉK 3 pont (2014/54)

Helyszínek és időpontok:


Debrecen – április 24.
Veszprém – április 29.
Győr – május 6.
Budapest – május 13.
Szeged – május 15.
Pécs – május 20.
Kecskemét – május 22.

Részvételi díj: előzetes regisztráció és fizetés esetén: 3 150 Ft + áfa (4 000 Ft) helyszíni készpénzes fizetés esetén: 3 937 Ft + áfa (5 000 Ft)
Figyelem! Visszatérítés! Minden résztvevőnek bruttó 2 000 forintot írunk jóvá a tervlap.hu rendszerében. (A visszatérítés csak a teljes napon résztvevőknek jár!) Az összeg felhasználható a kiadó saját rendezvényeinek részvételi díjaira, szaklap- és szakkiadvány-előfizetésekre stb. Ezen kívül minden résztvevő éves előfizetést kap a Metszet digitális lapszámaira!

A regisztráció legegyszerűbb és leggyorsabb módja az elektronikus jelentkezés! Kincstári pontjait csak így tudja felhasználni. ELEKTRONIKUSAN ITT LEHET JELENTKEZNI >>

Ha mégis inkább faxon szeretné beküldeni jelentkezését, töltse le az ehhez szükséges jelentkezési lapot. Faxon elküldhető jelentkezési lap letölthető innen >>

PROGRAM

08:30–09:00 regisztráció

09:00–09:10 bevezető, levezető elnök Csanády Pál főszerkesztő, Metszet

09:10–10:50 Radványi Gábor (építész, a HuGBC alelnöke, a Futureal Csoport főépítésze):
Környezettudatos város felé – LEED és BREEAM a Corvin Negyedben

Felkért hozzászólók, konzultáció

10:50–11:10 Kávészünet

11:10–13:00 Nagy Csaba (építész, Archikon):
Százlakásos passzívház a gyakorlatban – csaták, döntések, tanulságok

Felkért hozzászólók, konzultáció

13:00–13:50 Ebéd

13:50–14:20 Csajka György (építészmérnök, műszaki vezető, Schiedel Kft., Magyar Kéményszövetség):
Az energiahatékony kéményrendszer

14:20–16:20 Ifj. Kistelegdi István DLA (építész, a PTE-PMMK EnergiaDesign Tanszék vezetője):
Rozsdás vasból aranyat – Családi ház felújítása aktívház szintig, ma, Magyarországon

Felkért hozzászólók, konzultáció

16:20–16:30 Zárszó, kérdések

Üdvözlettel:

Csanády Pál
felelős szerkesztő, Metszet
 


Létrehozás időpontja: 2014-04-16 09:31:05
Utolsó módosítás időpontja: 2014-04-16 09:32:14

Megtekintések száma: 16179
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=41877