KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Van megoldás az építőipari tartozások rendezésére

Már több, mint egy éve működik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), melynek létrehozását az építőiparban tapasztalható, egyes becslések szerint több százmilliárd forint nagyságrendű ki nem fizetett tartozás kezelése, rendezése tette szükségessé.

A TSZSZ magyarországi építési beruházásokkal (tervezési, kivitelezési munkák) kapcsolatos viták esetén járhat el, akár a szervezet 2013. júliusi létrehozása előtt megkötött szerződéseknél is. Ugyancsak kérhető a TSZSZ szakvéleménye szerződést biztosító mellékkötelezettség esetében is (bankgarancia, zálogjog és kezesség), ha ezek érvényesítését illetően alakult ki vita a felek között. A jogszabály szerint a szakértői eljárás lefolytatását kérheti a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó.

A TSZSZ eljárásának legfőbb célja az elhúzódó elszámolási viták rendezésének felgyorsítása. A TSZSZ szakvélemény elkészítésének határideje 30 nap, ami indokolt esetben maximum 30 nappal meghosszabbítható, így 60 napon belül minden esetben lezárul a szakértői eljárás.

A TSZSZ eljárása legegyszerűbben a www.mkik-tszsz.hu oldalon található elektronikus kérelem űrlap kitöltésével és a rendelkezésre álló dokumentumok csatolásával kérelmezhető. Az online feltöltésen kívül a formanyomtatvány kitöltése mellett e-mailben, postán vagy akár személyesen is be lehet adni a kérelmet.

Bővebb információ az eljárásról és a kérelem beadásának módjáról honlapunkon: www.mkik.hu/hu/tszsz


Létrehozás időpontja: 2014-11-24 18:01:00
Utolsó módosítás időpontja: 2014-11-26 09:20:07
Cimkék: tszsz;
Megtekintések száma: 12551
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42441