KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

STILIZÁLT LÁTSZÓBETON EGYEDIEN FERDE FORMÁBA ÖNTVE

A zsalutechnológia válasza a kortárs tervezői kreativitásra: látványbeton tetszőleges formában, egyedi mintával

Eddig még nem alkalmazott, egyedi MEVA zsalutechnikai megoldásokkal öntötték formába a Zaha Hadid által elképzelt Tanulmányi Központ és Könyvtár ferde épületét a Bécsi Tudományegyetem új kampuszának központjában. Az épületegyüttes hat épületéből négynél a rugalmas Meva zsalurendszerekkel alakították ki a vasbetonszerkezetet és látszóbeton felületeket.

Inspiráló, lendületes légkör járja át a rendhagyó építészeti megoldásokat felsorakoztató Tanulmányi Központ és Könyvtár (Library & Learning Center) épületét a Bécsi Tudományegyetem új kampuszának szívében. A játékos és egyben szokatlan belső térkialakításnak, illetve az épület felejthetetlen külső megjelenésének köszönhetően, a Zaha Hadid Építésziroda által tervezett építmény, az átadását követően a szellemi fejlődés és az aktív közösségi élet színterévé vált.

A közösségi és a tanulótereket a váratlanul felbukkanó, szabálytalan lépcsők, folyosók, furcsa módon egymásba fonódó sarkok, míg a fő homlokzatot a szédítően megdöntött falak teszik különlegesen izgalmassá, emlékezetessé. Az épület páratlan geometriáját a különböző dőlésszögű ferde falak, ferde és változó sugárban lekerekített sarkok adják, amelyeket a környezetbarát, egyedülállóan rugalmas MEVA zsalurendszerekkel hívtak életre. A könyvtár és oktatási centrum a szolgáltató központjával, munkahelyeivel és auláival több, mint egy hagyományos könyvtár. Inkább kommunikációs- és informatikai központ, valamint közlekedési csomópont, amely a nap 24 órájában 25 000 diák és 1800 egyetemi dolgozó rendelkezésére áll.

A kreatív tervezői elképzelés MEVA formába öntve

Maga az épület mesterműve a tervezésnek és igazi zsalutechnikai kihívás.

A különböző dőlésszögű falak és az általuk keletkező, változó sugárban lekerekítettek sarkok életre hívásához, a MEVA a típuselemeken kívül egyedi gyártású, 3D modellezéssel készült zsaluzatokat is alkalmazott. A dőlésükkel mély kanyonra emlékeztető, merevítésre és támasztásra szolgáló ún. kanyon falak a Mammut 350 falzsaluzattal készültek, melyeket a kizsaluzást követően bevakoltak. A kanyon falak lekerekítésére fából készült egyedi zsaluzat készült. A MEVA Circo körpillér zsalurendszerének egyedi zsaluzata tette lehetővé a ferde, lekerekített sarkok kialakítását. Ahol a stabilitás megkívánta, ott acél kialakítású, lekerekített zsaluelemeket is használtak. A több helyen is megjelenő, különböző szögben dőlt, sarkosan találkozó falak lekerekítéseinél az íves elem mellé trapéz felületeket alakítottak ki. Ezeket speciálisan a Mammut falzsalu profiljaiból gyártott egyedi elemekkel fedték le.

Famintás, stilizált látszóbeton elemek az egyetemváros szívében

A központ falainak egy részénél famintás, látszóbeton felületeket álmodott meg a tervező. A fa mintázatot a MEVA Mammut 350 falzsalura szerelt (ezáltal megduplázott) fa héjazattal valósították meg. A fa mintázattal díszített látványbeton falelemeknél úgy nevezett intarziák, a deszka mintázat optikai megtörésére szolgáló falsávok képződtek. Ezt a lenyomat és fugamentes látszóbeton textúrát az alkus műanyag zsaluhéj alkalmazásával hozták létre. A 100%-ban famentes, műanyag alkus zsaluhéj a betonozást követően könnyen kizsaluzható és funkcióvesztés nélkül számtalanszor újrahasznosítható, alkalmazása emiatt környezetvédelmi és anyagi szempontból is kedvező.

A bécsi Tanulmányi Központ és Könyvtár épülete kiválóan példázza, hogy a tervezői kreativitásnak ma már valóban csak a fantázia szabhat határt, hiszen MEVA zsalurendszerekkel a legbonyolultabb geometriák is megvalósíthatók, legyen szó akár lengő, ívelt, lekerekített vagy esetleg ferde betonszerkezeti elemről. Amikor pedig modern, hézagmentes, tökéletesen sima vagy mintázott látszóbeton felület kialakításában gondolkozunk, és a környezettudatosságot is szem előtt tartjuk, érdemes a MEVA alkus 100%-ban famentes, környezetbarát zsaluhéját alkalmazni, melynek további lehetőségeiről a www.meva.hu weboldalon olvashat.

 


Létrehozás időpontja: 2014-12-03 00:12:28
Utolsó módosítás időpontja: 2014-12-03 00:16:45
Cimkék: MEVA, zsalu;
Megtekintések száma: 10556
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42471