KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A Csekonics-örökség. A Csekonics család zsombolyai uradalmának épített öröksége

„A Csekonics-örökség. A Csekonics család zsombolyai uradalmának épített öröksége” - című kiállítás megnyitójára.

Az egyik legnagyobb uradalom a Bánságban a CSEKONICS család zsombolyai uradalma volt, mely korszerű gazdálkodásával példaként szolgált még Nyugat-Európa országai számára is. A több mint 140 év alatt, amíg ezen a területen „uralkodott” és tevékenykedett a család, jelentős épületállományt hozott létre. Itt, az egykori Monarchia egyik legfejlettebb nemesi birtokán, a zsombolyai uradalomban, mely a XVIII. évszázad végétől a XX. század elejéig hatalmas fejlődésen ment keresztül, számos értékes épület található még ma is. A különböző funkciójú épületeknek lakó-, gazdasági-, ipari- vagy vallási rendeltetésük volt, más-más anyagokból épültek, más volt az építészeti nyelvezetük, mégis egy kerek egészet alkottak, melyen belül minden tökéletesen működött.

„A Csekonics család zsombolyai uradalmának épített öröksége” című kiállítás ezt az egykor gazdag uradalmi életet és épületállományt mutatja be levéltári források, korabeli térképek, tervrajzok és régi fényképek segítségével, valamint kitér a jelenlegi állapotokra. A család pénzbeli segítségének köszönhetően több kastély, templom, vasútállomás épült, falvak és majorok létesültek, amelyek tervezői között igen nagy nevek is szerepelnek, többek között Ybl Miklós.

Kurátor: SZILÁGYI Mária és Anica TUFEGDŽIĆ (építész, műemlékvédelmi szakmérnök)
A kiállítás az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara Építészeti és Városrendezési Tanszékén készült (Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam).

Megnyitó: 2015. április 02. (csütörtök), 17.00 óra

A kiállítást megnyitja és bemutatja: Pecsenye Béla építész, a HBM Építész Kamara Elnöke
A kiállítás megnyitásában, illetve a kiállítás anyagát is feldolgozó könyv bemutatásában közreműködik: Szilágyi Mária kurátor
Helyszín: a HBM Építész Kamara Kiállító-terme

A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2015. április 30-ig!
A megnyitóra, illetve a kiállítás megtekintésére minden érdeklődőt szeretettel várunk!
A kiállítás megnyitójának akkreditációja utólag történik - jelenléti ív alapján - a Magyar Építész Kamaránál!

A HBM ÉPKAM Elnöksége és Titkársága


Létrehozás időpontja: 2015-04-01 18:24:45
Utolsó módosítás időpontja: 2015-04-01 18:24:45
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 12501
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=42713