KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Felhívás - építész hagyaték

Tisztelt Építész Tervezők, Főépítészek, kedves kollégák!

Szeretnénk tájékoztatni Önöket arról a lehetőségről, mely szerint a Lechner Tudásközpont Építésügyi Dokumentációs és Információs Központja gyűjteményébe befogad önként felajánlott építészeti tervet, tanulmányt, szakvéleményt illetve minden egyéb építés-műszaki dokumentációt, könyvet, kéziratot, fotót, segédletet. Ezzel a lehetőséggel élt nemrégiben a 2014-ben elhunyt Jeney Lajos DLA családja is, mikor az Ybl-díjas építészmérnök életművének dokumentumait a Lechner Tudásközpontnak adományozta.

A sokszínű és értékes szellemi hagyaték fotók, tervek, szakkönyvek, cikkek és kutatási dokumentumok százait tartalmazza, melyek tételes állományba vételük után a Dokumentációs Központ tervtárából kutatási célra kikérhetők. Számos értékes terv és építész-műszaki dokumentum lehet az Ön fiókjában is, melynek mindeddig nem talált méltó helyet. Sokan gondolkodnak azon, hogy a birtokukban lévő dokumentumokat, jelentse ez akár életük munkáját, akár csak 1-1 jelentősebbnek érzett épület vagy másfajta objektum terveit, felajánlják a megfelelő szervezetnek, közgyűjteménynek, ahol ezek a pauszok, iratok méltó elbánásban részesülnek.

A Lechner Tudásközpont a 313/2012. Kormányrendeletben rögzített jogszabályi kötelezettsége alapján gondoskodik a dokumentációk és adatok megőrzéséről és közérdekű hasznosításáról, az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ működtetéséről, fenntartásáról és fejlesztéséről. Feladatkörének eleget téve a részére önként átadott dokumentumokat feldolgozza és interneten fellelhető katalógusába illeszti, így az szabadon hozzáférhetővé és kutathatóvá válik. A közel 8000 m2-es raktárában a tervek megfelelő hőmérsékleten, szakszerűen kerülnek tárolásra, sőt papírrestaurátor kollégánk segítségével az állomány fizikai állagát is gondozzuk. A Dokumentációs Központot évente ezernél is több kutató, egyetemista és szakember keresi fel, hogy betekintsen állományába. A tervek vagy egyéb dokumentációk gyűjteménybe való felajánlása egyet jelent azzal, hogy az Ön életműve vagy ennek egy része az utókor számára biztosan megmarad, a köz számára kutatható szellemi kinccsé válik, sőt gyarapítja és még értékesebbé teszi a Lechner Tudásközpont gyűjteményét.

További információt a Dokumentációs Központ mb. igazgatója, Kis Yvette ad az alábbi telefonszámokon: 887-2503 vagy 30/288-3225 és az yvette.kis@lechnerkozpont.hu email címen.
Tájékozódni lehet a lechnerkozpont.hu honlapon.

Budapest, 2016. január 28.

Bízva a sikeres együttműködésben üdvözli Önt: a Lechner Tudásközpont csapata


Létrehozás időpontja: 2016-02-03 18:25:03
Utolsó módosítás időpontja: 2016-02-03 18:25:03
Beküldő: Eltér István
Megtekintések száma: 11636
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43280