KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Borászat az acélcsarnokban - Példa a felhasználási lehetőségek tárházából

Acélépület egy borvidéken? Elsőre talán táj-idegennek hangzik. Ám a mezőgazdaság számos területén, úgy a bortermelés során is vannak olyan funkciók, ahol egy modern könnyűszerkezetes acélcsarnok kézenfekvő megoldás. Ezt nem csupán a borairól híres franciaországi példán láthatjuk.

 

       
                          dél-francia borászat                                                                                 Gál Pincészet Magyarországon

 

A magyar társai között talán kicsit furcsának tűnik a Dél-Franciaországban épült borászat, ami azonban jól példázza a Frisomat csarnokok felhasználási lehetőségeinek sokszínűségét: 

            

Magyarországon is egyre gyakoribb, hogy egy-egy borászat tulajdonosa hasonló épületben gondolkodjon, jóllehet itthon ebben a tekintetben inkább a hagyományosabb építészeti stílus uralkodik. Gálné Dignisz Éva, a Budapesttől 25 km-re, Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő, 76 hektáros szőlőbirtok, a Gál Pincészet egyik tulajdonosa szerint nem az ővék az egyetlen acélcsarnok. Sőt egymás után sorolja azokat a borászatokat, ahol már vannak acélcsarnokok, vagy véleménye szerint bizonyos funkciók esetén ebben gondolkodnak. 

Funkcióhoz választva

Több kontinens számos országában használják a Frisomat praktikus csarnokait, különböző mezőgazdasági területeken, gép- és terménytárolóként, lovardaként, élő állat tartására, élelmiszer-feldogozásra, akár hűtőházi funkcióval. Ha van olyan borász, aki izgalmas, különleges, akár meghökkentő, vagy éppen kifejezetten praktikus, a funkcióhoz maximálisan illeszkedő megoldást keres, annak az egyedi acélcsarnok sem kerülheti el a figyelmét, hiszen feltétlenül új megközelítést kínál.

„A birtok többi épülete hagyományos szerkezetű, tégla építésű. Először mi is kicsit aggódtunk, hogy fog illeszkedni a csarnok a többihez. Ezt a látványával igyekeztünk kompenzálni, de mára egyáltalán nem érezzük idegennek.” – mondta el Gálné Dignisz Éva a két ütemben megépült közel 360 m2-es, hőszigetelt Frisomat csarnok kapcsán. – „Az első ütemben a cél a több méter magas kombájn zárt térben való elhelyezése volt. Ezt a funkciót, kifejezetten a szükséges széles kapuk miatt így volt a legegyszerűbb megoldani.” 

A hordók tárolása és kényelmes mozgatása mellett a csarnokban olyan helyiségeket is kialakíthatunk, ami a borászati tároláson túli feladatokat is ellátja: legyen szó galériáról, szintosztó födémről, közbenső válaszfalakról vagy előtérről. Ezekhez az igényekhez a sok éves tapasztalatra alapozva kialakított csarnoktípusok rugalmasan, akár különbözős desingelemek figyelembe vételével, a borászat arculatára alakíthatóak.

A Gál Pincészetben éppen most elkészült második ütemben már az hőfokszabályozós érlelő-erjesztőtartályok, a palackozó és cimkéző funkciók is az új csarnokban kaptak helyet. „A hagyományos, földbe vájt pincéknél, ahol a hűtés-fűtés funkciót maga földborítás látja el, a speciális szellőzés, a pára-lecsapódás a fahordós érlelésű fajták esetén előnyösebb. A mi borstílusunkhoz, a reduktív könnyed borok tárolására ez a megoldás teljesen megfelel, bár nekünk is vannak fahordós boraink. De ez lesz az első év, hogy látjuk, milyen az eredmény. Nagyon bizakodóak vagyunk: az épület eddig minden tekintetben beváltotta a hozzá fűzött reményeket.”

A jó bor előállításához fontos tehát a klíma, a hordók, a palackok számára biztosított megfelelő hőmérséklet-szabályozás, amiben az épület szigetelése döntő szerepet játszik. Ennek kielégítésére a Frisomat az igényeknek megfelelő paraméterekkel rendelkező szendvicspaneleket alkalmaz. A francia borászat esetében ezek kőzetgyapot töltéssel készültek, míg a Gál Pincészet új épülete 10 cm-es poliuretán habbal szigetelt. „A fűtési költségünk minimális volt, a munkagépet és a hordókat körülvevő levegő hőfoka télen nem esett 4oC alá.” 

 Másik fontos szempont, hogy mennyi fény jut az épületbe. A Frisomat szakemberei a tervezővel együttműködve a csarnok kialakítása során alapoznak a felhasználási terület általános előírásara – esetünkben mi a legjobb a bornak – és természetesen a megrendelői igényeket is figyelembe veszik.

 

„A legfőbb szempont a gyorsaság volt”

A Frisomat tüzihorganyozott előregyártott elemeinek köszönhetően akár pár hét alatt áll is a csarnok. Nem volt ez másként a magyar borászat esetén sem, ahol ez kifejezetten döntő szempont volt. „Sajnos az előkészületekkel a vártnál több idő ment el, így az, hogy alig 3 hét alatt az általunk elkészített alapra felhúzták a csarnokot kifejezetten előnyös volt.”

A helyszínen az megtervezett csarnokhoz szükséges elemeket ugyanis már csak össze kell csavarozni, és a szerkezet kész is. Így a szükséges utómunkálatok elvégzése után pár héten belül be is költöztethetjük borászatunkat. Az időtakarékos kivitelezési munkafolyamat mellé a kis önsúllyal rendelkező panelek gazdaságos gyártási és szállítási költsége párosul. 

Economy és Prémium

A Frisomat már több mint 35 éves tapasztalattal a háta mögött állít elő acélcsarnokokat, folyamatosan követve a megrendelők igényeit és a technika fejlődését.

Az tüzihorgonyozott csarnokok nagy előnye sok más mellett a gazdaságosság.

A Franciaországban megépült borászat csak egy, a Frisomat legváltozatosabb igényeket kielégítő, különböző tetőhajlásszöggel, akár egyedi, extra designnal készülő, mégis gazdaságos Premium csarnokai közül. Ugyanakkor, ha egy kisebb, a Csepel-szigeten működő borászathoz hasonló, egyszerűbb kialakítású és műszaki tartalmú épület is megfelel céljaiknak, érdemes körülnézni a Frisomat Economy csarnokainak választékában. A hosszú élettartam és a minimális karbantartási igény mellett a csarnok gyorsan, pár hét alatt elkészül, amelyről a Frisomat gyakorlott szerelői gondoskodnak. További előny, hogy a tűzvédelemmel sem kell külön foglalkozni, ugyanis a Frisomat csarnokai tűzvédelmi tervezéssel együtt készülnek, ami csak egy a tervezés során nyújtott támogatások sorában.

www.frisomat.hu 
 

 

 


Létrehozás időpontja: 2016-03-29 11:05:00
Utolsó módosítás időpontja: 2016-03-29 14:12:39
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11301
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43375