KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Palatető „újrafogalmazva”

Több érdekes műszaki megoldást is találunk az N. Nagy Tamás építész tervei alapján megújított budai kétlakásos épületen, amely igazán mai formát kapott. Az egyik talán legizgalmasabb átalakulás a villa felújítása során, hogy az aszimmetrikussá formált tetőszerkezeten elhelyezett napelemek az épület villanyfogyasztásának egészét biztosítják.

Szerencsére a már műszakilag elavult, töredezett és az egészségre káros azbesztes palatetővel fedett, 1980-as években épült házak közül egyre több kerül felújításra. N. Nagy Tamás építész tervei alapján már több ilyen épületet varázsoltak át hozzáértő tetőfedők síkpala felhasználással modern, látványos és jól használható lakótérré. „Ha az ilyen jellegű épületek így újragondolt tetőjének első terveit megmutatom a megbízónak, a koncepció szinte mindenkinek tetszik. Aztán jön a részletek kidolgozása, amit már egyedileg szabunk az igényekre.”

A Rózsadombon is számos ilyen, egykor korszerűnek számító azbesztes palával fedett épületet találunk, és persze az ország területén ezerszám várnak cserére a palatetők. Példánkban a budai családi ház új, esztétikus megjelenése és a műszakilag felújított fedés túlmutat egy egyszerű tetőcserén.

N. Nagy Tamás építész már több alkalommal használta akár tetőn, akár homlokzaton az Eternit modern szálcement síkpala változatait. Esetünkben a ’80-as évek tipikus lilás színű azbeszt palájával fedett családi ház felújítási terveinek elkészítésére kérték fel. Ez a 40 év nem múlt el nyomtalanul, a palafedés is kopott és töredezett volt a tetőn, aminek a formája is átalakítás után kiáltott mind külső, mind belső kialakítását tekintve. A megbízó cseréptetővel képzelte el a felújítást, de akkor a tetőszerkezetet jelentősen meg kellett volna változtatni, így meghallgatta és elfogadta az építész javaslatát: „A megbízónak elsősorban a tető formájával és különösen annak meredek hajlásszögével volt gondja. A javaslatom alapján eltűnő un. „kutyaólak” helyett bekerült tetősík ablakokkal, az átalakított eresszel és a kiválasztott szürke szálcement Eternit síkpalával tervezett tető már elnyerte a tetszését. Így a különböző, néhol 25 fokos, néhol meg 75 fokos tetőt megtartottuk és egy igazán modern felújítás jöhetett létre.”

A szokatlan tetőformák nem állnak ugyan távol az építésztől, de ennél a háznál kialakított aszimmetrikus forma éppen az adott tetősíkok megtartásával és a javasolt átalakításokkal született meg. A családi ház építése idején nemcsak az azbesztes pala volt a jellemző tetőszerkezeti elem, hanem az un. kutyaól, mint ablakbeépítési mód és a nagy ereszdobozolás is, és mindezek együtt tették aránytalanná és „összetákolt hatásúvá” a tetőket.

„Ezek tűntek el a tetőről” – folytatja az építész – „A minimális méretre vett eldobozolás minden oldalát palával burkoltuk, ami azt esztétikussá tette és karbantartást sem igényel. A munkához olyan kivitelezőt kerestünk, aki nem csupán ért a pala szakszerű fektetéséhez, de az alszerkezetekkel kapcsolatos igényeket is jól meg tudta oldani.”

Ha a mai tetőtereket nézzük, azok funkciói jelentősen eltérnek a hagyományostól. Régen a parasztházak padlástere üres volt, míg ma már a társasházak, majd a családi házak tetőtere is beépítésre kerül. És már nemcsak szobák, hanem akár vizes helyiségek is kerülnek a tető alá, ami ismét újabb feladatot ad, akár a tervezőnek, akár a kivitelezőnek, olyan építőanyagokat kell használni, amelyek a páraszabályozást megoldják. A pára kivezetése, a tető átszellőztetése ennél a budai háznál is feladat volt, de az építész tervei alapján szakszerűen kivitelezték: a szerkezet megmaradt, a fedés alá korszerű hőszigetelés került párafékező fóliával. Bár úgy tűnhet, hogy az átszellőztetés az előírásokhoz képest túltervezett, a funkciók mégis teljességgel igazolták annak szükségességét. A déli oldalon a 25 fokos tetőszakaszra kerültek a napelemek, a hófogók elhelyezése pedig a tetősíkok dőlésszögéhez idomulva változik. A tetőtér műszaki átalakítása a használat során is visszaigazolódott, a tulajdonosok nyári tapasztalatai a rajzasztalon megálmodott tervek helyességét támasztották alá.

A tető burkolását az Eternit natúrszürke, modern szálcement síkpalájának 40x40 cm méretű sarkított négyzet változatával készítették el. Így, ezzel az  egyszerű szín- és formahasználattal teljesült a megrendelői igény a modern megjelenésre és a kivitelező munkáját is segítette, hogy a meglévő tetőszerkezet javítása után a síkpala a meredek hajlásszögű felületre is könnyen felhelyezhető volt.  Ahhoz azonban, hogy a tartalom és forma így egymásra találjon, szükség volt egy a tulajdonos bizalmát élvező építészre, remek tervre és egy hozzáértő kivitelezőre is.

www.eternit.hu


Létrehozás időpontja: 2016-05-10 11:41:27
Utolsó módosítás időpontja: 2016-05-10 11:48:32
Cimkék: palatető, ; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11157
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43455