KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ tető az építészetben

A kerámia mindenhová illik
„TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ – tető az építészetben” pályázat eredményei

Lakóházak, középületek, műemlékek, templomok, hagyományos, kortárs vagy akár organikus módon megfogalmazott épületek ismét megjelentek a „TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ– tető az építészetben” pályázaton, nehéz összehasonlításra késztetve a zsűrit.
A 25 benyújtott pályázat közül 12 döntőbe jutott épület tervezői vettek részt az ünnepélyes díjátadón. A zsűri megosztva négy I. díjat, két különdíjat és közöttük 800 000 Ft pénzdíjat osztott ki.

Két családi ház, egy műemléképület és egy templom tervezőinek jutott a megosztott első díj a CREATON idén 4. alkalommal építészek számára kiírt pályázatán, ahol a zsűri a döntést évről-évre kifejezetten építészeti szempontok alapján hozza meg.
„Érdekes és izgalmas feladat egy ilyen típusú pályázat zsűrizése.”– mondta a díjátadó ünnepségen bevezető beszédében Marosi Miklós, a zsűri elnöke. – „A pályázat kiírója, a CREATON semmilyen döntést befolyásoló szemponttal sem nehezíti munkánkat, ténylegesen a zsűri szeme, ízlése, s talán álszerényen mondhatom, hogy a szakértelme vezet csupán a díjazottak kiválasztásához.”
A négy díjazott mellett két terv szinten álló épület – egy műemlék és egy társasház - tervezői nyerték el a pályázat különdíját, míg további hat, a döntőbe jutott épület tervezői kaptak meghívást az egyre népesebb, jó hangulatú, szakmai programmal egybekötött ünnepélyes díjátadóra.

2017: építészek és hallgatók munkái is a zsűri elé kerülnek
Ugyan döntés még nem született a pályázat nemzetközivé tételét tekintve, de már érkezett határon túli, magyar lakta területről is anyag, amelyet a zsűri a döntőbe jutatott.
Azt azonban a díjátadón a CREATON ügyvezetője, Tóth Bálint bejelentette, hogy a cég más pályázatához hasonlóan, 2017-ben nem csupán gyakorló építészek, hanem hallgatók munkáit is várja majd a zsűri.

A zsűri tagjai

 • Marosi Miklós, Széchenyi és Ybl díjas építész, a zsűri elnöke
 • Dr. Fülöp Zsuzsa a BMGE Épületszerkezettani Tanszék docense
 • Földes László Ybl és Pro Architectura díjas építész
 • Álmosdi Árpád és Csendes Mónika, a 2015. évi pályázat nyertesei
 • Kelemen Sándor, a CREATON South-East Europe Kft. szaktanácsadója.

Már hagyománnyá vált, hogy a zsűri az előző évi nyertest is tagjai közé hívja. 2017. évben Vékony Péter építész csatlakozik a neves ítészekből álló grémiumhoz.

A pályázat 2017. évi kiírása tavasszal várható. Beadási határidő: 2017. október vége.
További információ: www.creaton.hu, www.creatonteto.hu


„TRADÍCIÓ ÉS INNOVÁCIÓ” tető az építészetben pályázat eredményei

Megosztott I. díjban részesült épületek és tervezőik
Gáspár Péter
Ferences műemléki templom, Szombathely

A Gáspár Péter által tervezett Árpád-házi Szent Erzsébet Ferences Templom tetőfelújítása szép példája a korszerűen kialakított, tradicionális megjelenésű cserépfedésnek. A tervező feladata nem volt egyszerű, hiszen a meglévő tetőfelületek közé illeszkedő bonyolult geometriájú tetőszerkezet és tetőfedés felújítását kellett valamennyi csatlakozásában és részletében szakszerűen kialakítania. Az ereszcsatornák, ejtőcsövek, vápa és falszegélyek sok-sok apró részletének átgondolása és szakszerű, pontos kivitelezése aprólékos, gondos munkát igényelt nem csupán a tervezőtől, hanem a szerkezeteket megvalósító mesterektől is.
Kiváló döntésnek bizonyult a CREATONKlassik természetes vörös tetőcserép héjazat, amely harmonikus egységet alkot nem csupán a csatlakozó tetőfelületekkel, hanem a templom környezetében lévő más épületek tetőfedésével is.
(dr. Fülöp Zsuzsanna, okl. építészmérnök, egyetemi docens, a zsűri tagja)

Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid
Családi ház a sziklák alatt, Veszprém

Az építési telken a régi lakóházból csak két fal maradt, kirajzolva a ház eredeti kontúrvonalát.
A tervezők első lépésként a régi ház tömegét visszaépítették utcára merőleges nyeregtetővel, piros kerámia cserépfedéssel. Az így keletkezett oromzattal és a két ablaknyílással a ház rögtön arcot kapott, így harmonikusan illeszkedik az utcaképbe.
A további funkcionális igények kielégítésére lapostetős szárnnyal bővítették a kis házat. Ez az épületrész a patak felől nézve, vizuális egységet mutat a támfalkerítéssel, együtt fehér felületekből álló kollázsként jelenik meg. A lapostetős szárnyon zöldtető, a Benedek hegyről is jól néz ki.
A ház nem szűkölködik építészeti leleményekben: a két utcai ablak kialakítása, a szűk patio a szikla és a ház között. valamint az egyetlen ívvel lezárt, oszlop nélküli tornác, vagy ha úgy tetszik fedett terasz.
A helyszín, és a telek, ismeretében egy komplex sokrétű épület jött létre, aminek egy letisztult eleme a piros cseréptető, az utcára merőleges gerincével. Az egyszerű tető segíti a környezetbe illeszkedést, a bonyolultabb térképzés segít a funkcionális és építészeti kérdések megválaszolásában.(Földes László, építész, a zsűri tagja)

Salamin Miklós
Kerékpáros turisztikai központ és helytörténeti múzeum, Szerencs

A volt Szerencsi Cukorgyár 1889-ben épült, ekkor Európa legnagyobb cukorgyártó üzeme volt. Ma már csak óriási gyárkémények és üres romos épületek állnak a helyén, amelynek egyik raktárépületét 2015-ben újították fel. A program célja a Tokaj-Hegyaljai történelmi borvidék átfogó turisztikai fejlesztése volt. Az épület nem műemlék csak helyi védelem alatt áll. A felújítás hiteles és mértéktartó lett, a külső és a belső terek puritán kialakítása szolgálja majd a leendő funkciókat: a helyi ipartörténeti kiállítást, a csokoládéfesztivált és a kerékpáros turista-fogadót.
Az építész nem takarta el édeskés cukormázas gesztusokkal a nyers szépségű ipari épületet. Miután leverték a penészes vakolatot, előbukkant a régi kőfal, a téglasorokkal kiegyenlített élő falfelületet egyetlen virtuális program sem tudná utánozni. A bejárat elé toldott tornácok hűvösen és okosan kiegészítik a házat, mindezt könnyedén és rajzosan koronázza a tető. Az egyenesvágású hornyolt Róna kerámiacserép a kettős cserépfedés képét idézi, de a súlya nem terheli túl a régi ácsszerkezetet.
Az átalakítás eredeti formájában megőrizte a tető geometriáját. Az építész kicsit hunyorítva néz fel: vajon a bádogosok jól korcolták-e össze a vápacsatornákat? (Csendes Mónika, építész, a zsűri tagja)

Vékony Péter
Családi ház, Bugyi

A szerző a műleírásban így ír:„A tanyasi lét egy olyan természet közeli állapotot jelent, amely kemény munka mellett valósul meg és az a fajta természetközeliség, amit az egyszerű városlakó romantikus módon feltételez, a legcsekélyebb mértékben sem jut érvényre. Ennek egyszerű okai vannak. A tanyasi embert ez a legkevésbé sem foglalkoztatja. A működés és működtethetőség hamar megkapja a maga korlátait.Minek is vesződnének értelmetlen hagymázas álmokkal, mikor annyi a dolog és annyi a tennivaló. Tele vannak a napok, nem fér bele több, mint amennyi benne van.”

A tervezésnél pont ez a tiszta gondolkodás és józanság látható.
A tervezők nem lebontották, hanem felújították a leromlott állapotú kis vályogházat és két oldalszárny hozzáépítésével „U” alakúra bővítették. Ezzel átriumszerű védett udvart hoztak részre. Az „U” alak aszimmetrikus, és nagyon jó arányérzékkel van összerakva. A régi épülethez csatlakozó tornác alacsony, a fedett terasz oromzata magas, a farács az oromzaton árnyékolja a teraszt, de a rács építészeti elemként is megállja a helyét. A fedett-nyitott helyiségek remekül egészítik ki a súlyos falakkal körbevett belső tereket és jól oldják az egész építészeti kompozíciót. Jóleső a fehér meszelt falak és a fa szerkezetek lépten-nyomon felbukkanó kontrasztja.

Minden mozdulat egyszerű, mintha egy helyi ácsmester találta volna ki az egészet, de közben akárhonnan nézzük, ízig-vérig kortárs építészet jött létre, és ami még fontosabb, egy remek tanya. Mert hiszen ez volt a cél. (Földes László, építész, a zsűri tagja)

KÜLÖNDÍJAK
Kelemen Tamásné, Balogh Zsolt, Szalai Melinda

Terv Barokk műemlék épület: Lenkey tábornok szülőháza - "Szabadság Ház" rekonstrukciója, Eger
Nincs megnyugtatóbb jelenség, mint egy polgári barokk épület. Hangsúlyos lábazat, alacsony, vastag falakon ülő komoly tető, kicsi, mívesen keretezett ablakok, kosáríves, tölgyfa kapuzat, boltozott terek, tekintélyes kémény. Akárha a ház gyerekrajzokon látható archetípusát látnánk megépítve. Az egri Lenkey-ház most még nem ilyen, de a bemutatott tervek egyértelműen ebbe az irányba hatnak. A 48-as honvédtábornok szülőházába hamarosan a szabadságharcot bemutató múzeum kerül. A tervezők jó érzékkel, természetes gesztusokkal avatkoznak be a romos épületbe. A boltozatos tereket kitisztítják, összenyitják, a padlószinteket helyreállítják, a szükséges kiszolgáló helyiségeket a kevésbé frekventált mellékszárnyba rendezik, a tenyérnyi udvart pedig az emlékház előcsarnokaként kezelik. Külön szimpatikus, hogy a komfortosítás minimális, az udvar fedetlenül marad, a teakonyha és a WC-k csak kívülről, a kapuáthajtóból közelíthetők meg. Az épületszerkezeti problémák (új tető, falszigetelés, restaurálások) szakértői kezek által gondoztatnak. Megőrződik, aminek meg kell őrződnie és megújul, ami frissítésre érdemes. A beadott anyag engedélyezési szintű dokumentáció, de a tervek így is hozzáértésről, precizitásról, alázatról és gondosságról tanúskodnak. Ezt a magatartást értékelte a zsűri a díjjal. (Álmosdi Árpád, építész, a zsűri tagja)

Félix Zsolt, Fialovszky Tamás, Nagy Péter
10 lakásos társasház terve, Budapest

A pesterzsébeti terv majdnem elvérzett az előzsűrizés során, mert első ránézésre nem sokat mutatott. Semmi különös, mondtuk. Két tömeg, egy nyereg-, és egy félnyereg-tetős, köztük a lépcsőház. Jobban megnézve aztán kiderült, hogy szellemes a telepítés, jók az alaprajzok, arányosak a tömegek, mértéktartó a formálás és az anyaghasználat. Egyszóval rendben van a ház. Ami komoly fegyvertény. Tulajdonképpen nem is illik rá, hogy egyszerű, inkább azt mondanám: helyénvaló.(Álmosdi Árpád, építész, a zsűri tagja)

DÖNTŐBE JUTOTT ÉPÜLETEK ÉS ÉPÍTÉSZEIK

 • Vér Péter, lakóépület felújítás, Zsira
 • Szász Gábor, Apponyi kúria, Bátapáti
 • Albert-Homonnai Márton, modern székely családi ház, Csíkvacsárcsi
 • Kund Iván Patrik, újépítésű családi ház, Vác
 • Kálmán Ernő DLA, Albrecht Beáta, Sajó Imre, Klebelsberg emlékhely és vendégház, Budapest
 • Boros András, Szarvaskői Keresztelő Szent János Templom

 

 


Létrehozás időpontja: 2017-01-30 15:55:31
Utolsó módosítás időpontja: 2017-01-30 16:11:08
Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 11812
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=43901