KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

EQUITONE a tetőn

Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás

A közelmúltban még meglepő műszaki megoldásnak számított a soproni Szent Orsolya iskola tetején a tetőfedő anyagként használt EQUITONE burkoló lap. Az EQUITONE szálcement anyagok az elmúlt években elsősorban nagyobb vagy kisebb épületek díszeként, valamint azok minőségének szolgálatában homlokzatburkolatként jelentek meg. Mára azonban minden feltétele adott annak, hogy a homlokzattal szinkronban lévő nyitott fugás kialakítás akár a tetőn folytatódjon és a nagytáblás szálcement lapok a tetőre kerüljenek.

A nagytáblás szálcement lapok két valóban különleges felhasználásáért, tavaly két különdíjat is elnyert Józsa Dávid, tervező az EQUITONE építész pályázaton. A kettő nyertes pályázat között az az egyiknél - a soproni Szent Orsolya Általános Iskola felújítása esetén - a lapok rendhagyó módon, tetőfedő anyagként kerültek felhasználásra. A kivitelezés során folyamatos egyeztetés történt a tervező és a gyártó között, tekintettel a műszaki megoldás újdonságára, még nem volt példa korábban az anyag ilyen jellegű megjelenésére. Mára semmi akadálya, hogy ezzel az új megoldással, a nyitott fugával kialakított átszellőztetett homlokzatburkolat a tetőn folytatódjon, hiszen a szükséges alkalmazástechnika rendelkezésre áll.

A rendszer alkalmazási feltétele a minimum 25 fokos tető hajlásszög, ezen felül egy teljesen vízzáró tetőszerkezet szükséges a szálcement lapok alá. Az új, nyitott fugás tetőfedő burkolat az EQUITONE és termékeivel oldható meg.

A lapok megtámasztását fém profilokkal (acél/alumínium) végezzük, ezek lehetővé teszik a tető alatt a folyamatos ventiláció kialakulását. Az EQUITONE lapokat a színével megegyező, speciális alumínium vagy rozsdamentes acél anyagú szegecsekkel rögzítjük az alumíniumhoz.

A TELJES ALKALMAZÁSTECHNIKA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE

Új tervezési lehetőségeket adott az építészek kezébe az EQUITONE, új alkalmazásával. Akadálya korábban sem volt annak, hogy a tetőket EQUITONE anyagokkal burkoljuk, azonban eddig a lapokat csak egymásra átfedve, lapolással alkalmazhattuk. Az eredeti, zárt fugás rendszer már 15 fokos hajlásszög esetén is alkalmazható, illetve a és anyagok mellett ezt a megoldást használhatjuk PRO anyaggal is. Természetesen a korábbi technikát is lehet alkalmazni a továbbiakban is, de immáron dönthetünk emellett az új, nyitott fugás és elegáns kialakítás mellett is.

A tervezéssel vagy kivitelezéssel kapcsolatban az EQUITONE magyarországi munkatársai adnak felvilágosítást és műszaki támogatást.

www.equitone.hu 


Létrehozás időpontja: 2017-09-15 22:54:31
Utolsó módosítás időpontja: 2017-09-15 23:00:26
Cimkék: EQUITONE; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 13824
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44262