KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Földalatti múzeum látványos terekkel

Látványos, szokatlan forma a földből kiálló épülettömb, ami a gdanski II. Világháború Múzeumának bejárata. A 23 ezer négyzetméternyi kiállítótér a föld alatt helyezkedik el és ezzel a lengyel város történeti gyűjteménye bekerül a világ legnagyobbjai közé.

Nagy belmagasságú terek, látványos megoldások, függőleges, ferde és nagy magasságú falak a föld fölött és a föld alatt is - így jellemezhető ez az igen rangos projekt.

Helyenként 7 m magas falak rögzítése és hozzá a tárolók súlya, a hangszigetelés vagy akár a tűzvédelmi feladatok – ez csak néhány volt a számtalan különleges feltétel közül. Ezek ugyanis alaposan meghatározták például azt, hogy a kivitelezés során milyen gipszkarton megoldás használható, hogy a falak jól bírják az évi több százezer látogató jelentette a mechanikai terhelést. Zdzislaw Leszkowski, a Renova vállalat tulajdonosa, akinek vállalkozása a múzeum belső munkálatait végezte, úgy nyilatkozott, hogy ez a projekt egyértelműen a komoly szaktudást igényelt. A projekt követelményei, a látványos terek és a szokatlan gipszkarton alkalmazás feladta leckét.

Látványtól a biztonságig

Az a jó, ha láthatatlanul teljesülnek a törvényi előírások a múzeum épületében, miközben tökéletes látogatói élményt kap, aki a második világháború történetére kíváncsi. A projekt nagyságát jól mutatja, hogy több mint 40 000 négyzetméternyi szárazépítési termékével működött közre a Siniat gyártó cég. Így itt egyrészt az esztétikumról és tervezői elképzelések megvalósításáról, másrészt a biztonságról is gondoskodni kellett.

A magas terek kialakítását Nida Twarda gipszkarton lapokkal oldották meg több mint 1000 négyzetméteren. A mechanikai sérülések lehetőségét is szem előtt tartva a kiállítótér falának erősnek és tartósnak kell lenniük, és ezt a keménységet és tartósságot a Nida Twarda faforgáccsal erősített magja biztosítja. A tartószerkezetre nagyrészt Nida Expert lapokat használtak, míg a Nida Gieta hajlítható lapjaira volt szükség a finom átmenetek, domborítások és a szép falívek kialakításához, hogy megvalósulhasson az építész tervei szerinti vonalvezetés. A gdanski múzeum nagy belső kiállító terei miatt a hangszigetelés megfelelő kivitelezése is kiemelten fontos feladatként jelentkezett, a termek elválasztásához vagy a hangeffektusok használata miatt, ezért ott 400 m2 felületen a Nida Sonic perforált gipszkarton lapokat építettek be az elvárt akusztika érdekében. De nemcsak a belső terek látványos és használható kialakításában volt jelen a Sinait, hanem a biztonságtechnikai elemeket is szállítottak. Maga a múzeum a föld alá került, így a Promaduct®-500 rendszerrel a szellőzőcsatornák tűzvédelmét biztosították azáltal, hogy közel 4000 m2 Promatect®-L500 építőlapot használtak a szellőző és füstelvezető csatornák szigetelésére.

Ezt áttekintve nem meglepő, hogy az egyedülálló történelmi anyag a Siniat termékkínálatának egyik kiemelkedő referenciája és természetesen mindez „láthatatlanul” adja a biztonságot és teszi teljessé az emlékezést a világháború hőseire.

Részletesebben is olvashat a projektről a Siniat oldalán!


Létrehozás időpontja: 2017-10-04 19:08:11
Utolsó módosítás időpontja: 2017-10-04 19:38:44
Cimkék: Siniat; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 10355
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44310