KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Hogyan készítsük fel épülethomlokzatainkat télre?

Talán meglepően hangzik, de ahogy télen változtatunk öltözködésünkön egészségünk megőrzésének biztosítására, az épületeink is megkívánnák a preventív jellegű törődést különböző épületszerkezeti hibák kialakulásának elkerülése, esetleg komfortérzetünk növelése érdekében.

A fűtési szezon beindulásával felerősödik egy épületfizikai folyamat, melyet páradiffúziónak neveznek, s mely kedvezőtlen tényezők fennállása esetén problémákat okozhat a tavaszig tartó időszak során. Egyrészt a külső határoló szerkezetek hőhídas részei a párakicsapódás (majd penészképződés) veszélyét rejtik magukban, másrészt fennállásuk esetén hőérzeti kényelmetlenségek is jelentkezhetnek.  A megfelelően méretezett és kivitelezett homlokzati hőszigetelés biztosítja az ilyen jellegű problémák elkerülését a homlokzatokon amellett, hogy a fűtési költségek megtakarítását is eredményezi. A webertherm homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazása megoldást jelenthet minderre.

Amennyiben már megvalósult a határoló szerkezetek hővédelme, vagy nincs szükség a további fokozására, akkor is célszerű gondosan átvizsgálni a homlokzati felületképzők állapotát. Strukturális jellegű sérülések és különösen repedések esetén –statikai eredet esetén a kiváltó okot előzetesen meg kell szüntetni– a kijavításukat mind szerkezetvédelmi, mind esztétikai szempontból célszerű mielőbb elvégezni. A foltszerű javítások helyeinek eltüntetése érdekében a teljes felületi síkot (éltől-élig) mind strukturálisan, mind színben fel kell újítani. Ehhez a weber glettanyagok, homlokzatfestékek, illetve vékonyvakolatok széles választási lehetőséget kínálnak. A javítási munkák végzése közben tekintettel kell lenni az időjárási körülményekre. Erősen párás, csapadékos időben és +5ᴼC alatti környezeti és alapfelületi hőmérsékletnél nem javasolt a kivitelezés. Különösen igaz ez a vékonyvakolatokra és homlokzatfestékekre, amelyeknél a száradási folyamat lassulása az alapfelületek nedvességtelítettsége a kötés kialakulását késlelteti, fenntartva ez alatt a termék sérülékenységét.


Létrehozás időpontja: 2017-10-30 18:07:58
Utolsó módosítás időpontja: 2017-11-03 14:50:58
Cimkék: Weber; Beküldő: Tatai Mária
Megtekintések száma: 13442
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44372