KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Új kiadványok a falazott szerkezetek méretezéséhez, igazolásához

Az épületekeink tartószerkezeteinek megválasztása, méretezése egyidős magával az építés történetével. Ma már ez olyan szintre jutott, hogy valóban mérnöki precizitással tudjuk azokat a meghatározott igénybevételeknek megfelelően méretezni.

Erre szükségünk is, van hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy feleslegesen túlméretezett szerkezeteket építsünk, értelmetlen kiadásokat okozva, mint ahogy a testi épségünket veszélyeztető, de költséghatékony tartókat sem szívesen létesítünk. Abban, hogy mi lesz az igazán ideális, szabványok egész sora ad eligazítást. Az Eurocode szabványsorozat igen széles hatókörű és terjedelmes mennyiségű tudásanyag, valamennyi általánosan használatos építőanyagra / építési technológiára - köztük a falazott szerkezetekre is - fogalmaz meg méretezési elveket, képleteket, előírásokat.

A falazott szerkezetekkel dolgozók munkáját megkönnyítendő a Wienerberger Zrt. támogatásával a Műegyetem Szilárdságtani Tanszéke elkészítette a falazott szerkezetek Eurocode szerinti méretezését támogató „Falazott szerkezetek Tervezés az Eurocode alapján” segédletet. A hiánypótló kiadvány összegyűjti az alapvető elveket, lépésről lépésre végig veszi a normál hőmérsékletű méretezést befolyásoló tényezőket. Kitér a földrengés és az emelt hőmérsékletű tervezés részleteire. A kiadvány, tanulmányaikat folytató mérnökhallgatók mellett, hasznos segítsége lehet valamennyi tartószerkezeti tervezőnek, valamint - kisebb léptékű épületek esetén - azok statikájával foglalkozó építészeknek is. A kiadvány megvásárolható a BME-n és a Wienerbergernél.

Maga a méretezés mellett számos esetben az is fontos, hogy az eredményt, hatóság számára is megfelelő módon dokumentáljuk. A falazott szerkezetek emelet hőmérsékletű igénybevételnek (magyarul tűzhatásnak) való megfelelését igazolni elengedhetetlen az épület használatbavételéhez. Ennek az igazolásnak a szakszerű kivitelezésében segít a Wienerberger Zrt. „Tűzvédelem téglával, egyszerűen” kiadványa, mely az Eurocode ide vonatkozó alapvető tudásanyagán túl, a teljes folyamatot is végig vezeti, illetve ad igazoló sablont a falazóelemekhez. A kiadvány ingyenes, letölthető a Wienerberger weboldaláról, vagy postai úton is igényelhető.

 

Információ a kiadványokról az info@wienereberger.hu e-mail címen!


Létrehozás időpontja: 2018-09-10 22:10:42
Utolsó módosítás időpontja: 2018-09-10 22:12:32
Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 8360
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44879