KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A kormány megduplázza az építőipari beruházások támogatását

Támogatási program 2018/2.

A kormány újabb nyolc milliárd forinttal megemeli az építőipari vállalkozások kapacitásnövelő és hatékonyságjavító beruházásainak támogatását szolgáló nyolc milliárd forintos pályázati keretet - mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az MTI-nek az ÉVOSZ építőipari konferenciája előtt.

pályázatokat október 15-től lehet benyújtani. A tervek szerint az elbírálást és a szerződéskötést követően még az idén megtörténhet a támogatások kifizetése.

A Kormány célkitűzése az építőipari ágazat fenntartható, modern technológián alapuló fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy a hazai ipar meghatározó ágazata eleget tudjon tenni a növekvő volumenű megrendelői igényeknek. Az Építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatás pénzügyi fedezetét - 8000 millió forint központi költségvetési többletforrást – a 1031/2018. (II. 8.) Korm. határozat biztosította. Az ennek módosításáról szóló 1380/2018. (VIII. 13.) Korm. határozattal, a Kormány döntése alapján 2018. évben mindösszesen 16 000 millió forint központi költségvetési többletforrás kerül biztosításra az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére, azaz az előirányzat 2018. évben rendelkezésre álló összege 8 000 millió forinttal megemelésre került. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (a továbbiakban: ITM) jogelődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2018. évben „Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló” támogatási programot hirdetett (Támogatási program 2018/1.). A Támogatási program 2018/1. keretében támogatási kérelmet benyújtott vállalkozások a 2018/2. program keretében is nyújthatnak be támogatási kérelmet a támogatáshalmozás szabályainak figyelembevételével. A meghirdetett támogatási program (2018/2.) keretében felhasználható forrás összege 8 000 millió forint.

A hazai kis és középvállalkozások versenyképesség-növekedését segíti, ha rendelkeznek megfelelő forrásokkal modern technológiák alkalmazásához, olyan eszközök beszerzéséhez, amelyekkel munkafolyamataik egyszerűsíthetőek, a termelési kapacitásaik pedig növelhetőek. Az épített környezet modernizációja alapvető az Ipar 4.0 által generált hatások szempontjából. Gyorsabb, jobban tervezhető építőipari kivitelezés az elvárás, amely egyértelműen hozzájárulhat a hatékony munkavégzéshez. A technológiai korszerűsítés támogatása az ágazat kapacitáshiányát is részben ellensúlyozni tudja, gyakorlatilag a munkaerő-kiváltás lehetőségét teremti meg. A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, amelyre tényleges piaci igény mutatkozik, illetve javítja a technológiai felkészültséget, versenyképességet és erőforrás-hatékonyságot.

A teljeskörű kezelői feladatokat az ÉMI Nonprofit Kft. látja el.

A Támogatási program 2018/2. tájékoztatója

További információk: http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/gazdasagstrategiaert-es-szabalyozasert-felelos-allamtitkar/hirek/a-kormany-megduplazza-az-epitoipari-beruhazasok-tamogatasat


Létrehozás időpontja: 2018-10-09 21:23:25
Utolsó módosítás időpontja: 2018-10-10 09:51:45
Cimkék: Támogatási program, Kormány, 2018; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 11572
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=44924