KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Teret tágító terasz tervezése – kivitelezés: előregyártással

A teret bővítő erkélyek és teraszok jelentik az egyik legnagyobb kihívást egy építkezésen zsaluzás szempontjából. Van azonban megoldás a munkafolyamat felgyorsítására, hisz ezekben a szakemberhiányos időkben mi sem jelenthet nagyobb előnyt, mint az időspórolás. Ennek kulcsa az előregyártás, amely egyszerűvé és gyorssá teszi a kivitelezést a teraszok esetén is, amire azonban már tervezés során gondolni kell.

A Leier előregyártott technológiás, nagyméretű erkélyei jelentősen felgyorsítják a beépítést, de az sem lehet utolsó szempont, hogy ezek a lakóknak szabad teret biztosító területek a lakás értékét is növelik. Két győri projektet végigkísérve láthatjuk, hogy az előregyártásnak köszönhetően a leendő lakók magánszférája tágas erkélyekkel egészült ki rövid idő alatt. De mielőtt elemeznénk a projektek műszaki megoldásait, vegyük sorra az említett lakóépületeket!

A győri Tópart Ligeten épülő 21 lakásos társasház közül 15 közvetlenül a tó felé néz, 6 pedig oldalról nyújt rálátást a vízfelületre. Az itt található lakások azért is olyan népszerűek, mert nagyméretű, komfortos erkélyek tartoznak hozzájuk. Az építkezéshez a Leier termékpalettájából ezúttal kéregfalak, kéregfödémek, előregyártott lépcsők, téglák és teljesen előregyártott tömör erkélylemezek lettek felhasználva.

Győr zöldövezeti részén, Szabadhegy városrészben található a Rózsa Liget társasház egy csendes, családi házas övezetben. A népszerű városrészban található tágas otthonokhoz nagy és modern erkélyek is tartoznak, amelyek előregyártott mesterpanel kivitelüknek köszönhetően a beépítéskor megkönnyítették a munkát.

Most pedig nézzük meg a projektek műszaki megoldásait. Fontos tudni, hogy az előregyártott technológiás erkély több módon is készülhet, de az minden megoldásra igaz, hogy jelentősen felgyorsítja a kivitelezés folyamatát.

Kéregfödémmel egyszerűbb
Ezekbe a rendszerekbe előre beépíthetők a különböző gyártók hőhídmegszakító kosarai, így az építkezésen az elemeket elég egy előre elkészített alátámasztásra helyezni. Ennek köszönhetően a helyszínen nem kell a korábban megszokott munkafolyamatot, az alsó vasszerelést elvégezni, mivel ezt a kéregfödém tartalmazza. További előny, hogy a helyszínen nem kell kimérni az erkély kontúrját – a Leier elemek ugyanis megvezetik azt.
A folyamathoz az viszont még hozzátartozik, hogy az elemek széleit külön be kell zsaluzni.

Még gyorsabb a kivitelezés
Arra is van lehetőség, hogy kéregfödémet kiegészítsenek egy cementlap peremzsaluval a Leier üzemekben. Ezt a peremzsalu elemet előre méretre vágva teszik a gyártóasztalra, amit aztán a kéregfödém 5 centiméteres betontálcájával együtt bebetonoznak.
Ennek eredményeképp nem kell az erkélylemezek szélét az építkezésen külön bezsaluzni, és csökken az élőmunka mértéke azzal, hogy nem kell bonyolult visszatámasztásokat kialakítani a peremzsaluzás miatt.
Egy elem elhelyezése kéregfödémnél 10-15 percet vesz igénybe, de ezenkívül számolnunk kell a felső vasszereléssel, illetve kialakításuk függvényében peremzsaluzással.

Minden funkciót egyesít a teljes előregyártás
Mára már az sem jelent kihívást, hogy az erkélylemezek teljesen előregyártással készüljenek tömör vasbeton elemként. Ez a szerkezet tartalmazza az erkélylemez összes vasalatát, így a helyszínen nem kell azokat szerelni, zsaluzni, betonozni. Az erkélylemezek gyártóasztalon fasablonban készülnek, és ezeknél is teljesül az az elvárás, hogy az elemekbe előre beépíthetők a hőhídmegszakító kosarak. Az erkélylemezeket tehát elég csak egy alátámasztásra tenni, és így a tömör erkélylemez elhelyezése 20-25 perc alatt oldható meg, további szerkezetépítési munkára pedig nincs szükség. Látható tehát, hogy egy nagyobb beruházásnál rengeteg időt spórolhatunk az említett praktikus technológiákkal.

 A további építkezést gyorsító lehetőségekről a Leier oldalán tájékozódhat.
 


Létrehozás időpontja: 2019-10-15 11:28:30
Utolsó módosítás időpontja: 2019-10-15 11:36:39
Cimkék: reklám, hír, leier, teret bővítő, zsaluzás; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 8403
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45536