KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Összefoglaló a MÉK 2019.12.2-i küldöttgyűléséről

A Magyar Építész Kamara 2019. december 2-án hétfőn a Kopaszi-gát Öbölház rendezvénytermében tartotta meg küldöttgyűlését.

Az aznap kora reggeli váratlan erős hóesés miatt kialakult közlekedési problémák miatt késve kezdődött a küldöttgyűlés, hogy minden küldött részt tudjon venni az ülésen.
Természetesen a küldöttgyűlést megelőzően a MÉK honlapján minden küldött és kamarai tag számára elérhetőek voltak a küldöttgyűlés anyagai, illetve a helyszínen szóbeli kiegészítésekre és hozzászólásokra is sor került.

Az előterjesztett anyagok elfogadásra kerültek:

  • Alapszabály módosítás
  • Jogosultsági szabályzat módosítása
  • Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges tervezői művezetés szabályzat
  • A MÉK 2020. évi költségvetésének tervezete és a 2020. évi tagdíj

Érdemi vita a 2020. évi tagdíj megállapításával kapcsolatban alakult ki. Fontos tanulsága volt a vitának, hogy a Területi Kamaráknak erősíteniük kell a helyi kommunikációt, mind a tagjaikkal, mind a küldöttjeikkel, hogy mindenki tisztában legyen a Kamara helyzetével, az előttünk álló feladatokkal, lehetőségekkel. A vita során a tagdíj emelés ellen érvelők az emelés mértékét vitatták.

A tagdíj emelést egyes Területi Kamarák kezdeményezték, mellyel kapcsolatban a Területi Elnökök Tanácsa legutóbbi 2 ülésén részletekbe menő vita alakult ki, és a Küldöttgyűlésre előterjesztett változat a területi elnökök többségi véleményét tükrözte.

A tagdíj emelés alapvető indoka a korábbi évek állami költségvetési támogatásának kiváltása. A tagdíjemelés, és ennek megfelelően a szükséges pénzügyi forrás megteremtése egyes Területi Kamarák esetében az eddigi magas színvonalú szakmai munka folytatásának biztosítása, míg a kisebb létszámú Területi Kamarák esetében a napi működés biztosítása érdekében szükséges.

A Küldöttgyűlés a 2020. évi tagdíjat 75000 forintban határozta meg.

A MÉK elnöksége az előterjesztett költségvetésnek megfelelően úgy döntött, hogy a tagdíj emelésből a MÉK-hez befolyó többletbevétel meghatározó részét egy olyan alap létrehozására fordítja, amely pályázati formában lehetőséget biztosít akár kamarai tagok, akár Területi Kamarák számára, szakmai programok, szakmai kiadványok finanszírozására. Ennek feltételeit a MÉK elnöksége az év elején határozza meg.

A MÉK elnöksége megkezdte a kamara működési feltételeinek vizsgálatát, annak elemzését, hogy a jelenlegi struktúra mennyiben életképes, milyen strukturális változások válhatnak szükségessé, melyeknek van realitásuk, melyek azok a feladatok, amelyek ellátásának részleges, vagy teljes összevonása tehermentesítheti a Területi Kamarák munkáját és gazdálkodását. Ennek elengedhetetlen feltétele a Területi Kamarák együttműködése mind az adatszolgáltatásban, mind az együtt gondolkodásban. Ezt a munkát a következő Területi Elnökök Tanácsában szükséges folytatni, és a Területi Kamarák elnökségei, a küldötteik és a tagjaik közötti konzultációt követő többszöri visszacsatolás után van mód a megoldási javaslatot a Küldöttgyűlés elé terjeszteni.

A küldöttgyűlés végén megválasztásra kerültek a hiányzó tisztségviselők:

  • a Felügyelő Bizottság tagja lett Horváth Gábor,
  • az Etikai-Fegyelmi Bizottság tagja lett Balázs Gábor.

Az újonnan megválasztott tisztségviselőknek ezúton is gratulálunk!

(fotók: Kádár Viktor)
 




 


Létrehozás időpontja: 2019-12-06 00:49:04
Utolsó módosítás időpontja: 2019-12-18 09:59:33
Cimkék: MÉK, küldöttgyűlés; Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 10959
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=45648