KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

MÉK Elnökségi ülés - 2020. 06. 19.

A MÉK Elnöksége 06.19-én ismét találkozott immár újra a való világban.

A veszélyhelyzet megszüntetését követően a MÉK Elnöksége mindenki örömére újra élőben, az Ötpacsirta utcában találkozott. A hivatalos programot megelőzően megállapítható volt, hogy bár senkit nem viselt meg a járványhelyzet, de mégis mindenki számára jól eső érzés volt a személyes találkozás.

A MÉK Elnöksége korábban levélben fordult dr. Kovács Lászlóhoz, a Közbeszerzési Hatóság új elnökéhez, a tervpályázatokkal kapcsolatos közbeszerzési kérdéseket illetően. Ennek kapcsán vetődött fel egy személyes találkozás lehetősége is, amelyre a mostani Elnökségi ülésen került sor. A kölcsönös bemutatkozást követően a jelenlévők áttekintették a tervezést érintő közbeszerzéssel kapcsolatos kérdéseket, problémákat. Ennek során a résztvevők egyetértettek abban, hogy a tervezési munkák leginkább támogatandó közbeszerzési formája továbbra is a tervpályázat. Szükséges a tervpályázatok formáinak, típusainak bővítése, ezzel kapcsolatban a Kamara kidolgozza, és megküldi javaslatait. A közbeszerzések kiírási feltételeit (minőségi kritériumok, referenciák időkorlátja stb.) csak az EU-s irányelvekben meghatározott határokig lehet esetenként meghatározni, módosítani. Az Elnökség jelezte, hogy tájékoztatásul szívesen rendelkezésre bocsátja az ACE, nemzetközi szövetség tervpályázatokkal kapcsolatos szabályzatát, amelyből sokrétű tapasztalatok vonhatók le. Az Elnökség kifejtette azon véleményét, hogy a magasépítési közbeszerzések során nem szerencsés megoldás az egyre gyakrabban alkalmazott Design & Build rendszer, amikor a kivitelezéssel együtt versenyeztetik meg a tervezést is. A Hatóság képviselője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kivitelezési közbeszerzések eredményes megvalósíthatósága érdekében fontos javítani a tervdokumentációk minőségét. Az Elnökség felhívta a figyelmet a közbeszerzési kiírások pontosságának fontosságára, mellyel kapcsolatban dr. Kovács László jelezte, hogy szívesen fogadják a konkrét kiírási problémák jelzését. Az érintettek egyetértettek abban, hogy a közbeszerzési eljárások előkészítésére is nagyobb figyelmet kell fordítani. Mindezeken túl tárgyalták a tisztességtelenül alacsony ár, a településtervezéssel kapcsolatos közbeszerzések, a járványhelyzet hatását a pénzügyi alkalmasságra kérdéskörét. Végezetül megállapodtak abban, hogy a megkezdett párbeszédet és együttműködést folytatni kívánják.

A MÉK Elnöksége ismét áttekintette a tanúsítási ügyrend kérdését, amelyhez kapcsolódó szabályzat a Küldöttgyűlés témája lesz.

A MÉK Elnöksége elnökségi határozattal jóváhagyta, hogy a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napon belül megtartandó küldöttgyűlés 2020. 09. 11-én kerül megtartásra.

Hajnóczi Péter tájékoztatta a MÉK Elnökségét, hogy júliustól újra indulnak a jogosultsági vizsgák és beszámolók, mellyel kapcsolatban a MÉK honlapján érhető el részletes tájékoztatás, illetve a Területi Kamarák is kiértesítésre kerülnek.

Az Elnökség 2020. 07. 17-én tartja következő ülését.

 


Létrehozás időpontja: 2020-06-19 18:49:27
Utolsó módosítás időpontja: 2020-06-19 18:50:22
Cimkék: koronavírus, mék, tájékoztató, elnökség, online,; Beküldő: Kovács Zsófia
Megtekintések száma: 10004
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46083