KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

A MUT 37. alkalommal írta ki a Települési, valamint az Egyéni Hild János-díj pályázatot

Települési Hild János-díj 2021

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 2021-ben 37. alkalommal adományoz települési Hild János-díjat, a település céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak.

 

Egyéni Hild János-díj 2021

A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild Jánosról, az első budapesti városrendezési terv készítőjéről nevezte el a Hild János-díjat, amelynek egyéni változatát az urbanisztika terén elért kimagasló személyes elméleti és gyakorlati szakmai teljesítmények elismerése érdekében adományozza.

Települési Hild János-díj 2021

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 2021-ben 37. alkalommal adományoz települési Hild János-díjat, a település céltudatos, fenntartható, integrált, stratégiai településfejlesztés terén kimagasló eredményeket elért önkormányzatoknak.

A díj elnyeréséért a települési önkormányzatok pályázhatnak.

A települési Hild János-díj egy alkalommal legfeljebb három pályázónak adható. A díjazottak emlékérmet és az adományozásról szóló oklevelet kapnak, az érem nagyított változatát kötelesek emlékműként köztérre kiállítva, vagy központi helyen lévő épület falára szerelve emléktáblaként elhelyezni.

A legfeljebb három díj elosztása során külön kerülnek elbírálásra a 2000 fő alatti, a 2000-20.000 fő közötti, és a 20.000 fő feletti lakos számú települések pályázatai. A legfeljebb három díjnak az egyes kategóriák közötti megoszlásáról a beérkezett pályázatok színvonalának figyelembevételével a MUT Elnöksége dönt.

A díjat a MUT Elnöksége ítéli oda, az Elnökség tagjainak, a MUT szakmai tagozati és területi csoportvezetőinek, a területi főépítészeknek és a regionális fejlesztési ügynökségeknek a véleményét is kikérve.
   

A teljes pályázati felhívás az 1. számú mellékletben találató 

A MUT Települési Hild-díj jelentkezési lapja a 2. számú mellékletben található

A rövid összefoglaló ismertető tartalmi vázlata a 3. számú mellékletben található

Kapcsolódó dokumentumok:

1. számú melléklet - MUT Települési Hild-díj pályázati felhívás
2. számú melléklet - MUT Települési Hild-díj jelentkezési lap
3. számú melléklet - A rövid összefoglaló ismertető tartalmi vázlata


Egyéni Hild János-díj 2021

A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild Jánosról, az első budapesti városrendezési terv készítőjéről nevezte el a Hild János-díjat, amelynek egyéni változatát az urbanisztika terén elért kimagasló személyes elméleti és gyakorlati szakmai teljesítmények elismerése érdekében adományozza.

Ki kaphat egyéni Hild János-díjat?

Hild János-díj adományozható annak a természetes személynek, aki az urbanisztikai szemlélet érvényesítése terén, a területfejlesztésben, területrendezésben, a településfejlesztésben, településrendezésben, városrehabilitációban, a települési értékek értékőrző fejlesztésében, a települések igazgatásában, irányításában, működtetésében kiemelkedő tudományos, tervező vagy gyakorlati szakmai eredményt ért el.

A díjat ugyanaz a személy 5 éven belül csak egyszer kaphatja meg (az eddigi díjazottak sorát a 2. számú melléklet tartalmazza). A Társaság egy alkalommal legfeljebb 3 díjat oszt ki.

A teljes pályázati felhívás az 1. számú mellékletben található (az oldal alján)

A MUT Egyéni Hild-díj javaslattételi lapja a 2. számú mellékletben található (az oldal alján)

A korábbi Egyéni Hild-díjasok névsora a 3. számú mellékletben található (az oldal alján)


2019 Díjazottjai

A XXV. Országos Urbanisztikai Konferencián adták át az egyéni Hild János-díjat. A díjat idén két kiemelkedő szakember kapta Ongjerth Richárd és Dr. Kovács Zoltán személyében. A Magyar Urbanisztikai Társaság részéről Dr. Salamin Géza nyújtotta át az elismerést.

Dr. Kovács Zoltán

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaság-és Társadalomföldrajz Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a társadalomföldrajz, a városkutatás, az urbanizáció. A városföldrajz és urbanizációkutatás nemzetközileg elismert képviselője. Kutatási eredményeivel hozzájárult a városfejlődés hazai és kelet-közép-európai törvényszerűségeinek feltárásához, számos posztszocialista városi jelenség értelmezéséhez, a hazai városi kutatások elméleti és módszertani megújulásához.

Kovács Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja számos egyéb tagságnak, díjnak, elismerésnek a tulajdonosa. Az urbanisztikai területeken végzett kutatómunkája, mind országos, mind nemzetközi szinten elismertek. Az ország egyik legismertebb városkutatója, a hazai város kutatások és urbanisztika egyik legfontosabb nemzetközi megjelenítője.  Oktatási műhelye és személyes oktatói munkássága révén az urbanisztikában aktív szakembergenerációkat, terület- és településfejlesztő geográfusokat nevelt ki. Tanítványai már több generáció óta a MUT életében is kiemelkedő szerepet töltenek be, mint diplomadíjasok, sőt már maguk is diplomadíjas szakdolgozatok konzulensei. Kutatásaival sokat tett azért, hogy a hazai geográfus, urbanista szakmahazai és nemzetközi presztízse növekedjen.

Ongjerth Richárd

1980-tól a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat (BVTV, BUVÁTI) organizációs tervezője. 1981-től ugyanott a Szűcs István városszociológus által vezetett Városépítési Kutatási Önálló Osztályon kutató, 1987-től osztályvezető-helyettes. 1992-től a BUVÁTI Rt. Térségkutatási és Városfejlesztési Irodájának vezetője. 1997-től a BUVÁTI átalakulása nyomán létrejött BFVT Kft. ugyanilyen egységét vezeti 2003-ig.

1995 augusztusában Budapest Főváros Közgyűlése dr. Schneller István főépítész javaslatára megválasztja az önkormányzat akkor alakult városfejlesztési nonprofit szervezetének, a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központnak az ügyvezető igazgatójává, ezt a pozícióját 2007-ig tölti be, majd 2008-ig a cég kutatási igazgatója.

2001-ben hozta létre családi vállalkozásként a DRO Studiót, ahol eredetileg tervezési vezetőként, 2010 óta ügyvezetőként dolgozik.

2007-2011 között a Budapest-józsefvárosi városrehabilitációt szervező RÉV8 Zrt. igazgatóságának elnöke.

2008-tól 2016 végéig a Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) nonprofit urbanisztikai innovációs szervezetének, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpontnak (MUTK) az ügyvezető igazgatója, 2017-től vezető tanácsadója.

1993 óta aktív az urbanisztikai felsőoktatásban, ahol 2005-ig az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola Települési Tanszékén óraadó, 1995-2003 között az ELTE Szociológia Tanszékén óraadó, 2003 óta a BME GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszékén óraadó, majd tudományos munkatárs.

Hivatásos szakmai tevékenysége mellett több szakmai csoportosulásban, civil szervezetben vállalt különféle szakmai, társadalmi megbízatásokat.

Ongjerth Richárd 1986-ban lépett be a MUT-ba, ahol 1989-től annak 1994. évi megszűnéséig a Választmány, majd 1991-től az Ellenőrző és Számvizsgáló Bizottság tagja volt. 1994-ben a legfiatalabb tagjaként választották meg a MUT Elnökségébe, amelynek 2018-ig volt tagja, hétszer választották újra. Alapító és vezetőségi tagja volt Budapesti és Pest Megyei Területi Csoportnak, alapító, esetenként kezdeményező tagja a társaság több tagozatának, jelenleg is vezetőségi tagja a Felsőoktatási, valamint a Gazdasági és Projektfinanszírozási Tagozatoknak.

Városklíma Műhely

Mindkét területen kiemelkedő munkát végzett mind a MUT menedzselésében, mind pedig azt urbanisztikai szakmai minőségének és elismertségének növelésében.

Az a tény, hogy a Társaság az ismert nehézségek ellenére meg tudta őrizni eredményességét és presztízsét, többek közt az ő kreatív és konfliktusokat jól kezelő, odaadó munkájának köszönhető.

Ongjerth Richárd fáradhatatlan kapcsolatépítési tevékenysége és képessége sok kolléga számára nyitott ajtókat: külföldön élő magyaroknak Magyarországon és magyarországiaknak külföldön.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

1. számú melléklet - MUT Egyéni Hild-díj 2021 pályázati felhívás
2. számú melléklet MUT Egyéni Hild-díj javaslattételi lap
3. számú melléklet - MUT Egyéni Hild-díjasok névsora


Létrehozás időpontja: 2021-03-24 15:21:00
Utolsó módosítás időpontja: 2021-03-24 15:27:17
Cimkék: hild, egyéni, települési, mut, 27, díj,; Beküldő: Ulrich Tamás
Megtekintések száma: 7280
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46454