KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Zsalutechnológia: közeledünk Európához

A 2020-as év visszafogottabb forgalma után az idei első félévben jóval élénkebb megrendelői aktivitással szembesült az egyre népszerűbb zsalutechnológiai innovációkat kínáló MEVA Zsalurendszerek Zrt. A vállalat ügyvezetőjével, Botta D. Mihállyal beszélgettünk az építőipar aktuális piaci helyzetéről, előrelátható trendjeiről.

Az építkezések indulásakor a szerkezetépítéshez szükséges zsaluhasználat a magas és mélyépítés számos területén előre jelzi a következő hónapok várható piaci mozgásait. A jellemző tendencia most azonban nem csak a piac mennyiségi, de minőségi változását, európai értelemben vett korszerűsödését is előre vetíti.

A szerkezetépítésben érdekelt MEVA ügyvezetője szerint a szektor cégeinek optimizmusát jellemzi, hogy nem történtek létszámleépítések, és az év elején a beruházók évek óta nem látott, jelentősen kedvezőbb ajánlatokkal találkozhattak. A képet árnyalja, hogy a nyomott árakon behúzott üzletek generál nyertesei alvállalkozóiknál alig változó rezsióradíjakkal szembesülnek. „Előreláthatólag rövid időn belül az építőipar működése is normalizálódni fog, ez azonban véleményem szerint az egyre élesebben megjelenő munkaerőhiánnyal, valamint a nemzetközi piacokon már korábban érzékelt alapanyagár emelkedésével járt. Kézenfekvő következménye ennek az évek óta tartó folyamat erősödése: a kevesebb munkaerőt igénylő, hatékonyságnövelő építési technológiák térhódítása tovább gyorsul. Ebben a MEVA évtizedek óta élen jár. Az Európában napi rutinként használt műszaki megoldások hazánkban is kezdenek érdekessé válni.” – világít rá a piaci folyamatok összefüggéseire a szakember. „Legyen az elvárás a nagy teljesítőképesség, vagy a rugalmas használhatóság, legyen szó megaberuházásokról vagy kisebb projektekről, a MEVA zsalukínálatában mindenre van válasz.” - elemezi a lehetőségeket a cégvezető.

Új igény: európai értelemben is korszerű

Érezhető trend, hogy az európai értelemben korszerű zsalumegoldások már a magyar építkezéseken is kezdenek megjelenni. Ilyen innovatív és tőlünk nyugatabbra általánosan alkalmazott megoldások például a MevaDec könnyűszerkezetes és igazán flexibilis födémzsalu, illetve a műanyag zsaluhéj is, amely a MEVA egyedi fejlesztésű és kizárólagos forgalmazású terméke. Ezeket a termelési és gazdasági előnyöket kínáló újdonságokat itthon is remekül lehet érvényesíteni kis-és nagyberuházásokon egyaránt. Ilyen aktuálisan épülő projketek például a budapesti Duna Pearl lakópark, a soproni Csík Ferenc uszoda, vagy a pécsi vásárcsarnok is. Van olyan kivitelező, aki eszközparkját bővítve meg is vásárolja ezeket a megoldásokat, de a kisebb projektek számára alkalmas bérlési lehetőség esetén is garantált a minőségi végeredmény.

Évek óta tendencia, hogy a munkaerőhiányt az építőiparban is a technológiai fejlesztésekkel igyekeznek kiváltani, a zsalutechnológia területén is egyre inkább előtérbe kerülnek a hightech és univerzális megoldások. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mi vagyunk a kompozit műanyag zsalutáblákban piacvezető gyártó vállalata, hiszen máig egyedül mi kínáljuk a magyar piacon is a számtalanszor újra felhasználható, legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkező, fakímélő (famentes) műanyag zsaluhéjat, amely Európában lassan nagykorúvá válik. A víziónk az, hogy egy zöld vagy alacsony energiafelhasználású üzemeltetésűnek tervezett beruházásnál szempont legyen, mivel zsaluzzák – érezhető ez az irány már itthon is.”

Az egyre innovatívabb megoldások hazai megjelenése és az vírushelyzet okozta helyzet stabilizálódása után az év második felében, folyamatos növekedésre számíthat az építőipar.

További információ: www.meva.net/hu


Létrehozás időpontja: 2021-06-01 16:32:03
Utolsó módosítás időpontja: 2021-06-01 16:33:51
Cimkék: meva, zsalu, európa; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 6605
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46543