KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Nedvesség és terhelés? - Szigetelés extrudált polisztirollal

Egy új épületnél gyakran csak a lakók beköltözése után derül ki, hogy valójában mennyire komfortos a mindennapok során. A javítások és az „energiahatékonyítások” sora pedig végtelen. Praktikusabb, ha legalább az energiafogyasztás optimalizálását illetően komplexen előregondolkodunk. Az egész épületet megszakítatlanul és felületfolytonosan körbe kell szigetelni a pincepadlótól egészen a magastetőig ahhoz, hogy az épület hőveszteségét minimalizáljuk.
 

A szigetelés jellemzően konkrét fizikai terhelésnek és közvetlen nedvességnek is ki lehet téve. Az ideális megoldást ilyen szerkezetekben polisztirol keményhab – URSA XPS – beépítése jelentheti. Ez olyan halványsárga színű, zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő termék, amely különlegessége a táblák nagy terhelhetőségében rejlik, és abban, hogy nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Alacsony hővezetési tényezővel rendelkeznek – tehát egyben kitűnő hőszigetelők is –, és speciális egyenes vagy lépcsős élkialakításuk révén az illesztéseknél a különböző hőhídhatásokat is hatékonyan ki lehet velük küszöbölni.

Számos olyan épületszerkezet van, ahol a hőszigetelésnek speciális tulajdonságokkal is rendelkeznie kell, úgymint: ellenállás a talajból eredő nyomásnak és az épület terheinek.
A pincepadlónak, a pincefalaknak és a földszintes épület talajon fekvő padlójának ellen kell állnia a környezet nedvességének is, azaz a talajpárának, a talajnedvességnek, a talajvíznek és a téli fagyhatásoknak. Messzemenően teljesítik a felsorolt kritériumokat az URSA XPS N-III-L, N-V-L, N-VII-L vagy N-III-I termékek. A termékek „római” megnevezése a nyomószilárdságukat is mutatja: a III, V, illetve VII jelölések az XPS-táblák 10%-os összenyomódásánál jelölik, hogy 30, 50, illetve 70 tonnával terhelhető az adott szigetelőlap négyzetméterenként. A termék nevének L vagy I betűje pedig a lépcsős, illetve az egyenes szélképzésre vonatkozó tulajdonságot szemlélteti félreérthetetlenül. Pincefalhoz alkalmazás esetén ez a különleges termék a vízszigetelés felületi védelmét is remekül ellátja. Az ostyás kiképzésű URSA XPS PLUS MAK keményhab termékek pedig rendkívül praktikusak az épület lábazatának szigeteléséhez, mert strukturált felületi kialakításuk lehetővé teszi a könnyű és tartós cementalapú vakolást, mely az üvegszövethálót fogadja.

Érdemes minden részletében törekedni az épületben a hőhidak megszüntetésére, ennek érdekében pedig extrudált polisztiroltáblákat beépíteni vasbeton szerkezetek bent maradó zsaluzataként, például egy falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér vagy vasbeton áthidaló elé.
A lapostetők és a szintén lapos kialakítású, kifejezetten „zöld” döntést képviselő terasztetők és zöldtetők esetében műszakilag sok szempontból előnyös a fordított szigetelési rétegrend, azaz amikor a hőszigetelés a vízszigetelés felett helyezkedik el. Nem alakul ki páratechnikai probléma és a vízszigetelés élettartama is növekszik ha a lépcsős élkialakítású URSA XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L hőszigetelések védik meg a szerkezetet a hőmérséklet okozta káros behatásoktól.
Az URSA extrudált polisztirolja hasznos összetevője lehet összetett szigetelési rendszereknek is. Ahhoz, hogy az épület energiahatékonyan üzemelve a lakótérben tartsa a hűtési és fűtési energiát, beépített tetőteres családi házaknál a ferde tetőt, földszintes épületeknél pedig a padlásfödémet kell komplexen leszigetelni. A szigetelési rétegrendben felhasználva az URSA ásványgyapot és az URSA SECO tetőfóliák mellett az URSA XPS- táblákat, egy egyszerűen és költséghatékonyan megvalósítható, jól terhelhető és a 21. századi kívánalmaknak tökéletesen megfelelő szigetelési teljesítmény érhető el.
A hőszöktetésben világbajnok tetők és az utólagosan gyakorlatilag esélytelenül javítható talajba kerülő épületszerkezetek minden igényt kielégítő szigeteléséhez nem is találhatnánk az URSA XPS-nél komplexebb megoldást.
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Létrehozás időpontja: 2021-10-01 09:07:06
Utolsó módosítás időpontja: 2021-10-01 09:09:15
Cimkék: ursa, nedvesség, szigetelés,; Beküldő: Nagy Ibolya
Megtekintések száma: 5559
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46709