KeresésKeresés
Keresés
Hu | En
Hu

En

Megjelent az Építész Közlöny 278-as lapszáma

Kedves Olvasók, Tisztelt Kollégák!
 

Őszre fordul az idő, őszre fordulunk mi is... Eltelt egy újabb ciklus a Kamara életében, eljött a számvetés és a tisztújítás ideje.
Reméljük, hogy az új ciklusban mindenki tanul az eddigi hibáiból, ha volt olyan, és még jobb lesz a Kamara a következő 4 évben.
Tanulni persze nem csak őszen lehet, sokak számára az ősz minden évben az iskolakezdést jelenti.
Mostani Közlönyünk fókusztémája az oktatás, az oktatási épületek, járjanak oda ovisok, iskolások, vagy egyetemisták, mindenki számára tudunk jó példákat mutatni.

A MÉK hírek rovatban beszámolunk a MÉK Elnökségének határozatairól, a MÉK és a Lechner Tudásközpont között megkötött megállapodásról, valamint az építészeti múzeum pályázatáról.

 
És akkor a fő hírről, a tisztújításról:
Mint arról nyilván mindenki hallott, 2021. IX. 30-án tartotta a Magyar Építész Kamara a Tisztújító Küldöttgyűlését. A Közlönyben beszámolunk a Küldöttgyűlés programjáról, határozatairól, a tisztújítás menetéről, eredményeiről. Ezúton is köszönjük a leköszönő Elnökség és tisztségviselők munkáját, és sok sikert kívánunk a MÉK régi/új vezetésének!
 
Közlönyünkben bemutatjuk az Év háza 2021 pályázat díjazottjait, akiknek ezúton is gratulálunk.
Ismertetjük az októberi beszámoló és jogosultsági vizsga időpontokat.
 
Könyvajánlónkban egy nagyon izgalmas, tartalmas könyvet ajánlunk az olvasók figyelmébe. A napokban jelenik meg a MAGYAR ÉPÍTÉSZET 10–20, amely a MÉK kiadványa. A Magyar Építész Kamara elnöksége egyéves előkészítő- és szerkesztőmunka során közel 500 oldalas kiadványba rendezte a kortárs magyar építészet elmúlt 11 évében megvalósult, példaértékű alkotásokat, amelyek méltán öregbítik hazánk elismertségét. Hisszük, hogy e válogatás a magyar kortárs építészet hírét viszi a világba, bemutatva mindazt a munkát és az abban testet öltő tehetséget, innovációt, amely Magyarországot és a külhonban élő magyar közösségeket gyarapítja. A kiadvány a MÉK titkárságán vásárolható meg.
Megjelent az ÉPÍTÉSZ ÉVKÖNYV 2019–2020. Több szempontból rendhagyó évkönyvet ajánlok mindenki figyelmébe. Az előző kiadványokhoz képest a legszembetűnőbb különbség, hogy ez
az évkönyv 2 évet ölel fel. A másik különbség az előző évekhez képest az évkönyv tartalmában fedezhető fel. A korábbi években az évkönyv meghatározó részét képezték az aktuális év építészeti munkáinak bemutatásai. Ezt váltja ki az előzőekben ismertetett könyv. Kiadványunkban nem a köszöntő villantja fel a Kamara aktualitásait, hanem az évkönyv foglalkozik vele részletesebben.
Ugyanakkor továbbra is bemutatjuk az érintett 2 év különböző formában díjazott építészeit, akik közül igyekeztünk minél többet megszólaltatni, arra kérve őket, hogy a díjazott épületeiken
túl beszéljenek magukról, mindarról, amit az építészet ma jelent számukra. A kiadvány a MÉK-ben és a Területi Kamarák irodáiban elérhető.

Beszámolunk egy színvonalas debreceni kezdeményezésről, az ÉPÍTÉSZ (KUL)TÚRA sorozatról, melynek során az általuk szervezett épületbejárások keretében mutatják be a helyi építészeti értékeket a szakmabelieknek és a szakmán kívülieknek egyaránt.
 
Jelen Közlöny Fókusztémája az oktatási terek építészete. Bemutatunk kisebbet, nagyobbat, kicsiknek és nagyoknak szólót, a közös bennük a magas építészeti színvonal!
Megismerkedhetünk a Bord Stúdió által tervezett Debreceni Nemzetközi Iskola szokatlan formavilágú, izgalmas tereket, térélményeket tartalmazó építészeti alkotásával, melynek során az alkotók az épületen túl az építészeti koncepciót, mindazt a gondolatiságot is bemutatják, ami vezette a kezüket a tervezés során.
Izgalmas cikket olvashatunk a Scholae Piae, a mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont tervezéséről a tervező CAN Architects Iroda tollából. A cikk a konkrét épületen túl bemutatja az alkalmazott közösségi tervezés módszereit.
A Csillag Katalin és Gunther Zsolt által tervezett MOME campus épülete és tervezői számtalan díjat kaptak már az alkotásukért, többek között az ebben a számban is bemutatott Év háza díjat.
Egy ilyen színvonalú épületet azonban nem árt minél többször látni és olvasni újságban, de még inkább élőben!
Ugorva egyet a célközönség életkorában, a következő bemutatott épület a Koller és Társa Kft. pécsi irodája által jegyzett pécsi óvoda, amely a Katolikus Egyházmegye beruházásában valósult meg. A cikkben megismerhetjük az épületet és mindazokat a gondolatokat, amiket a tervezők a házról, a funkcióról, a helyszínről és ezek kapcsolatáról gondolnak.
Hogy elszédítsük az olvasót, újra ugrunk egyet, vissza a felsőoktatásra, és megismerkedünk a kecskeméti Neumann János Egyetem – campus oktatási épülettel, amely a Bánáti + Hartvig Építész Iroda munkája, együttműködésben a Lima Desing Kft.-vel. Elegáns, kortárs, izgalmas, egyedi, tiszta, élhető... és még jó néhány jelző, ami eszébe jut az embernek a magas színvonalú épületről.
És hogy konzekvensek legyünk az ugribugriban, ami általában egy óvodást is jellemez, utolsó épületünk ismét egy óvoda, amely ugyancsak több elismerést besöpört már az elmúlt időszakban.
Ez a budapesti Vizafogó Óvoda, amely az Archikon Iroda építészeinek alkotása. Egy óvoda, amely tágas, természetes, folyamatos optikai kapcsolatot teremt a külvilág és a belső tér
között. Reményeink szerint az ilyen környezetben szocializálódó gyermekek fogékonysága az épített környezet szépsége iránt gyorsan kifejlődik... valószínűleg jó itt ovisnak lenni!
 
Az Új technológia rovatunkban néhány aktuális épületszerkezeti újdonságról számolunk be, köztük új zsalutechnológiákról, szigetelésekről, tetőfedésekről és falazatokról.
 
Abban a kellemes helyzetben vagyok, hogy jelen Közlöny mellett az ÉPÍTÉSZ ÉVKÖNYV 2019–2020-at és a MAGYAR ÉPÍTÉSZET 10–20 című könyvet is tudom ajánlani minden olvasó figyelmébe! Forgassa, olvassa mindenki érdeklődéssel, és legalább olyan jóleső izgalommal, ahogyan azok készültek!
 
Tutervai Mátyás
MÉK-alelnök, főszerkesztő

Létrehozás időpontja: 2021-10-14 09:21:05
Utolsó módosítás időpontja: 2021-10-14 09:25:55
Cimkék: Építész, Közlöny, Műhely, 2021/278, megjelent,; Beküldő: Dér Andrea
Megtekintések száma: 6874
Rövid link: https://mek.hu/index.php?id=46730